Режисьорът Мартин Скорсезе обвини сайтовете за кино-критика, че обричат стойностните

...
Режисьорът Мартин Скорсезе обвини сайтовете за кино-критика, че обричат стойностните
Коментари Харесай

Скорсезе обясни кое според него убива качественото кино

Режисьорът Мартин Скорсезе упрекна уеб страниците за кино-критика, че обричат стойностните филми с по-сложен сюжет на крах. За него обаче те не са единствената причина за неналичието на съществени филми по кината. Според Скорсезе филмовите студия съзнателно подценяват по-трудните сюжети и планове. Миналата седмица драмата за основателя на феминистката икона Жената-чудо " Професор Марстън и Жената-чудо " се трансформира в следващия филм, чийто доходи не оправдаха упованията.

Заради присъединяване на Гал Гадот от това лято се очакваше филмът да пожъне голям триумф в боксофиса.

Филмът обаче има най-малко един симпатизант в лицето на Скорсезе. Режисьорът неотдавна написа есе, в което разказва по какъв начин редица хубави и артистични филми не срещат позитивни мнения от аудиторията. Критиката беше ориентирана и към това, че промишлеността от ден на ден заобикаля да основава филми, които са напълно ориентирани към зрели хора, без наложително да имат многомилионен бюджет.

Режисьорът отбелязва нещо доста значимо - в множеството случаи даден филм се прави оценка като шлагер или като неуспех още в първите дни на излизането си по кината. Прогнозите за боксофиса съвсем постоянно предсказват с акуратност крайните доходи. Разказите от уста на уста имат доста дребен късмет да покачат тези резултати.

Но Скорсезе има различен мотив за какво Холивуд и продукциите му се трансформират към по-лошо.

Шумните рецензии, които са леснодостъпни в интернет, трансформират първите дни от излизането на всеки нов филм надали не в кървава баня. Той дава образец със уеб сайтове като Rotten Tomatoes.

Примерът, който дава, е с кино лентата на Дарън Аронофски " майко! ", който в първата си седмица завоюва разочароващите 7,5 милиона $ от боксофиса. След това приходите му започнаха още повече да спадат. Въпреки че професионалната рецензия беше благосклонна, феновете дадоха ниски оценки в тематичните уеб сайтове.

Подобни мнения още повече пречат на творчеството във филмовата промишленост. Тези, които стоят зад основаването на пълнометражни филми, се свеждат до ситуацията на създатели на наличие на конвейр, а феновете - не изключително заинтересувани потребители.

В есето си Скорсезе написа, че Rotten Tomatoes и сходните на него конгреси постановат звук, който е неприятелски към сериозните творби и кара все по-малко фенове да се интересуват от стойностни филми.

Според режисьора публиката стартира да атакува дадени филми, просто тъй като те не могат елементарно да бъдат дефинирани, интерпретирани или сведени до изложение от две думи.

Той добавя, че положителните филми не са направени, с цел да бъдат разшифровани, изконсумирани или разбрани на момента. Това е пламенна отбрана освен на филми като " майко! ", само че и в поддръжка на продуцентските къщи, които ги осъществят.

Rotten Tomatoes се появява през 1998-а година и следва избрана наклонност - уеб сайтът генерира оценката на кино лентата като се основава на % хора, които го утвърждават или не го утвърждават. Тази оценка обаче най-вероятно въздейства на решението на някои хора дали да си купят билет за кино или не.

Бруталните реакции на публиката вършат все по-трудни и по-трудни опитите на забавното кино да оцелее. Критиката на Скорсезе е ориентирана към феновете, които се вършат на кино критици, както и към доста хора, които не дават късмет на необикновените филми да получат съответна оценка.

Това кара Холивуд да се стреми да притегли допустимо най-широка и благосклонна аудитория с безусловно всеки собствен филм.
Така идват на мода блокбастърите с екшън подиуми, франчайзите със супергерои и анимациите от фамилен вид.

Дори " майко! ", който няма толкоз доста злокобни подиуми, само че е претрупан с доста алегории, е маркиран като филм на ужасите в опит да притегли фенове и доходи. А аудиторията, която е била подведена от тази категоризация, най-вероятно е останала разочарована и е оставила отрицателна оценка.

Когато обаче студията се оплакват от рецензии от уеб сайтове като Rotten Tomatoes, те нормално го вършат в отбрана на филми като " Спасители на плажа " или най-новият " Карибски пирати " - слаби филми, които аудиторията по принцип не е заинтригувана да гледа.
Следващият филм на Скорсезе - " Ирландецът " - е продуциран от Netflix и е на стойност 100 милиона $. Netflix е и платформата, която най-агресивно се пробва да наруши откритата студийна система като демонстрира на феновете си нови продукции съвсем ежеседмично.
Само през 2018-а година компанията възнамерява да излъчи над 80 пълнометражни кино лентата.

Netflix съвсем напълно пренебрегват дистрибуцията по кината. Новите им оферти излизат без непотребни фанфари и от време на време даже са сложни за разкриване от феновете. Но от компанията не се тормозят - допуска се, че с помощта на логаритмите им верните филми ще доближат до верните хора.

Това прави мъчно за фена да отгатне дали филм на Netflix е сполучлив или не в първите дни от стартирането му и надлежно да остави рецензия.

Подходът на стрийминг услугата обаче не взема решение по-дълбокия проблем, за който Скорсезе се притеснява и който би трябвало да тормози всеки киноман.
Повечето студия се въздържат да финансират предизвикателни и сложни материали и да ги осъществят. Бруталните рецензии от феновете вършат все по-трудно за стойностното кино да оцелее.

Но още по-вредна от Rotten Tomatoes е бизнес тактиката на Холивуд, която настойчиво разчита на филми, които нямат потребност от позитивни мнения, с цел да изкарват пари.

Източник: webcafe.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР