Ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски в Благоевград проф. Борислав

...
Ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски в Благоевград проф. Борислав
Коментари Харесай

Ректор с 16 000 лв. заплата. Айнщайн ли е?

Ректорът на Югозападния университет " Неофит Рилски " в Благоевград проф. Борислав Юруков е получавал месечно съвсем 16 000 лева - 15 960. За съпоставяне месечното заплащане на министър-председателя е 7650 лева, а на президента – 11 320 лева, заяви bTV.

Проф. Евгени Станимиров, който е отпред на Икономическия университет във Варна, пък взима 9830 лева месечно. На този декор заплатата на ректора на най-голямото висше образователно заведение у нас – Софийския университет, е едвам 2670 лева. 

„ Още   при започване на 90-те години на предишния век е определен един краен модел на академично самоуправление. Ректорът се избира вътре от академичната общност… В последна сметка постоянно се получава недостиг на персонална отговорност, едно капсулиране на висшите учебни заведения. 

Тези хонорари на ректорите са напълно функционалност на академичната автономност, на това какъв брой взима един професор в съответното образователно заведение, само че и функционалност на възприятието за благоприличия на съответните ректори “, разяснява в предаването „ Тази заран “ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че е предложил нова разпоредба за публично разискване, с която ще бъдат контролирани ректорските заплати и ще зависят от „ осъществяването на стратегическите цели и задания “.

След влизането в действие на тази разпоредба ректорът на Югозападния университет няма да взима по-висока заплата от този на СУ, добави министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР