Ремонтът на най-натоварената трамвайна линия в София предизвика съдебен спор

...
Ремонтът на най-натоварената трамвайна линия в София предизвика съдебен спор
Коментари Харесай

Защо ремонтът на трамвайна линия предизвика спор между Столична община и МРРБ?


Ремонтът на най-натоварената трамвайна линия в София провокира правосъден спор сред столичната община и Министерството на районното развиване и благоустройството.

Трамвай номер 5 е най-натовареният в София. Всеки ден в него се возят на над 50 000 души. За ремонта се отпуснати над 40 млн. лева след извършена от Столична община социална поръчка по европрограмата " Региона в напредък ".

През 2020 година Столична община избира с социална поръчка кой да прави ремонта. Участват седем компании, печели една, а друга е отстранена.

Обществената поръчка предстои на надзор от Министерството на районното развиване и благоустройството. Проверка на министерството установи, че тя е извършена по неразбираеми критерии, а единият от претендентите да ремонтира трасето е отхвърлен нелегално. С тези претекстове управителният орган на програмата " Региони в напредък " нападна в съда публичната поръчка и печели на първа инстанция.

„ В своето решение съдът показва, че са на разположение голям брой нарушавания от страна на комисията. Съдът споделя, че няма ясно заложени критерии, няма ясно написана методология, което единствено по себе си дава опция на комисията по чисто субективни усещания да дефинира печелившите в публичната поръчка. Това е в прорез с българското законодателство “, съобщи юрист Мария Янева от Европейския център за транспортни политики.

Съдът се произнася, че Столичната община ще би трябвало да възвърне 25% от цялата сума или съвсем 12 млн. лева От общината разчитат на поврат по делото.

„ Спазени са всички правила. Това е първа инстанция. Наложена е финансова промяна от страна на ръководещия орган, която Столична община по надлежния ред апелира. Юристите от страна на Столична община са написали задоволително материал като опровергаване. Мисля, че е много показателно, че самата компания, която е отстранена, не е обжалвала публичната поръчка “, съобщи зам.-кметът по направление „ Обществено строителство в Столична община инж. Ангел Джоргов.

bTV се свърза с отстранената компания, само че оттова изрично отхвърлиха коментар. А компанията, която ремонтира трамвайния път е " ВДХ " АД. Собственост е на " Хидрострой " АД и до неотдавна е работила под името " Водстрой 98 ". Един от шефовете на " Хидрострой " е Велико Желев- някогашен зам. началник на АПИ.

“Ако се случи да загубим делото, естествено, че те ще останат за бюджета на Столична община, само че ние сме на мнение, че комисията е взела вярното решение “, добави инж. Джоргов.

Искът е на стойност 25% от публичната поръчка, а ремонтът на трасето на трамвай номер 5 по проект би трябвало да приключи следващата година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР