Рекордни горещини в Европа, Старият континент се затопля най-бързо. През

...
Рекордни горещини в Европа, Старият континент се затопля най-бързо. През
Коментари Харесай

WWF: Тази зима ще е по-топла заради "Ел Ниньо"

Рекордни горещини в Европа, Старият континент се затопля най-бързо. През миналата година за пръв път във Англия беше записана безспорна оптималната температура над 40 °C.

По думите на Апостол Дянков от стратегия " Климат и сила " на WWF се знае, че тази зима ще е по-топла световно, тъй като е отключен процесът " Ел Ниньо ". Това важи и за идната година като цяло.

Той изясни, че човешкото въздействие върху климата значително води и до измененията. " При горещите талази и пожарите без човешкото стопляне те не биха могли да се случват с подобен огромен интензитет. Има естествени процеси, които да бъдат отключени като сериозна повратна точка, оттатък която губим надзор над тях. Ако няколко години преминем над градус и половина от прединдустриалната ера, може да загубим надзор. Пример е Сибир, където метан е съхранен в замръзнали почви. Друг е тропическата гора в Южна Америка, която може да прерасне в савана ", акцентира Дянков.

Атанас Кръстанов, създател в " Климатек ", показа, че климатичните промени се виждат от редица фактори, като да вземем за пример стоплянето на океанските талази и всички аномалии сред температура и налягане се отразяват и на северното полукълбо. Слънчевата интензивност е нараснала и въздейства на световното стопляне, само че би трябвало да се направи разбор. Метанът е 30 пъти по-активен по отношение на въглеродния двуокис, с цел да задържа топлината ", разкри той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР