Ремонт, асфалтиране, дупка, ул. Шишман и Иван Вазов, София ©

...
Ремонт, асфалтиране, дупка, ул. Шишман и Иван Вазов, София ©
Коментари Харесай

Уличните ремонти в София събраха 22 оферти

Ремонт, асфалтиране, дупка, ул. " Шишман " и " Иван Вазов ", София

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Общината сменя на пожар и ремонтната компания на бул. " Константин Величков "

Сегашният реализатор обединяване " Амфисия " ще бъде отхвърлен и санкциониран поради некачествени материали. Заменя го общинската " Софинвест "
18 окт 2018
Правителството отпусна още 150 млн. лева за поправки на пътища из страната

В началото на октомври пътната организация разгласи и търг за петгодишно поддържане на автомагистралите за 131 млн. лева
10 окт 2018
София ще даде 140 млн. лева на 7 компании за улични поправки

Договорите с определените компании ще бъдат за период от 4 години, като разноските по тях могат да се усилят безкрайно
17 сеп 2018
Пътната организация регистрира, че е осигурила 52 млн. лева за поддръжката на пътищата в Софийско
от Дневник,28 авг 2018
Още 130 млн. лева за пътните строители

След плануваният половин милиард за поддръжка на основните пътища, страната в този момент дава средства и за автомагистралите
16 юли 2018
Нов половин милиард за обичаните строители

Обявените разноските за поправки на Агенция " Пътна инфраструктура " се усилват с 50%, само че необявените евентуално ще са доста повече
29 юни 2018 Търгът за поддръжка и ремонт на софийските улици с планирана стойност 140 млн. лева е събрал 22 предложения, излиза наяве от информация на Столичната община до " Капитал ". Поръчката е разграничена на 7 обособени позиции, включващи по 3 или 4 софийски региона, и е за интервал 4 години. През 2019 година изтичат сегашните контракти на компаниите за пътна поддръжка, подписани след търг през 2015 година

Най-много предложения са събрали зони 4 ( " Надежда ", " Нови Искър ", " Сердика " ) и 6 ( " Искър ", " Слатина ", " Изгрев ", " Средец " ) - там има по пет претендента (виж таблицата). Интригата за най-голямата по повърхност зона - 7 ( " Панчарево ", " Студентски ", " Младост " ), пък е нулева: единственият претендент е " ГБС Инфраструктурно строителство ", който по този начин или другояче поддържа региона от 10 години.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Любопитното е, че две от обичайно печелещите компании при пътната поддръжка - " ПСТ Груп " и " Пътища и уреди " (собственост на " Елаците мед " ), не са подали предложения. През октомври 2017 година Столичната община разтрогна договорите си с тях поради редовно несъблюдение на отговорностите по миналата поръчка за поправки на уличната мрежа. Така или другояче ПСТ има редица настоящи контракти със Столичната община: за възобновяване на така наречен зона 4 от градския център (пл. " Ал. Невски " и пл. " Народно заседание " ), за поправки в кварталите " Гео Милев ", " Витоша ", " Сердика " и други " Пътища и уреди " пък са сменени от обвързваното с нея " Обединение Геопът улици 2018 ", в което влизат " Геострой " и " Пътно поддържане Кюстендил ". То кандидатства за зона 5 ( " Кремиковци ", " Подуяне " и " Оборище " ).

Пернишката ДЛВ и " Трейс груп София ", които влязоха в пътното поддържане на София през 2010 година, не са се отказали от надпреварата. " Трейс " взе участие за зона 1 ( " Витоша ", " Лозенец ", " Триадица " ), която поддържа и сега, а ДЛВ - за зона 5.

Нови правила, нови пари

Поръчката, оповестена през септември, предстоящо притегли по-голяма конкуренция. Първо София беше разграничена на 7 вместо на 6 зони, като по този начин определените компании ще дават отговор за по-малка повърхност, само че със същите условия за специалисти и техника.

Същевременно бяха повишени оптималните цени за разнообразни услуги, свързани с пътното поддържане. Така да вземем за пример, в случай че съгласно в този момент настоящите контракти производството на един звук компактен асфалтобетон може да коства най-вече 101.5 лева, а полагането му, в това число и превозът - по 22.94 лева на звук, от следващата година тези цени ще са надлежно 115 и 30 лв..

Закърпването на дупки пък нараства от приблизително 35 на 40 лева за кв.м според от дебелината на асфалтовата примес. Съществено се усилват и разноските за запълване на пукнатини посредством по-модерния инжекционен способ, при който не се изрязва нарушената пътна настилка - от 500 на 800 лева за куб. метър.

Рестарт след тъжба

Крайният период за предложения беше 10 октомври, само че тъжба на компанията " Интерпром " краткотрайно спря поръчката. Жалбата е поради обяснение на Столичната община по отношение на постъпили въпроси. В изискванията е записано, че претендентите би трябвало да разполагат с асфалтова база с минимална продуктивност 100 т/час за периода на осъществяване на контракта. Впоследствие възложителят прецизира, че базата може да е чартърен, а хазяин може да е участник в същата процедура, стига да се потвърди нужния потенциал.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила настояването за краткотрайно прекъсване с претекста " висока социална значителност " на поръчката, само че към момента не се е произнесла по съществото на жалбата. От Столичната община разясниха пред " Капитал ", че ще се съобразят с решението на Комисия за защита на конкуренцията и в случай че би трябвало, ще прекратят процедурата. Междувременно се преглеждат офертите на претендентите и следва да се разгласи дата за отваряне на ценовите предложения.

" Интерпром " е еднолична благосъстоятелност на Калоян Люсиен Теодосиев, чието име се чу около драмите с ЦСКА през 2012 година и беше апетитен като един от кандидат-спонсорите на банкрутиралия клуб. Звездата на строителната му компания изгрява преди няколко години с помощта на водни поръчки. Приходите й се усилват стремително - от под 1 млн. лева през 2014 година през 2017 към този момент са близо 50 млн. лева Миналата година компанията апелира една от най-големите инфраструктурни поръчки в страната - жп линията Костенец - Септември за над 350 млн. лева, само че след това не подаде оферта, както и в този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР