Република Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които

...
Република Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които
Коментари Харесай

Джамбазки хвърли обвинения към Сърбия и Северна Македония

Република Северна Македония би трябвало да извърши минимум базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за опазване на човешките права в страната. Когато тези критерии бъдат изпълнени и когато бъдат обезпечени правата и ползите на тези македонски жители, които имат българско съзнание. Когато бъде прекъсната злоупотребата и кражбата с българска история, Република Северна Македония е добре пристигнала да стартира договаряния за участие в Европейския съюз.

Това съобщи българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки по време на четвъртата конференция „ Западни Балкани “. Събитието се провежда от фондацията за европейска промяна New Direction, вицепрезидент на която е Джамбазки. Съорганизатори са полският „ Варшавски институт “ и унгарският „ Институт за външни работи и търговия “.

Не са правилни изказванията, че българската позиция за Западните Балкани е неразбираема и не е добре обрисувана. Който го твърди, или не е добре осведомен, или не е доброжелателен. Позицията на България по повод разширението на Европейския съюз е била и ще остане следната – разширение на Европейския съюз посредством Западните Балкани би трябвало да има и всяка една от страните е добре пристигнала. Ние с удоволствие бихме приветствали и Република Албания, наша братска, другарска страна. Бихме приветствали и Република Косово. Това са две проевропейски и прозападни страни и няма подозрение, че те имат място в Европейски Съюз. По същия метод стои въпросът и с Черна гора, сподели Джамбазки.

Той акцентира обаче, че въпросът със Сърбия и Северна Македония е друг. И в двете страни има надълбоко въздействие, което никога не е приятелско към Европейския съюз. В никакъв случай не е ориентирано към това да се построява доверие, съдействие и другарство. Напротив – и в двете страни има доста гневна, забележима и обрисувана антибългарска линия на държание. Тя не е от през вчерашния ден, а от доста от дълго време, само че този път е съчетана и с антиевропейска реторика, ориентирана против концепцията на Европейския съюз. Всички тези пропаганди идват от един Евразийски център и са написани под индиго. Дори посредством заводи за подправени вести в обществените мрежи, добави българският представител в Екологичен потенциал.

Живеем в извънредно динамично време, което се усеща изключително мощно в нашия район. И геополитическото, и икономическото напрежения осезаемо нарастват. Особено с продължаващите напрежения в региона на Черно море, свързани с връзките сред Русия и Украйна. В тази връзка се вижда оживление и в страните от Западните Балкани. Множество задгранични геополитически ползи на територията на Западните Балкани дават своето отражение и може незабавно да се види по какъв начин се показват, описват и преследват от локалните геополитически играчи, съобщи Джамбазки.

Той обърна внимание и на обстоятелството, че на Западните Балкани има интерес и въздействие освен от Европейския съюз. Има въздействия, които надалеч не могат да бъдат наречени другарски. Като Китай, да вземем за пример, която нападателно постанова своята политика и стопанска система през доста забавно обвързана система от заеми, политическо въздействие, обещания и градежи. Това в последна сметка трансформира страните, които се поддадат на сходно прелъщение, в доста сериозен безконечен дебитор и пленник на политическите ползи на Китайската национална република. Осезаемо е въздействието на Руската федерация, изключително през Сърбия. Все по-засилващо е въздействието и на Турция, която преглежда мюсюлманското население на Балканите като част от турското културно-историческо и икономическо завещание, сподели Ангел Джамбазки.

Еврокомисарят по разширение Оливер Вархеи съобщи, че вниманието и политическият ангажимент от страна на Европейската комисия към Западните Балкани отразяват смисъла на района. Първият ни приоритет е да продължим напред с програмата за разширение. Европейската комисия поддържа своите рекомендации за приемане на преговорните рамки с Албания и Северна Македония и осъществяване на първата междуправителствена конференция още тази година. Освен това Комисията предложи разкриване на нови клъстъри със Сърбия и даване на визова либерализация за Косово.

Като сигнал за продължаващия ни ангажимент към крайната цел за участието, към шестте сътрудници от Западните Балкани беше отправена покана да участват като посетители на Конференцията за бъдещето на Европа. Това решение е отражение на характерния темперамент на европейската вероятност на района, само че с цел да превърнем това в действителност, би трябвало да позволим на нашите сътрудници да напреднат по заслуги. Както знаете, разликата сред стопанските системи на района и тази на Европейски Съюз към момента е голяма. Дългосрочните структурни стопански провокации остават. Западните Балкани се нуждаят от стратегически и целенасочени вложения в области, които ще им разрешат да развият своите стопански системи по резистентен метод и да усилят доближаването си с Европейски Съюз през идващите години, съобщи комисар Вархеи.

Европейски Съюз към този момент показа специфичен стопански и капиталов проект за Западните Балкани. Целта на проекта е да използван към нашите сътрудници същата тактика за напредък, която беше въведена за страните-членки на Европейски Съюз. Планът отразява политическите цели на Европейски Съюз в области като резистентен превоз, енергетика, цифровизация и зелен преход, резистентен напредък и работни места. Това е проект за възобновяване на Западните Балкани със забележителен капиталов пакет, мобилизиращ съвсем 13 милиарда евро финансиране - композиция от безплатни средства, гаранции и преференциални заеми за района. Това е еквивалент на една трета от Брутния вътрешен артикул на целия район, добави еврокомисарят по разширението.

Европейският съюз продължава да бъде главният стопански сътрудник на района. Днес търговията с Европейския съюз съставлява съвсем 70% от общата търговия на всичките шест сътрудници от Западните Балкани. Ако погледнете единствено 2020 година, това значи над 50 милиарда евро. През последните 10 години търговията набъбна с 85%. Не бива да забравяме, че до 9 милиарда евро безплатни средства и капиталови гаранции до 20 милиарда евро са неповторима опция за нашите сътрудници от Западните Балкани да се приближат до Европейския съюз, съобщи Мирослав Лайчак – специфичен представител на Европейски Съюз по разговора Белград – Прищина.

За мен разширението няма опция. Въпросът не е дали, а по кое време всеки един сътрудник в района ще се причисли към Европейски Съюз. И като първа стъпка от доказателствата, че Европейски Съюз се отнася съществено към спазването на обещанията си, са започването на договарянията за присъединение на Албания и Северна Македония и даването на либерализация на визовия режим за Косово, добави Лайчак, който е някогашен външен министър на Словакия и основна фигура за преодоляване на рецесиите на Западните Балкани. За пътя напред са нужни повече почтеност и меродавност, сподели още специфичният представител на Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР