Реквием от Моцарт в памет на Здравко Гайдаров Великденски концерт

...
Реквием от Моцарт в памет на Здравко Гайдаров Великденски концерт
Коментари Харесай

Великденски концерт днес във Варна

Реквием от Моцарт в памет на Здравко Гайдаров Великденски концерт

13 април от 19.00, Държавна опера Варна
В програмата: Реквием в ре минор, К. 626 от Волфганг Амадеус Моцарт, със солисти: Мария Павлова - сопран, Михаела Берова - мецосопран, Рейналдо Дроз - тенор, Дейвид Маккюн – бас. Хор и Оркестър на Държавна опера Варна; Концерт за пиано и оркестър №4 от Лудвиг ван Бетовен със солист Галин Ганчев – пиано.

РЕКВИЕМ в ре минор, К. 626 от Волфганг Амадеус Моцарт е един от шедьоврите в кантатно-ораториалната музика и емблематичен образец за траурна заупокойна литургия в духа на католическия канон. Моцарт стартира да написа своето последно произведение през 1791 година, когато излиза и последната му опера – „ Вълшебната флейта ”. Убеден, че няма да живее дълго, тежко болният Моцарт споделя със брачната половинка си Констанце, че в действителност композира Реквием за личната си гибел.

Този факт е художествено изопачен от Милош Форман в фамозния му филм „ Амадеус “ (1984), в който смъртният зложелател на Моцарт, придворният композитор Салиери, предлага да напише Реквиема под диктовката на умиращия композитор. Сценарист на кино лентата е огромният драматург Питър Шафър, чиято пиеса „ Амадеус “ Стайко Мурждев трансформира в една от най-въздействащите постановки на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “, с Ненчо Костов в ролята на Амадеус и Стоян Радев в ролята на Салиери.

Историческата истина е друга. Човекът, който поръчва заупокойната меса, е граф Франц декор Валзег, който постоянно представял на частните си концерти непознати творби като свои. Именно той анонимно поръчва Реквиема на Моцарт, с цел да уважи паметта на младата си брачна половинка. Затъналият в задължения композитор е притеглен от великодушното заплащане и макар тежкото си здравословно положение, се заема с композирането на творбата, която по този начин и не съумява да довърши. Първото осъществяване е на 10 декември 1791 година – 5 дни след гибелта на Моцарт и 3 дни след погребението му в общ гроб във Виена. Предполага се, че няколко месеца по-късно ученикът на Моцарт Франц Зюсмайер довършва творбата, въз основата на фрагменти, оставени от Моцарт, както и на по-ранните му произведения.

Написан за симфоничен оркестър, хор и четирима солисти - сопран, алт, тенор и бас, Реквием на Моцарт отрежда първостепенна роля на хора - 11 от общо 14 музикални номера се извършват от хора и единствено 3 – от солистите.

Към историята на творбата би трябвало безусловно да се добави и това, че тематиката за гибелта занимава Моцарт освен през последната година от живота му, а отразява неговите, насъбрани в годините, метафизичен възгледи за връзката с отвъдното. „ Тъй като гибелта е същинската цел на нашето битие, през последните няколко години сътворих толкоз близки връзки с този най-хубав и същински другар на човечеството, че обликът на гибелта освен не е към този момент отблъскващ за мен, само че тя в действителност е доста утешителна и успокояваща “, написа великият композитор на татко си Леополд 4 години преди да сътвори своя шедьовър.

В своя Реквием Моцарт пресъздава титаничния конфликт сред такива мощни човешки усеща, като страдалчество и боязън, яд и смут, тъга и себенадмогване, които сюблимират в умиротворяване и духовно съвършенство. В дните преди Възкресение Христово, Реквием от Моцарт може да се схване като величествен ключ към Божия промисъл. И като еманация за индивида, завещана от един талант, обичания и изпратен от самия Бог - Амадеус...(Амадеус – от лат. обичан от Бог).

ДИРИГЕНТЪТ КРЪСТИН НАСТЕВ
„ Сега, когато се приготвям за Великденския концерт, се вълнувам от опцията още веднъж да преживея страстите от първата ми среща с това произведение. Оттогава до момента съм дирижирал Реквиема неведнъж и постоянно в съзнанието ми на напред във времето се появява звукът на алтовата партия, към която принадлежах като дете. Припомням си историята на написването, подиуми от кино лентата на Милош Форман и посланията на текста, които засягат безконечния проблем за човешката орис след гибелта “, споделя диригентът Кръстин Настев.

„ Моцарт, както е известно, не е съумял да приключи своя опус. Съществуват няколко редакции, само че завърешената версия на Зюсмайер, която дамата на Моцарт Констанце предава на Граф Валзег, е точно тази, която ще осъществим и ние във Варна.

Ще посветим осъществяването на нашия сътрудник Здравко Гайдаров, който ненадейно ни напусна преди дни и ще се помолим с четвъртата част на Реквиема „ Recordare, Jesu Pie " (Спомни си, милостиви Исусе, да не бъде пропуснат от Бога).

ГАЛИН ГАНЧЕВ

,,Това, което прави Галин Ганчев толкоз вълнуващ като реализатор е, че няма потребност да се вършат никакви взаимни отстъпки от страна на слушателя! “, написа Ричард Хъдсън. Това е единствено един от множеството суперлативи и рецензии във връзка концертите, рециталите и участията на Галин Ганчев в градове като Лондон, Бирмингам, Оксфорд, Шрусбъри, Единбург, Дънди, Милано, София, Варна, Гент, Есен и други, под диригентската палка на Франческо Ланзилота, Робърт Уайсъм, Джон Мур, Свилен Симеонов, Мартин Георгиев и други

Последните му изяви включват концертно турне в Шотландия през януари 2023, спечелвайки премията на фондация Тънел Тръст с дуото,,Персей’’, дружно с цигуларя Антъни Пуун; клавирен рецитал през юли 2022 в границите на ММФ,,Варненско лято‘‘, разкриване на Международния фестивал,,Дни на пианото “ в Балчик през юли 2021, осъществяване на Концерт за клавесин и оркестър в ре минор от Й. С. Бах ( BWV 1052 ) през юли 2021 и в ре мажор (BWV 1054) през юли 2020, които са дирижирани от самия него, свирейки солистичната партия на пиано, както и присъединяване му в Кросоувър концерт през септември 2020 в ММФ „ Варненско лято “, където си партнира с музиканти като Марио Хосен, Теодосий Спасов и Клаудиуш Баран. През август същата година записва,,Апасионата “ от Л. ван Бетовен и,,Играта на водата’’ от М. Равел в студиото на БНР Варна. През юни 2019 изнася рецитал в границите на МФ,,Софийски музикални седмици ”, а през октомври получава премията " Лилиън Дейвис " от Кралската академия за музика за осъществяването си на „ Апасионата “ от Бетовен, с която месец и половина по-късно показва Академията в състезанието за пианисти на Европейската общественост на Бетовен в Лондон. През януари 2018 печели първа премия в категорията Клавирен рецитал на Оксфордския музикален фестивал в Обединеното кралство. През март 2017 взе участие в откриването на Европейския музикален фестивал във Варна, с осъществяване на Концерт № 1 за пиано и оркестър от Ф. Лист, под съпровода на Варненска филхармония с диригент Мартин Георгиев. През октомври същата година взе участие като солист и във фестивала,,Шалом и другари “, като един от двамата реализатори на Концерт за две пиана и оркестър от Ф. Пуленк, под диригентството на Ганчо Ганчев, където си партнира с Дария Йовчева.

От 2017 стартира да показва и министър председатели на свои лични композиции, първата от които е Ноктюрно в ми минор, оп. 7, изпълнено в рецитал през април 2017 и,,Реквием за Аушвиц ", изпълнен напролет на 2020.

Роден е във Варна през 1996 в музикална фамилия и е музикант трето потомство. Баща му Ганчо Ганчев е диригент, а майка му Миглена Шишева е пианист и хормайстор. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст като възпитаник на Ели Чорбаджийска, учи и Станислава Ставрева в НУИ,,Добри Христов “ Варна. В интервала 2002-2010 взе участие във Варненската детско-юношеска опера. Заедно с членовете на състава има над 100 изяви на сцена в опери, оперети и мюзикъли, като неведнъж извършва и основните функции – К. Робин в мюзикъла Мечо Пух, Хлапето в мюзикъла „ Хлапето “ по едноименния филм на Чарли Чаплин и други.

В България взе участие и в голям брой концерти и състезания. Лауреат е на състезанието MAGIC за немска и австрийска музика за пиано в Бургас, а през април 2009 печели специфичната премия в състезанието,,Млади виртуози’’ в София за осъществяване на Шакона с 21 вариации от Г. Ф. Хендел. През ноември 2009 е поканен да взе участие в Международен благотворителен концерт в Shrewsbury School, учебното заведение на Чарлз Дарвин в Шрусбъри, Обединеното кралство. След осъществяването му в концерта получава покана за кандидатстване за стипендия в учебното заведение, която печели и става притежател на цялостната стипендия на името на Чарлз Бърни, в резултат на което от септември 2010 до юни, 2015 е постоянен възпитаник в Шрусбъри Скуул. Там учи пиано при Питър Брадли-Фулгони и диригентство и комбинация при композитора и диригент Джон Мур. По време на образованието си печели голям брой награди от състезания, сред които два пъти Голямата купа за инструменталисти в състезанието в Тръвеглойс, трето място в соловата музикална категория на Ланголен и наградата,,Млад музикант на годината “ 2012 от състезанието на радио ББС Шропшир (BBC Shropshire). Взима присъединяване допълнително от 70 концерта и извършва 5 солови рецитала във Англия, 6 в България и 1 в Италия.

През юли 2021 приключва магистърска степен с пиано в Кралската академия за музика в Лондон, с отличие Distinction и DipRAM.

Галин Ганчев е свирил в интернационално приети зали като Уигмор Хол, Холиуел Руумс, Мариът Хол, Махънклет и други В България е свирил във Държавна опера Варна, Фестивален и конгресен център Варна, Камерна зала,,България “ в София и други Бил е солист на Видинска филхармония, Шропширска филхармония, Варненска филхармония, Варненски камерен оркестър и други. Участвал е неведнъж в майсторски класове с международнопризнати реализатори като: Майкъл Рол, Евгени Судбин, Татяна Саркисова, Майкъл Фойл, Джак Лийбек, Рой Хауат, Паскал Девойон, Адриан Брендел, Имоджен Купър и други

Репертоарът на Галин Ганчев включва над 190 творби от барока до модерни композитори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР