Членовете на Районната избирателна комисия във Враца се вдигнаха на

...
Членовете на Районната избирателна комисия във Враца се вдигнаха на
Коментари Харесай

Бунт! РИК-Враца скочи на Надя Донкинска, натикала ги в миша дупка

Членовете на Районната изборна комисия във Враца се подвигнаха на протест против регионалният шеф Надя Донкинска, научи организация BulNews.
Поводът за абсурда е, че самозабравилата се губернаторка натикала пункта за предаване на изборните бумаги в миша дупка, като по този метод заплашва както работата по изборния развой, по този начин и сигурността и здравето на членовете на СИК-овете. 
По-рано през днешния ден членовете на РИК-Враца  Красимир Колев и Силия Иванова дадоха конференция, на която се оплакаха от недомисленото решение на отговорника по проблема Надя Донкинска. 
Обикновено, пунктът за приемане на изборните протоколи във Враца, е постройката на Драматично-кукления спектакъл. Тази година обаче вотът съответствува с фестивала на дребните театрални форми и помещението не е свободно. Отговорност на регионалният шеф е да обезпечи място, където да протече значимата работа по обработката на изборните бумаги в нощта след вота. 
Въпреки че били извършени срещи сред РИК и губернатора, на които били разисквани нужните условия, на които би трябвало да дава отговор помещението, Донкинска не взела под внимание доводите на комисията. Тя постановила пунктът на РИК да бъде ситуиран във физкултурния салон на Професионалната гимназия по туризъм и ресторантьорство. Изборът е на база обстоятелството, че той не е ремонтиран, за разлика от салоните в други, по-големи учебни заведения във Враца, като по този метод да бъде опазено тяхното имуществото.
Освен че изискванията в посочения салон не са изключително удобни, поради горния факт, има и други, доста по-съществени проблеми в решението на Надя Донкинска. Членовете на РИК са безапелационни, че помещението по никакъв метод не дава отговор на стандартите, при които да протече естествен развой при тази толкоз виновна активност. По думите им, то е малко, не е проветриво, осветлението не е задоволително мощно, а електроинсталацията може и да не издържи на натоварването. Освен това няма задоволително тоалетни, нито пък има къде да починат членовете на СИК-овете след дългия избирателен ден. Това би влошило тяхната кондиция, което пък от своя страна може да докара до пропуски и нарушавания при обработката на книжата. Голям проблем е и фактът, че то има единствено един вход, което при възможен случай би изложило на риск сигурността на всички хора, ангажирани в процеса. 
На всичкото от горната страна, в самата постройка ще има няколко секции за гласоподаване. Освен това, в деня след изборите – 10 май, в гимназията ще се организира Национално външно оценяване. От РИК не са оптимисти, че ще съумеят да се оправят в рамките единствено на нощта на вота с обработката на изборните протоколи, поради изискванията, в които са сложени. Това от своя страна ще попречи на учениците, които са се готвили цяла година за значимия изпит. 
По думите на опитните членове на РИК, взели участие в редица избори през последните години, броят на хората, които се чакат в пункта на РИК в нощта след вота, е към 1500. Това включва членовете на РИК, ръководителите и секретарите на всички СИК-ове в региона, екипът на Информационно обслужване с цялата им техника, чиновници на реда и доста други. Прибавяйки учениците и всички останали наранени от проблема, цифрата на хората, ощетени от несъответстващите дейности на Надя Донкинска, нараства доста. 
От РИК-Враца са безапелационни, че обстановката е сериозна и ще продължат с напъните си да вразумят нсамозабравилата се губернаторка. Предстои нова среща с нея, а в случай че тя държи на своето, ще потърсят подпомагане и от ЦИК. Те са уверени, че в цялата област Враца може да се откри по-подходящо помещение, където чиновниците ще могат да свършат своята работа в безвредни условия. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР