Ректорският съвет на Медицински университет – Пловдив спусна заповед за

...
Ректорският съвет на Медицински университет – Пловдив спусна заповед за
Коментари Харесай

Родители питат: Защо Медицински университет-Пловдив вдигна таксите за платено обучение

Ректорският съвет на Медицински университет – Пловдив спусна заповед за смяна на годишните студентски такси при платеното образование. Стойността му, която досега се равняваше на 10 330,28лв., се трансформира на 12 207,50лв. Във връзка с новото решение на МУ-Пловдив с редакцията на TrafficNews се свърза родител, чието дете се образова платено и все още е трети курс. По думите му от началото на неговори образование до този миг - таксата е била променяна три пъти.

„ В началото подписахме контракт за постоянно образование на стойност 7 090лв. годишна такса. Във втори курс се подвигна малко над 9000лв. Таксата за трети курс беше изчислена на 10 330лв. Годишна такса за 2022 година е избрана на 12 207лв. Това нарастване на цените съществено ни тормози и затруднява “, декларира читателят ни, поискал анонимност.

Той прави паралел сред таксите за държавна поръчка, които за компетентност Медицина за студенти до V курс в същото образователно заведение са 1200лв. По негови думи цената на платеното образование би трябвало да се преценя и по отношение на това, че с признатия за тази година Бюджет на България таксата за образование на един постоянен студент се качва със 7лв., като от 693 лева става на 700 лева

„ Вдигане на цените и в този бранш е безкомпромисно. Миналата година без резултат се пробвах да схвана за какво има нараствания, поради че децата ни се образоват в онлайн среда. Имам чувството, че в българското обучение се неглижира тази тематика “, добавя читателят ни.

TrafficNews се свърза с управлението на висшето образователно заведение, откъдето обявиха, че таксите за платено образование не се дефинират от Медицински университет – Пловдив . Те се пресмятат по отношение на разнообразни критерии, опредени от Закона за висше обучение и решенията на Министерски съвет.

„ Таксите се пресмятат по съответна формула, съобразена с годишната прехрана на студент. Размерът на средствата от държавния бюджет за тази прехрана на един студент от медицинските университети се образува от няколко съставния елемент: базов норматив за прехрана, диференциран коефициент по професионално направление и коефициент за сложна оценка за качеството на образование, въведен от 2020 година и образуван от знаци на рейтинговата система за висшите учебни заведения: акредитационна оценка, научна активност и реализация на дипломираните. Този коефициент се разгласява в уеб страницата на МОН и е друг всяка година за всеки университет “, разясняват от МУ-Пловдив.

Оказва се, смяната в цената идва на фона на постановлението на Министерски съвет. Съгласно Постановление на Министерски съвет № 31/ДВ бр. 23/22.03.2022 година член 7 се направи смяна в базовия норматив за прехрана на образованието на един учащ се в държавните висши учебни заведения , като измененията влизат в действие от 01.04.2022 година

„ Увеличението на таксите за платено образование в МУ-Пловдив е резултат и от покачвания диференциран коефициент за качеството на преподаване във висшето учебно заведение. Коефициентът, даден на МУ-Пловдив, е изменен от 1.5 на 1.85. По-високият коефициент е доказателство за по-доброто качество на образование. Тази висока оценка е самопризнание за професионализма на преподавателите, за сполучливата научна активност и непрекъснато разширяващата се осъвременена образователна база. По-високата такса на образование е самобитен отзив за престижа на висшето учебно заведение.

Медицински университет – Пловдив е ДЪРЖАВНО висше учебно заведение, а не частен университет. Несъобразяването със закона и с решенията на МОН и на Министерски съвет води до наказания “, декларират от университета.

Оттам подсетиха още, че всички студенти платено образование още при записването си подписват контракт, в който е посочено, че годишната такса за образование се дефинира от Министерски съвет и се съгласяват същата да бъде поправена в сходство с решенията на способния държавен орган при смяна всяка образователна година.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР