Рекорден брой напитки от България ще се съревновават тази година

...
Рекорден брой напитки от България ще се съревновават тази година
Коментари Харесай

България в топ 10 на Spirits Selection за първи път

Рекорден брой питиета от България ще се съревновават тази година за орден в интернационалния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който ще се организира в Пловдив от 20-ти до 25-ти август. За първи път страната ни е измежду 10-те страни в света с най-вече образци за присъединяване в състезанието. България е на 7-мо място. След нас са Испания, Белгия и Англия, а пред нас –  обичайни производители и „ отличници “ по брой образци в Spirits Selection, като Франция, Китай, Италия, Тайланд, Бразилия и Мексико. 

„ Участието на България в Spirits Selection ще усили доверието в българските питиета и ще подкрепи продажбите на нови пазари, “ разяснява Меглена Михова от „ Пробежекс “, формалният сътрудник на Конкурса у нас. „ България е част от Spirits Selection за първи път през 2015 година През 2015 и 2016 година подаваме почти един и същи брой високоалкохолни питиета.  Тази година обаче като страна-домакин записваме рекорден брой образци: нарастването по отношение на 2017г. е близо 200 % или близо 3 пъти повече от предходната година, когато се съревновават 16 високоалкохолни питиета от страната ни “, добавя тя.

„ Малцина знаят, че България е на първо място производител на високоалкохолни питиета. Вие произвеждате 180 милиона литра алкохол годишно в съпоставяне със 120 милиона литра вино на година “, разяснява Тиери Хейнс, Директор на Spirits Selection.

Българските производители са записали общо 47 образци. Близо половината от тях, или 20, са създадени в Тракийската равнина. Българските производители ще се съревновават в категориите бренди (вкл. ракия), водка, грапа, анасонови питиета, ликьор, уиски, ром, като най-вече са мострите на родната ракия.

По данни на Министерството на стопанската система, през 2016 година в страната ни са регистрирани 73 производители на високоалкохолни питиета. Производството на ракия оглавява „ класацията “ с 12 860 546 литра годишно, следвано от това на водка (11 638 927), мастика (4 182 540) и уиски (3 567 857).

Преобладаващата част високоалкохолни питиета от България са с цена до 8.5 евро (общо 38 мостри). Следват тези сред 8.5 и 20.00 евро (общо 6 мостри) и сред 20.00 и 35.00 евро (2). За отличие се бори и 1 родна напитка, която коства сред 35 и 70 евро.

1300 образци от 50 страни ще вземат участие в пловдивското издание на Spirits Selection тази година. Най-много са от ром, байжиу, джин, уиски и ликьор. Напитките ще бъдат оценени от над 70 специалисти от целия свят. Медалите ще станат известни при започване на м. септември т.г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР