Религията трябва да служи като опора за Мароко срещу екстремизма,

...
Религията трябва да служи като опора за Мароко срещу екстремизма,
Коментари Харесай

Мароко залага на религията в борбата срещу екстремизма

Религията би трябвало да служи като опора за Мароко против екстремизма, което е в сходство с самодейността на крал Мохамед VI Кралството да води религиозна дипломация в Африка. Това съобщи в петък в Танжер министърът на външните работи, африканското съдействие и мароканците в чужбина Насър Бурита.

„ Според Мароко, страната на Командването на правоверните (Commanderie des Croyants), религията би трябвало да служи като опора против екстремизма, а не като причина за него. За това приканва Негово Величество посредством религиозната дипломация на Кралството в Африка “, уточни Бурита при откриването на интернационалната конференция „ Танжерски разговор “, отбелязвайки, че Фондацията на африканските улеми на Мохамед VI и Институтът за образование на имами, мурхидини и мурхидати Мохамед VI съществуват точно с цел да противодействат на радикализма, който бушува в Африка, и да предизвикват умерения ислям.

Религията намира своята най-красноречива демонстрация в Призива от Ал-Кудс, в който крал Мохамед VI и папа Франциск приканват за опазване на Свещения град Йерусалим/Ал-Кудс Ахариф, като общо завещание на човечеството, само че и като място за поклонниците от трите монотеистични религии, като терен за срещи и знак на спокойно взаимно битие, където се култивират взаимно почитание и разговор.

" С дребни изключения, връзките сред Запада и мюсюлманския свят не постоянно са били изцяло хармонични. Това може да е видна обратно в историята, само че не и неизбежно през днешния ден ", означи Бурита, добавяйки, че " би трябвало да рестартираме връзките сред Запада и мюсюлмански страни “.

В тази връзка министърът акцентира, че Мароко под ръководството на Краля показва, че мюсюлманският свят не е задължение за Запада, а в противен случай - страна, която дава национални отговори на неотложни световни проблеми и която интензивно способства за договаряния и дейности по тези въпроси.

„ Освен това е основен съдружник в битката против тероризма, благонадежден сътрудник против изменението на климата и виновен участник в ръководството на миграцията “, уточни той.

Той също по този начин приветства избора град Танжер да бъде хазаин на среща-диалог от такова равнище, който има за цел да търси в корените на историята метода на диалог, уверено насочен към бъдещето и главно фокусиран върху взаимния продан. Бурита означи, че „ в случай че Мароко е идеалното място за това, то тази чест се дължи най-много на мъдрото управление и визията на Негово величество Крал Мохамед VI ".

Министърът акцентира, че правилата на неприкритост и приемливост и полезностите на мира и взаимното битие са част от самите гени на Кралството. Той добави, че няма „ кой по-добре да въплъти този дух на неприкритост и многообразие от Танжер, (...), който с напъните на Негово величество Краля, се издигна, модернизира и се отвори още повече към света, без да губи своята душа. “

" Не е без значение, че точно Танжер ни приветства. Разположен сред два континента, два бряга и две морета, Танжер постоянно е бил кръстопът и протегната ръка. Винаги е отправял взор към хоризонта и държал душата си отворена за Другия ", сподели Бурита, добавяйки, че „ няма подозрение, че и ние бихме могли да намерим там нужното ентусиазъм за ясно и плодотворно разсъждение. “

Министърът, който акцентира значимостта на Проекта „ Аладин “, означи, че обсегът му надвишава организирането на сходни срещи, а въздействието му може да бъде и по-сериозно. Той акцентира уговорката на Мароко към този план, като приветства в това отношение задълбочения ангажимент на кралския консултант Андре Азуле.

„ Проектът „ Аладин “ показва един многогодишен ангажимент на Мароко. Става дума за отдадеността, с която Кралството в лицето на починалия Мохамед V отбрани съгражданите си евреи от ксенофобията и нацизма. Същият ангажимент, който е в дух на приятелство и неприкритост, бе обработен от починалия крал Хасан II и служи като образец за връзките сред евреи и мюсюлмани по целия свят. Същата отдаденост демонстрираме към този момент в продължение на повече от две десетилетия и посредством уговорката на Негово величество крал Мохамед VI за консолидиране на еврейския детайл в Мароканската конституция и за подсилване и запазване на националното еврейско завещание “, уточни Бурита.

Той приветства ангажираността и плодотворното управление на Мигел Анхел Моратинос, висш представител на Алианса на цивилизациите към Организация на обединените нации, който работи в интерес на интернационалните начинания против фундаментализма, посредством съдействие, междукултурен и междурелигиозен разговор.

„ Алиансът е нужен през днешния ден повече от всеки път, в подобен необикновен миг от историята, когато познатият ни свят се трансформира, когато геополитиката се пренаписва и когато аргументите за основаването на Алианса претърпяват невиждано възобновление “, означи министър Бурита, като акцентира, че Мароко възнамерява да бъде хазаин на деветия конгрес на Алианса тази година, което ще се случи за първи път в Африка.

Организирана от Министерството на външните работи, африканското съдействие и мароканците в чужбина, в партньорство с Проекта „ Аладин “ и Алианса на цивилизациите към Организация на обединените нации (UNAOC), под мотото „ Към ново и споделено просвещение “, тази среща има за цел да бъдат разисквани настоящи, неотложни и фундаментални въпроси на междурелигиозното общуване и междукултурния разговор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР