Река Дунав, която е втората най-голяма европейска река, крие много

...
Река Дунав, която е втората най-голяма европейска река, крие много
Коментари Харесай

Никулденски истории от Видинско: 393-килограмова моруна е най-голямата риба, извадена от р. Дунав

Река Дунав, която е втората най-голяма европейска река, крие доста секрети. Рибарите описват, че в реката дебнат великански моруни. Легендите измежду професионалните риболовци във видинското село Връв са десетки - за уловени моруни от по над 200, 300, та даже 800 кг - същински чудовища. Хората описват, че от уловена голяма моруна е изваден над 70 кг черен хайвер - един от най-скъпите деликатеси, който на европейския пазар се продава по 3000 $ кг. 
Захари Стойчев от село Връв си спомня с носталгия по какъв начин в средата на предишния век дядо му „ сипвал черния хайвер в огромна купа, нарязвал на едро червен лук и след това всички деца кусали до насита с огромни дървени лъжици ”. По-старите риболовци описват за предишното, че когато някой в Ново село или Връв хванел моруна, чествали всички. Хората от селата се събирали дружно и на трапезата всеки слагал по нещо - мезета, вино, ракия. А рибарят черпел с риба - прясно уловена моруна и, несъмнено, черен хайвер. 
В единствения по рода си в България Музей за дунавски лов на риба в Тутракан от години се събират фотоси и истории за големите сладководни риби, споделя етнографът от видинския исторически музей Сашка Бизеранова. Тя е предала на музея в Тутракан доста фотоси, „ запечатали “ големите риби, улавяни в Дунав. В специфична галерия са показани към 50 фотоси на гигантските моруни.
Постоянна експозиция за развиването на риболова има и във видинския музей „ Кръстата казарма “. Тя се назовава „ Властелините на Дунав “ и разкрива античната история на риболова в страната и района. Изложбата е исторически роман за риболова и за християнския празник Никулден, който е измежду най-почитаните във Видинско и от жителите край огромната река Дунав. 
В експозицията са показани риболовен такъми и разнообразни съоръжения за ловене на риба от праисторически времена до наши дни, а също по този начин и предписания на обичайни рибни ястия от Видинския край, споделя Бизеранова. В изложбата може да се види клише от признатия през 1885 година Закон за риболовството в България. Той насърчава всестранно да се упражнява риболовът, който се трансформира в специалност за огромна част от българското население по река Дунав. По данни от преброяването през 1893 година (публ. в сборник " Вести ", –– 1905 година, 108-115) с професионален лов на риба се занимават 5571 души, техният брой през 1905 година доближава 6181 рибари, от които 3306 мъже и 2875 дами, разяснява етнографът. 
Сред най-старите показани фотоси е от 1943 година На нея се вижда по какъв начин рибарят Иван Николов от дунавското село Връв хваща най-голямата и до момента улавяна в река Дунав - моруна с тегло 393 кг и дължина 480 сантиметра. Оригиналът на фотографията се пази от десетки години от наследниците на попа от село Връв Спас Удрев, като спомен за това знамение. Това, което описват и старите поданици на дунавското село Връв, се е случило преди близо 80 години. Тогава селяните обработвали грижливо земята си, хранели от нея фамилиите си. През останалото време ловели риба в Дунава. И тъй като знаели “пътя ” на есетровите риби, постоянно се радвали на богат улов, споделя етнографът доктор Сашка Безеранова. 
В една пролетна заран се случило нещо неизмеримо. В средата на реката се разразила същинска борба с няколко есетри и една невиждана до тогава моруна. Когато всичко приключило и хванали рибата, натоварили моруната на волска кола и я откарали в селото. Там се стекло мало и огромно. Рибата била в действителност огромна - дълга близо пет метра и тежка 393 кг.  Дочул за случилото се, на място дотичал и локалният духовник Спас Удрев. Той благословил улова и се снимал с риболовците за спомен. А към натрупалото се голям брой изрекъл оракулски думи: “Братя и сестри, не щеш ли Божията промисъл споходи тези труженици и им проводи богат улов. И помнете ми думата, че за него дълго ще се приказва, тъй като това е невиждано знамение ”. Свещеникът се оказал прав. И до ден сегашен такава риба в Дунава повече не е улавяна.
Днес е друго. Всяка година риболовците хващат все по-малко дунавска риба, пък и моруната е предпазен тип и уловът ѝ е неразрешен. Последните моруни в региона на Видинско са хванати през 2006 година Кърмаците от дълго време са неразрешени. Кърмакът съставлява дълго към 100 метра въже, на което през метър са вързани дебели стоманени куки, споделя рибарят от с. Връв Захари Стойчев. От двете страни на въжето се поставят триъгълни котви от арматурно желязо, които се забиват в речното дъно. Кърмаците се залагат косо на течението, което е към 5 км в час в Дунав. На всяка от 100-те стоманени куки виси завързано парче стиропор. Така течението носи куката и тя се движи.  
За щастливците в предишното, уловили моруни, се носят митове. Разказва се за братята Любен и Асен Гаджулови от Ново село, които са уловили гигантска моруна, тежка 343 кг. Дори демонстрират архивни фотоси. Уловили моруната напролет на 1996 година В голямото страшилище имало над 60 кг черен хайвер, споделя Бизеранова.
През 2013 година видинчанин улови в Дунав 48-килограмов сом, дълъг 206 см. Видинският риболовец Георги Александров е съумя да улови големия сом, употребявайки кльонк в Дунав край Видин. Това е най-едрият сом, улавян в региона с въдица, въпреки че са хващани още няколко риби с тегло над 40 кг.  „ Борбата беше огромна. Есента уловът е по-слаб, само че рибите са по-едри. Толкова огромни екземпляри обаче мъчно се срещат ", спомня си рибарят Георги Александров.
Стари риболовци описват до през днешния ден и за нещастието, сполетяло техни сътрудници. Спомнят си за 1994 година, когато през април двама риболовци починали в реката. Винаги Дунав пролетно време е пълноводен, а температурата на водата е към нула градуса. Падне ли риболовец от лодката в студената вода, получава термичен потрес и не един и двама намират гибелта си в реката. 
Такъв случай помнят в Ново село преди повече от 15 години. В лодката са трима другари - риболовци. Проверяват кърмаците. На тях се е закачила моруна, само че никой не допуска, че е толкоз огромна. Докато единият седи при мотора в задната част на лодката, двамата риболовци стартират битката с голямата риба и се пробват да я натоварят в лодката. Духа мощен вятър, в реката има талази. Моруната се бори за живота си и съумява да наклони лодката към водата. Двама от риболовците политат и падат  във водата. Потъват към дъното, течението ги повлича. Изчезват за секунди. Тялото на единия риболовец е намерено след два дни, объркано в кърмаците, прободено от острите куки. Другият е отвеян от течението на Дунав. И до момента трупът му не е открит. Моруната, която ги  убила, е извадена същия ден от третия оживял след битката риболовец. Тежала 196 кг и имала 45 кг черен хайвер, споделя Бизеранова.
Днес на Никулден във Видинско риболовците край Дунав наложително ще възпламенят свещ в храма, ще се помолят за здраве на Свети Никола, ще прелеят вино и ракия за риболовците, намерили гибелта си в огромната река. Ще хвърлят и цвета в реката, в тяхна памет. И на трапезата ще сложат рибена супа и наложително шаран - за шанс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР