Рене Декарт достига до своя първи принцип - Cogito ergo

...
Рене Декарт достига до своя първи принцип - Cogito ergo
Коментари Харесай

Мисля, следователно съм - Версия Lenovo

Рене Декарт доближава до своя първи принцип - Cogito ergo sum*, при започване на XVII век. Малко откакто е навършил 30 години. Макар да утвърждава по-скоро рационалното начало на човешката природа, любопитен факт е, че Декарт доближава до това умозаключение след поредност от видения, за които твърди, че прекатурват живота му.

Няколко века по-късно, в света на технологиите, който се трансформира с изключителна скорост, визионерите са към момента тези, които форматират " на следващия ден " -то на всички останали. С колкото и устройства да разполагаме и колкото и да се опитваме да автоматизираме всичко към нас, точно човешката мисъл продължава да е моторът на софтуерното ни съществуване. Какво обаче се случва със способността ни да мислим? Да мислим сериозно. Развиваме ли я със същата скорост, с която се опитваме да развием технологиите да вземем за пример?

По мотив своята 30-годишнина на Lenovo ThinkPad, компанията разгласява и своя първи в историята си, отправяйки обръщение към всички ни " Замисли се! " (Think On!). Тръгвайки от въпроса " Замисляме ли се въобще за самото мислене? ", след разбор на резултатите от изследването, в Lenovo стигат до извода, че човечеството има потребност от гражданска война в мисленето.

Според изследването 80% от всички респонденти споделят, че обществото има потребност от напълно нов метод в мисленето. Основният проблем за решение тук е по този начин нареченият Think Gap, или " бездна в мисленето ". До нея се стига в резултат на претоварване, стрес, умствена отмалялост, обществените промени в бързо изменящия се свят от 2020 година насам (COVID-19, стопански и обществени сътресения) постоянно и положение на прегаряне (burnout), които водят до това да мислим едвам оцелеем и избутват на доста назад във времето задълбоченото мислене и способността да се абстрахираме и концентрираме. Накратко, голям брой фактори в днешно време утежняват качеството на мисленето ни.
Реклама
Едва 34% от участниците в изследването считат, че по-голямата част от процеса им на мислене е изчерпателен, явен и работлив, а 64% считат, че точно мултитаскингът и нуждата от " бързо мислене " водят до неналичието на новаторски, визионерски метод на мислене, както и до неналичието на прогрес.

В, употребявани свястно, могат да преодолеят тази бездна в мисленето с помощта на еволюцията в връзките и колаборацията сред другите технологии. Човекът единствено би трябвало да се научи по какъв начин да си слага здравословни граници в потреблението на тези технологии, по какъв начин да ограничи безредното приемане на информация и по какъв начин да ги употребява по-целенасочено.

70% от популацията във Англия споделя вярването на Lenovo, че технологиите ще ни оказват помощ да си завърнем смисленото мислене. В Съединени американски щати, Германия и Англия считат, че шумопотискащите технологии са извънредно скъпо достижение, тъй като обезпечават тиха среда, което е едно от водещите условия за ясно и задълбочено мислене.

А в поддръжка на това изказване самите Lenovo демонстрират историята на трима визионери -, и, които потвърждават, че потреблението на технологиите може да провокира ползотворно метода ни на мислене и това по какъв начин се оправяме с някои от най-сериозните проблеми на съвремието ни. Да не ни разсейва, а в противен случай. Технологично на помощ им идват ThinkPad X1 Fold, ThinkPad P1 и ThinkPad X1 Yoga, с които развиването на креативен хрумвания в действителност няма граници и зависи единствено от това до каква степен мисълта ни може да ни води.
Реклама
62% в Съединени американски щати, 54% в Обединеното кралство и 52% в Германия споделят, че обществото ни би било по-добронамерено, в случай че се отдаваме повече на по-ясно, надълбоко и продуктивно мислене. Като цяло респондентите имат вяра, че по-доброто мислене ще усили шанса ни да се оправим с провокациите, пред които обществото е изправено, и ще ни помогне да оставим малко по-добър свят за бъдещите генерации.

Още доста може да се случи в идващите 30 години. Историята на Lenovo ThinkPad и задачата на екипа на компанията го потвърждават, в случай че погледнем какво са постигнали за първите 30. И да се надяваме, че технологиите ще ни оказват помощ да съхраним едно от най-важните ни качества като човешки същества - способността да мислим. Да мислим сериозно.

* Мисля, затова съм " (на фр. ез. Je pense, donc je suis), публ. в " Discours de la Méthode Pour bien conduire sa raison, et chercher la vérité dans les sciences ", 1637 година
Свързани публикации Йовко Атанасов: Ключовата ни задача се простира оттатък устройствата 15 юни 2022, 00:00 Бъдещето на ИТ технологиите в бизнес трансформацията и дигитализацията на процесите 26 февруари 2022, 00:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР