Рекордна численост на червеногуши гъски има в страната точно преди

...
Рекордна численост на червеногуши гъски има в страната точно преди
Коментари Харесай

Необичайно много червеногуши гъски има в страната

Рекордна бройка на червеногуши гъски има в страната тъкмо преди началото на пролетната миграция на типа. В първите дни на март два екипа на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), които правят наблюдения на гъските по Черноморското крайбрежие, са преброили над 22 000 птици от типа, оповестиха от сдружението.

Тази бройка се равнява на към 35 до 50% от международната популация на типа и е извънредно висока за това време от годината.

Основната причина са нетипичните за март снеговалежи и студения атмосферен фронт в целия западно- и северночерноморски район, който е главно зимовище на червеногушата гъска. Тоав е обяснението и за извънредно огромен брой и на други типове диви птици.

" Ниските температури и огромната снежна завивка най-вероятно е изтласкала на юг огромен брой птици тъкмо в интервала на подготовката им за противоположния прелет към местата им за гнездене, " изясняват наблюдаващите екипи.

 Червеноног водобегач
© Валентин Кантранджиев, Българско дружество за защита на птиците

Червеноног водобегач

Те напомнят, че България и изключително региона на Приморска Добруджа имат основно значение за опазването на червеногушата гъска в интернационален проект, което още един път се удостовери при мониторинга на типа при започване на март.

По-голямата част от червеногушите гъски – 17 106 индивида са главно в Езерецко езеро, което е част от Шабленски езерен комплекс. Това е най-голямата бройка на червеногуши гъски в страната за това време от годината. Заедно с червеногушите гъски в региона са открити и 18 284 огромни белочели гъски.

По-същото време в южната част на Черноморското Крайбрежие в региона на Атанасовско езеро край Бургас, екипът на Българско дружество за защита на птиците е следил други 5000 червеногуши гъски в смесено ято с над 20 000 огромни белочели гъски, пасящи в обработваемите площи край солената лагуна.

В Шабленското езеро е имало рекордна за последните години бройка на дребни нирци – 82 индивида. В Шабленския езерен комплекс и езерото Дуранкулак са открити и огромен брой патици и потапници, да вземем за пример белооката потапница, както и разнообразни типове дъждосвирци и чайки.

 дребен нирец
© Валентин Кантранджиев, Българско дружество за защита на птиците

дребен нирец

Мониторингът на влажните зони по Северното Черноморие и в региона на Бургас се прави по план " Опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път ", финансиран от стратегия LIFE на Европейски Съюз и изпълняван от Българско сдружение за отбрана на птиците с още 10 колегата от Русия, Румъния, Украйна и Казахстан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР