Рекордно количество изгнила дървесина и клони бе изнесено при днешната

...
Рекордно количество изгнила дървесина и клони бе изнесено при днешната
Коментари Харесай

Абсолютни шампиони! 500 малки и големи доброволци изнесоха тонове дървесина от Лаута

Рекордно количество изгнила дървесина и клони бе изнесено при днешната акция в парк " Лаута ". Рекорден брой, близо 500 доброволци се включиха в " Мисия Лаута 2 " - формат, който се трансформира в обичаен за квартала. В продължение на три часа жителите демонстрираха, че паркът е значим за тях и направиха всичко по силите си, с цел да почистят огромна част от авансово нарязаната дървесина.

В задачата се включиха цели фамилии с децата си, като малчуганите бяха извънредно дейни. Неоценима бе помощта на чиновниците от Съвместното командване на силите за специфични интервенции, ръководено от ген.-майор Явор Матеев, както и на доброволците от Държавна фирма " Пловдив 112 ". Армейците вадеха цели стволове от шубраците и ги товареха в камионите. В акцията се включиха клубовете по тайкуондо, карате, волейбол и бокс.

Сред доброволците имаше и над 50 украински жители - бежанци от войната, които през днешния ден смениха белодробна болница с Лаута. " Както пловдивчани ни оказват помощ при санирането на Белодробна болница, по този начин и ние ще помогнем при почистването на парка ", сподели Наталия Еллис.

Организатори на акцията още веднъж са кметът на " Тракия " Костадин Димитров, Веселин Козарев от " Паркове и градини " и TrafficNews. Две седмици преди акцията, чиновници на общинското сдружение нарязаха огромно количество изгнили стволове, паднали дървета и рискови клони.

Днес единствено до 12 часа бяха извозени 22 камиона с дървесина, а товаренето ще продължи и в идващите дни, след което Централната алея ще бъде почистена. За съпоставяне при първата акция през ноември бяха натоварени 16 камиона, а в акцията се включиха към 200 души.

В края на задачата всички участници се събраха с бира в ръка на сцената, където Керана пя за доброволците.

Припомняме, че макар положителната социализация на парка през последните години, положението на растителността е трагично. Десетки дървета са паднали, като някои са изтръгнати безусловно от корен, а други са се пречупили като клечки поради прогнилите си стволове. Причините за настоящото положение на парка са няколко. Там виреят най-вече широколистни дървета, като измежду най- публикуваните типове са акации, явен, явор, летен дъб, бреза. Голяма част от тях обаче към този момент са изгнили, защото гората е нападната от корояд. Дърветата, които падат, стават обиталища на нови колонии от корояди, които по-късно атакуват и здравите дървета.

Според инж. Георги Николаев над 50 % от растителността е мъртва или инфектирана. Проблемът е от години и се се задълбочава. Въпреки многочислените сигнали, репортажи и акции, на този стадий няма съществени стъпки от страна на огромна община, а в бюджета не са планувани средства за реанимация на Лаута.

Не са малко жителите, които считат, че заплащането на налози ги освобождава от уговорката да се грижат за средата, в която живеят. Facebook - еколозите също рядко могат да бъдат видяни на сходни начинания. Но в случай че задължението ни към природата се изчерпва с остроумия или рецензии в обществените мрежи, след някоя и друга година паркът може да е единствено спомен. Днес 500 души сподели, че ги е грижа за Лаута. Да се надяваме, че градската администрация също ще забележи напъните им и незабавно ще се заеме с възобновяване на парка.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР