Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на долната

...
Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на долната
Коментари Харесай

Шок в САЩ! Отстраниха шефа на Камарата на представителите

Републиканецът Кевин Маккарти бе отхвърлен от поста ръководител на долната камара на Конгреса - Камарата на представителите - като това докара до казус в американската история. Гласовете за свалянето му бяха 216, а за оставането му вота си дадоха 210 конгресмени.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани за " бърз " избор на нов ръководител на Камарата.
-->
Временно изпълняващ длъжността ръководител стана конгресменът от Северна Каролина Патрик Макхенри. Според " Политико " Маккарти няма да се кандидатира още веднъж за поста.

На първото гласоподаване на предлагането на републиканския съпартиец на Маккарти, крайнодесният конгресмен Мат Гейц, вотът бе 218:208, като 11 републиканци разрешиха да се състои финално гласоподаване за историческото премахване на настоящия ръководител, показва АП.

В същинското гласоподаване за свалянето на Маккарти от поста към 208 демократи са се включили осем републиканци.

Гейц и други крайнодесни представители на републиканското болшинство са недоволни, че предходната събота Маккарти прокара краткотрайно удължение на периода на финансиране на държавното управление благодарение на гласове от Демократическата партия. Много демократи са на мнение, че той няма управителни качества.

В дебатите преди последното гласоподаване Маккарти настоя, че в този момент няма да подписа договорка с демократите, не че не би могъл, отбелязва Асошиейтед прес.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите, Хаким Джефрис, съобщи в писмо до съпартийците си, че желае да работи с републиканците, само че не желае гласът му да избави Маккарти.

" Единствено върху републиканците в този момент лежи отговорността да прекратят " гражданската си война " в Камарата на представителите ", отбелязва Джефрис.

" Днес е един печален ден ", разгласи конгресменът републиканец Том Коул от щата Оклахома по време на дебатите, като прикани съидейниците си да не основават измежду републиканското болшинство в камарата " безпорядък ". " Хаосът е ръководителят Маккарти ", репликира Мат Гейц.

Тези диспути са били невиждани в модерната епоха, показва АП. За първи път от 113 години в Камарата на представителите се състоя гласоподаване за премахване на настоящия ръководител, като през предишния век той е запазил поста си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР