Религията е сложно нещо. От една страна, тя помага на

...
Религията е сложно нещо. От една страна, тя помага на
Коментари Харесай

Рализъм, Тенгризъм...11 Религии, за които не сте чували

Религията е комплицирано нещо. От една страна, тя оказва помощ на хората да се оправят с влаковата злополука, каквато е всекидневието, само че от друга, е един от най-разделящите фактори в човешката история. Хората правят невероятни неща в името на религията си, и то в двете направления: невероятно-невероятно и невероятно-ужасно.

Когато става въпрос за това какви са религиите, това в действителност е сносно открито: От тези хора преобладаващото болшинство - към 95% - принадлежи към една от трите авраамически религии (християнство, ислям и юдаизъм), към една от главните индийски религии (включително хиндуизъм и будизъм) или към една от главните източноазиатски религии (които включват даоизъм и шинтоизъм). 

Но тези извънредно известни религии не са единствените благоприятни условия, а по-малко от 1 % от популацията на света изповядва малко по-неизвестна религия - и по този начин е било през цялата история.

Някои от тези по-малки религии са много познати. Докато множеството хора са чували за Уика или Зороастризма да вземем за пример, има тонове религии, които са по-малко известни. Религията - определяна като добре дефинирана система от вярвания във висша мощ, която се признава и уважава с поклонение и съблюдаване на кодекс на държание - има доста, доста форми.

Кокосова вяра

Религията на кокосовия орех е основана във Виетнам през 60-те години на ХХ век и макар че е известна и с на пръв погледбезобидното име " Религия на конгениалността ", държавното управление на региона я счита за извънредно подозрителна и преследва почитателите ѝ с възмездие. Начело на религията стоял по този начин нареченият Кокосов духовник: Нгуен Тхан Нам бил наследник на богато семейство, който намерил своите убеждения, живеейки в сянката на Седемте планини.

Той бързо става прочут с религиозните си практики: Той преживявал единствено с кокосови орехи, насърчавал другите да правят добрини и медитирал под облици от други религии, в това число християнството и будизма. От най-голямо значение са били концепциите за мир - и по времето, когато напрежението сред Северен и Южен Виетнам е било най-голямо, е елементарно да се разбере по какъв начин малко на брой ръководещи биха желали да чуят това, което той има да каже.

Сред тези, които са се обучавали при Кокосовия духовник, е Джон Стайнбек IV, който следва стъпките на по-известния си татко, когато написа за прекарванията си там. Той написа (чрез Tricycle): " [Кокосовият монах] беше същинско олицетворение на класическата поза " Не се притеснявай - бъди благополучен ", която е постоянно очарователна и загадъчна в един полудял свят ". Опитите на монаха да се свърже с управляващите - в това число с държавното управление на Сайгон - с цел да насърчи мира, завършват през 1990 година Той е погубен в битка сред негови почитатели и органите на реда, а по-късно тези почитатели се оказват в съда. Какво тъкмо се е случило с тях, е забулено в тайнственост.

Агори

More interviews from the Ambubachi Mela in Kamakhya, Assam!

Have you ever heard of an Avdhut? Did you know they are different from an Aghori?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР