Рекламната кампания на Nike по повод 30-годишнината от създаването на

...
Рекламната кампания на Nike по повод 30-годишнината от създаването на
Коментари Харесай

Акциите на Nike тръгнаха надолу заради рекламна кампания

Рекламната акция на Nike във връзка 30-годишнината от основаването на първата Just do it реклама, включва куотърбека Колин Каперник и надпис " Вярвай в нещо даже това да значи да жертваш всичко ". Каперник бе изпъден от NFL поради коленичене по време на химна и не е играл на професионално равнище от 2016 година

© Handout Още по тематиката
Нагоре по информационната стълба

Владимир Стоилов, ръководещ шеф на медийната организация Wavemaker, пред " Капитал "
17 авг 2018
Треска за футбол

Последната мултимилионна договорка за дял във футболния клуб " Арсенал " удостоверява големите размери на спортния бизнес
10 авг 2018
Краят на една епоха

36-годишният Роджър Федерер прекъсна дългогодишното си партньорство с Nike и подписа 10-годишен контракт с японската Uniqlo
20 юли 2018 Акциите на компанията за спортни артикули Nike изгубиха 3.2% от цената си във вторник, откакто компанията се оказа сред чука и наковалнята поради избора си на ново рекламно лице. Nike заложи на Колин Каперник, американски футболист куотърбек, който стана интернационално прочут, откакто през 2016 година стартира да коленичи по време на американския химн, който се пуска преди всеки мач. В следствие Каперник беше изпъден от лигата NFL и от този момент към момента не е нает от нито един американски тим, написа Financial Times.

Колениченето на Каперник обаче се трансформира в мода измежду редица играчи от лигата и се трансформира в политически спор в цялата страна сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, политическите партии и притежателите на тимовете от NFL. Последният епизод в драмата, развила се през 2017 година, докара до това NFL да забрани на футболистите да не уважат химна.

Консервативен протест

Причината за спада в цената на акциите на Nike е най-вече поради консервативното население на Съединени американски щати, което даде обещание да бойкотира компанията. Рекламата, която включва портрет на Каперник и надпис " Вярвай в нещо даже да е нужно да жертваш всичко ", беше призната като открита провокация против всички, които считат, че химнът и знамето би трябвало да бъдат уважавани.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също разяснява случая, като пред консервативната медия Daily Caller сподели: " Мисля, че това е извънредно обръщение и обръщение, което не би трябвало да бъде изпращано. Но, въпреки това, точно това прави страната ни велика. Имаме свободата да вършим неща, които други хора считат, че не би трябвало да вършим. Аз персонално обаче съм от другата страна. "

Ситуацията с Nike отразява и по-мащабен проблем в Съединени американски щати, в който фирмите са притиснати да имат политическа позиция по избрани въпроси от страна на все по-активните политически млади американци. По този метод обаче компаниите рискуват да бъдат свързвани с избрана политическа партия и да изгубят клиенти с разнообразни визии.

Безплатна реклама

Експертите по маркетинг разясняват, че от бизнес позиция от Nike са взели вярното решение. Карън Уинтърс от MWWPR счита, че вероятността протестът да продължи е дребна и в последна сметка посредством тази реклама Nike получава и гратис ефирно време. Според Apex Marketing Group единствено за ден Nike е получила медийно наличие по телевизия, радио и онлайн на стойност 43 млн. $.

" Nike знае по какъв начин да прави добър маркетинг и познава доста добре клиентите си. Потребителите ще ги наградят ", разяснява още Уинтърс. Същевременно из обществените медии към този момент има опити за пренасочване на консервативните клиенти на Nike към различен бранд – New Balance, който прави част от обувките си в Съединени американски щати. През 2017 година беше разкрито, че някои от високопоставените шефове в компанията са дарили до 400 хиляди $ на акцията на Доналд Тръмп за президент през 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР