Реконструкцията на базата в Граф Игнатиево вече стартира, а самолетите

...
Реконструкцията на базата в Граф Игнатиево вече стартира, а самолетите
Коментари Харесай

В дома на българската бойна авиация

Реконструкцията въз основата в Граф Игнатиево към този момент започва, а самолетите са пребазирани на летище Пловдив За да одобри базата новите самолети при започване на 2025 година, ремонтът би трябвало да завърши най-късно доникъде на 2024 година Към момента се търсят заместващи самолети втора употреба, които да бъдат доставени бързо и да бъдат употребявани за интервала от приключване ресурса на МиГ-29 до усвояването на F-16
Преди 110 години е изработен първият български военен полет. Вероятно всяко българско дете научава това още в учебно заведение. Дни откакто избухва Балканската война, на 16 октомври, летците Радул Милков и Продан Таракчиев реализират разследваща задача по въздух над обсадената Одринска цитадела с немски аероплан " Албатрос ". Пускат и две бомби.

Полетът е вторият военен в света - първият е на италианците във войната с Османската империя при Триполи. " Българската авиация е една от най-старите. В Европа първият военен полет е осъществен от българин. В света първият военен полет е осъществен от италианец малко преди този момент някъде в Африка, само че в Европа ние сме първите ", споделя ген. Николай Русев, пълководец на авиобаза Граф Игнатиево.

В памет на това събитие 16 октомври се празнува като празник на българската авиация и на Българските военновъздушни сили. Затова моментът за разходка с ген. Русев наподобява подобаващ. Срещаме се с него в дома на българската бойна авиация - авиобазата до Пловдив, с цел да си поговорим за закъснялата рационализация на изтребителите в България, за войната в Украйна, сътрудниците от НАТО и българските водачи.
През целия октомври има празнувания в базата на празника на Военновъздушни сили с концерти на хора Фотограф: Димитър Марков Реклама По пистата към новите самолети
Разходката стартира с изненада. Граф Игнатиево - главното военно летище в страната, сега няма самолети. Не са на задача, просто са преместени. Базата се реконструира за да се подготви за приемането на въоръжение на прословутите нови изтребители. " Ремонта на пистата го вършим не тъй като е неотложен, а с цел да си подсигуряваме, че като дойдат F-16 най-малко едно 10-12 години няма да има потребност от ремонт. Едно летище без писта все едно не е летище - тъй че това е най-важното нещо ", безапелационен е ген. Русев.

Освен това обаче е планувано да се построи и напълно нов регион от уреди, където би трябвало да са ситуирани самолетите F-16, за които има високи условия за съоръжение, сигурност и така нататък За задачите на модернизацията бяха отпуснати 300 млн. лева и се подписаха 44 контракта, по някои от които имаше подозрения, че са с " обичани компании " и че са предплатени предплатено, без да се прави работа по тях.

Генерал Русев изяснява, че като пълководец въз основата не взе участие в договарянията и договарянето с компаниите - процедурата се води от Министерството на защитата и не би могъл да разяснява проблемите с поръчката. Изрази обаче вяра, че, ще бъде наваксано.

По негови думи, в случай че новите самолети дойдат при започване на 2025 година (все още огромно " в случай че " ), ремонтът би следвало да завърши най-късно доникъде на 2024 година, с цел да е несъмнено, че базата ще може в точния момент да поеме новите самолети. Причината е, че най-малко 6 месеца преди този момент американски специалисти би трябвало да посетят летището и да сертифицират обектите, които ще се употребяват за F-16.
Реклама
За момента всички дейни самолети МиГ-29 са пребазирани на летище Пловдив, откъдето се носят дежурствата, като към този момент даже е имало излитания по действителни цели оттова.
Самолетите, останали в базата, са тези, които не се употребяват интензивно за летателни цели Фотограф: Димитър Марков Поредното обезлюдено село
Влизайки в базата от централния ѝ вход откъм пътя Пловдив - Карлово, човек вижда напълно обикновено място, в което освен се лети, само че и се живее, тъй като точно там е ситуиран регионът със здания, главно с жилищни функционалности, предопределени за непрекъснато обитаване от военнослужещите в базата. Точно както с други дребни обитаеми места в България обаче, и тук се е случил развой на обезлюдяване.

През годините е обособена и външна част за живеене, ситуирана по основния път директно преди базата вдясно, само че множеството здания там от дълго време се разрушават. Във вътрешната част също по-голяма част от постройките нямат към този момент жители, само че са в надалеч по-добро положение поради обстоятелството, че са населявани до доста по-скоро.

За разлика от преди, когато вътрешният " гарадок " е населяван единствено от летците въз основата, през днешния ден там живеят както водачи, по този начин и други военнослужещи - от една страна, тъй като това е останал единственият гарадок до базата, а от друга, тъй като ползата към жилищата към този момент е надалеч по-малък. Останалите там здания, в миналото служещи за детска градина, заведение, магазин и други, показват в миналото кипелия живот в базата. Сега доста от работещите тук живеят в огромния град - при учебни заведения, магазини и т.н.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР