Режисьорът Лилия Абаджиева публикува на страницата си във фейсбук позиция

...
Режисьорът Лилия Абаджиева публикува на страницата си във фейсбук позиция
Коментари Харесай

Теди Москов за скандалите в Народния: Няма изненада - да се уволняват кадърните у нас е традиция

Режисьорът Лилия Абаджиева разгласява на страницата си във фейсбук позиция на Теди Москов, която той и е изпратил персонално преди няколко часа. Тя е отдадена на драмите в Народния спектакъл и Александър Момфов. 

НАЙ- ГЛАВНИЯ НИ ТЕАТЪР ОТВЪТРЕ

Народния Театър гордо назоваваме " първата ни сцена ". Една от аргументите е, че в него разполагат с по- положителни механически благоприятни условия от всички други театри. Сценичната площадка се върти, потъва, издига и се мести наляво, надясно. Осветлението е финален вик на техниката. Техническият личен състав е на много високо равнище. Артистите, пък имат нужния боеприпас от актьорски умения, задоволителни, с цел да извършват режисьорските прищевки на положителните, на неприятните и най- към този момент на междинните режисьори. Умереният кич на интериора на театъра- фоайета и театрален портал е изчислен, тъй че да не подразни естета, а и да допадне на по- семплия фен. Същото важи и за репертоара му. Толкоз за Народния Театър! А, не! Забравих да загатна, че земята под близкия до него ресторант по нотариален акт се води на театъра. Обединяването на ресторант и спектакъл би трябвало да е първа задача на всеки нов шеф. Наемът, който ресторантът би плащал ще подкрепи финансово първата ни сцена. Моля ви, 

не наричайте този спектакъл Светиня на българската нематериалност

 Не помните ли, че той изпълняваше, като " правилен пинчер " поръчките на комунистическия режим? А и постоянно е бил прислужник на властта. Бих му дал прошка това, поради дребното в действителност положителни спектакли в афиша му, дължащи се най- към този момент на Сашо Морфов, само че... Но да се уволняват кадърните у нас е традиция. Така че протичащото се с Морфов не е изненада, а е резултат от 1300 годишни натрупвания. Александър Морфов е от режисьорите, които няма по какъв начин да останат без работа. Не се тормозете за него! Не мога да се сетя за спектакъл, който не би го поканил на своя територия. Все едно да уволниш Меси от футболен тим! Защо обаче " треньорът " на националния ни сценичен тим трябваше да употребява термина " дисциплинарно " за подреденото от него уволняване? Като правоприемник на комунистическите обичаи той несъмнено си е спомнил " соца ", при който с такова уволняване нямаше по какъв начин да бъдеш назначен на никое друго място. Може би с тази цел го е направил. Или с цел 

да унижи Сашо

 Но това оскърбление има формата на бумеранг и се връща към извършващия в го. Нищо пък не пречи на уволненият да апелира това административно решение. 
Дай Боже да дочакам с сходна активност да се приказва за зрелище, а не за скандал в този спектакъл! 

Предложение: Нека по едно и също време да изоставен театъра и шеф и режисьор и да почне всичко изначало! Нови състезания да вземем за пример! За всички. И за актьори и за механически личен състав. Нека се намерения за нов друг принцип за театралните състезания, в които да взе участие по- необятен кръг от състава на театъра! Или по немски обичай да се сътвори абонаментна аудитория, която също да има глас в избора. Чудя се за какво в този така значим спектакъл няма детски отдел, за какво няма оекестър!? Едно време в много театри имаше оркестри. А за какво да не се правят и кинопрожекции, лектории, уъркшопове? И за какво към театъра да не се сътвори актьорска школа?

пп: За първи път атмосферата в този спектакъл е толкоз близка и до атмосферата в страната ни и до логиката на психиката на популацията й. Затова едвам през днешния ден можем да го назовем в действителност " Народен " и да го почувстваме подобен. Честито! А, би могло вътрешното му пространство да се отдава чартърен за осъществяване и на други кавги!
Стефан Москов
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР