Рекорд в тегленето на кредити. През ноември домакинствата у нас

...
Рекорд в тегленето на кредити. През ноември домакинствата у нас
Коментари Харесай

Рекорд: Домакинствата са взели кредити за почти 700 милиона лв . през ноември

Рекорд в тегленето на заеми. През ноември семействата у нас са взели заеми за съвсем 700 милиона лв.. Това демонстрират данните на Българската национална банка. Стойността на заемите е два пъти повече, в сравнение с през ноември предходната година, написа бТВ.

Ипотечните заеми също са на рекордно равнище - близо 20 милиарда лв.. Според финансисти главната причина за взрива в тегленето на заеми е ниската рента. Жена е изтеглила ипотечен заем преди няколко години на пет % рента. Сега лихвата е три на 100. Казва, че повторно не би го направила.

По данни на Българска народна банка изтеглените от българите ипотечни заеми са на рекордна сума и с годишен растеж от двайсет %.„ Това, което не ми харесва, е скоростта на евакуиране на заемите, тъй като приближавайки към този момент двайсет % на нарастване на годишна база, стартира да става притеснително “, разяснява финансовият анализатор Димитър Георгиев.

Понеже лихвите по заемите са ниски, хората теглят повече заеми, с цел да купуват още и още жилища. „ Опасявам се, че има прекалено много консуматори и жители, които теглят заеми с чувството, че вноската им в никакъв случай няма да бъде изменена и, че парцелът му след три години ще коства наложително два пъти повече най-малко “, показва Димитър Георгиев.

През тази година цените на парцелите постепенно започнаха да вървят надолу, а упованията са, че лихвите няма постоянно да са толкоз ниски.

Българска народна банка регистрира, че в месеца преди празниците сме теглили два пъти повече от нормалното.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР