Рекордно ниски нива достигна турската лира през последните дни. Това

...
Рекордно ниски нива достигна турската лира през последните дни. Това
Коментари Харесай

На пазар в Турция - все по-изгодно заради евтината турска лира

Рекордно ниски равнища доближи турската лира през последните дни. Това предизвика нечуван интерес към околните до България градове като Одрин и Чорлу. Броят на българите, предпочитащи да пазарят в Турция, непрестанно пораства поради евтините артикули от първа нужда. Пазарите и комерсиалните центрове при съседите ни са цялостни с туристи, изключително през почивните дни. 

Никога до момента турската лира не е била толкоз евтина. У нас през днешния ден тя се продава за 18 стотинки. Низходящият тренд продължава повече от година, само че в този момент обезценяването на турската парична единица е осезаемо. И това се случи, откакто предходната седмица президентът Реджеп Ердоган разгласи желанието си да експулсира посланиците на 10 страни, измежду които Германия, Съединените щати и Франция. Причина за реакцията му беше общата позиция на дипломатите, в която те желаеха освобождение от пандиза на родения в Париж турски деятел Осман Кавала. До дипломатическа рецесия не се стигна, само че турската лира претърпя спомагателен срив,  който за хиляди българи се оказа прелестна опция за извършване на покупки в Турция. Купува се всичко - от облекла и обувки до хранителни артикули, перилни препарати и мебели. Пътува се главно през почивните дни, най-много до Одрин, който е единствено на десетина километра от границата. За интереса на българите приказва и журналистът от Одрин Мурад Саваш:

" Турската лира продължава да се обезценява по отношение на българския лев и това следим напор на български туристи към Одрин. Българите купуват както артикули от първа нужда, по този начин и автомобилни гуми и фаянсови плочки ".

Търговците в Одрин са удовлетворени от напора на българи от цялата страна. В града към този момент има табели на български език за облекчение на клиентите. Според Галина Стефанова от Кърджали има артикули, чиито цени са в пъти по-ниски от България.

" Горивата са сензитивно по-евтини, в сравнение с в България, а водачи споделят, че качеството е по-добро.... По-евтини са и плодовете и зеленчуците ".

Обратно на българите, които са удовлетворени от слабата лира, популацията в Турция търпи негативи . За момента няма затворени заводи, само че инфлацията е огромна, споделя Мюмюн Топчу, български преселник в Бурса. Според него тежка зима чака турците. Той счита, че ще би трябвало да се откажат от доста неща.

Турски анализатори също са на мнение, че страната я чака тежка зима. Заради инфлацията, пандемията и положението на локалната стопанска система. Според изявления в пресата това ще засегне най-много средностатистическия турчин.  

Репортаж на Валя Апостолова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР