Решават за обвинения до дниЗърненият търговец Бенчо Бенчев и зам.-председател

...
Решават за обвинения до дниЗърненият търговец Бенчо Бенчев и зам.-председател
Коментари Харесай

Разследват зърнения бос само като ятак на Очите

Решават за обвинявания до дни


Зърненият търговец Бенчо Бенчев и зам.-председател на Общинския съвет в Бургас бе пуснат от ареста без обвинявания и се скри в именията си в Карнобат. Той, някогашният народен представител от Движение за права и свободи Несрин Узун и още 5-ма души бяха арестувани в Истанбул дружно с търсения несебърски необут Димитър Желязков-Митьо Очите и върнати от турските управляващи.

След разпитите им като очевидци, всички те са освободени. Не са открити доказателства, че вземат участие в проведената незаконна група за рекет, палежи, побои и опиати на Митьо Очите. Материалите, които ги уличават като ятаци на търсения от Интерпол, са отделени в друго досъдебно произвеждане и предадени по комептентност в Районна прокуратура-Бургас. Там е образуван екип от прокурори и следователи, който да проверява Бенчев, Узун и останалите за закононарушението персонално укривателство. По закон то се санкционира със затвор до 5 години, само че не и с по-голяма присъда от тази, която получи опиталият да избяга от правораздаването.

Митьо Очите е бил прекаран от Гърция в Турция с микробус на една от компаниите на Бенчев. Пътувал е от Солун до Истанбул с Бенчев и търговеца Йовчо Домусчиев. Там Очите се настанил в една от стаите, резервирана от Несрин Узун на имената на Бенчев и Домусчиев.

„ Нужно е софтуерно време за идване на материалите, не по-рано от петък сътрудниците в Бургас ще могат да подхващат дейности по следствието ”, сподели пред „ Труд ” Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор.

Бенчев е акционер в охранителната компания „ Аркус Секюрити ”, в която Очите твърди, че работи като съветник. В неделя при обиските в дома и офисите на Бенчев са открити документи, които демонстрират, че се води черно счетоводство и суми, които са били отчислявани на Очите. Затова и все още от Бенчев не са отпаднали съмненията за вероятно присъединяване в пране пари от незаконна активност. В тази посока обаче занапред би трябвало да се проверява от счетоводни специалисти.

Бенчо Бенчев пред Труд:


Хотелът не е мой, че да укрия някого?

 Бенчо Бенчев – Г-н Бенчев, по какъв начин се озовахте в Истанбул с Митьо Очите?
– Нищо от това, което се изписа, не е правилно. Когато следствието завърши, ще стане ясно, че всичко е един балон, само че в този момент то тече и не желая да давам детайлности.

– Но за какво бяхте там?
– Когато него са го арестували, аз не бях там. Отидох по-късно и се обадих да попитам какво става и те незабавно ни прибраха и нас.

– А правилно ли, че Желязков е бил във вашата стая?
– Резервациите ги направи Несрин Узун. Казват че съм го укривал (Митьо Очите б.а.)…Хотелът да не е мой, че да съм го укривал?

– Верно ли е, че с Несрин Узун сте имали срещи по бизнеса ви с киви?
– Да, имахме работна вечеря.

– У дома ли Ви намираме?
– В Карнобат съм, не съм си у дома… Оказах се в несъответствуващото време на несъответствуващото място. Случайност, която несъмнено не е в моя изгода.

Справка в Държавен фонд „ Земеделие ” демонстрира


Съдружник е в 15 компании


Фирмите му получавали по 120 000 лв. агросубсидии на година

 Офисите на Българска социалистическа партия на ул. „ Фердинандова ” в Бургас. Преди години Бенчо Бенчев платил сметки за ток, тъй като имало заплаха да го спрат. Снимка: Труд Офисите на Българска социалистическа партия на ул. „ Фердинандова ” в Бургас. Преди години Бенчо Бенчев платил сметки за ток, тъй като имало заплаха да го спрат. Снимка: Труд
Фирми на Бенчо Бенчев са получавали аграрни дотации, сподели информация на “Труд ” в регистъра на Държавна фирма “Земеделие ”. За 2017 година компанията му “Агро Астера – 2 ” ООД е взела малко над 120 хиляди лв. по Схемите за единно заплащане на повърхност и за зелени директни заплащания. За 2016 година същата е прибрала почти 114 000 лв.. В нея Бенчев е съучастник със сина си – Георги Бенчев и Господин Русев.

За последните две години дотации по тези схеми е получила и друга компания на Бенчев – “Агро Астера ” ООД, само че надалеч по-скромните суми от по близо 2 600 лева Тук общинският консултант е съучастник с Неджми Мустафа Узун. Заедно двамата държат и компаниите “Екотур – Странджа ” ООД и Зарк ООД, както и към този момент оповестената в разпродажба – Блу Рокс ООД. Една от компаниите е за развъждане на жълто киви.

Справка в Търговския указател демонстрира, че Бенчо Бенчев е притежател на Едноличен търговец “БЕНМАР – БЕНЧО БЕНЧЕВ ” и е съучастник в други 15 компании. Той е и член на Съвета на шефовете на “СОРТОВИ СЕМЕНА ” АД.

Говори се, че бизнесът му е почнал от транспортен съд със зърно, който изнесъл през бургаското пристанище през 1990 година, когато завоюва за 40 дни 1,6 млн лева В Карнобатско той има лични взети на аренда стотици декари зърнени насаждения, само че развива и различен бизнес. През годините е бил съсобственик на нощни заведения. Като строителен бизнесмен е направил е няколко здания в Бургас, като най – красива измежду тях е тази против Морската градина. През 2007 година Бенчев се похвали, че ще строи квартал в центъра на Виена – 12 жилищни здания, само че след това за този негов план нищо не се чу.

На локалния избор през 2015 година


Опитал да играе с две партии


Внесъл подправена подписка в ЦИК

Бенчо Бенчев е опитал да записва партията си “Обединение Достойна България ” за локалните избори през 2015 година На вота самият той е в общинската листа на Българска социалистическа партия от гражданската квота. Документите са признати на 9 септември, само че на идващия ден ЦИК заличава регистрацията, откакто ГРАО открива незадоволително годни имена в нужната по закон подписка.

Създадената през 2004 година “Обединение Достойна България ” е в листата с 31 партии, за които преди година прокуратурата изиска преустановяване поради безучастие в избори през последните пет години. До момента към момента няма обнародвано правосъдно решение за заличаването й. През 2015 година Бенчев става общинар от Българска социалистическа партия с 286 преференциални гласа, с които съумява да резервира петото си място в разместената поради желания листа. През 2011 година е определен за консултант още веднъж от петото място в листата на социалистическата партия. През 2007 година е на второ място в листата на коалиция “Възраждане ” ( ”Обединение Достойна България ” и партия “Рома ”), която получава 1147 гласа и не класира консултант. През 2003 година влиза за пръв път в локалния парламент от третото място в листата на партия “Сдружение за Бургас ”.

От Българска социалистическа партия отхвърлят


Скандал с дарения – на кого и какъв брой


Не попада като донор

Офисите на Българска социалистическа партия на ул. „ Фердинандова ” в Бургас. Преди години Бенчо Бенчев платил сметки за ток, тъй като имало заплаха да го спрат. Снимка: Труд

От 20 000 до 50 000 лева е дарил Бенчо Бенчев единствено за последните избори, сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия в Бургас Чанко Мирчев. Според него с парите били плащани предизборни прояви. Два часа по-късно, когато стана скандал, че името на Бенчо Бенчев не попада в листата на донорите на Българска социалистическа партия, от локалната конструкция обявиха, че в случай че някой е вземал пари от Бенчев, то е било в персонално качество. Социалисти настояват, че зърненият необут финансирал бургаската конструкция на “Съюза на пенсионерите 2004 година ” От ГЕРБ обаче подозират, че даряваните от Бенчев пари били записвани на подставени лица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР