Режисьорът Георги Дюлгеров сбъдна една от своите дълго отлагани мечти

...
Режисьорът Георги Дюлгеров сбъдна една от своите дълго отлагани мечти
Коментари Харесай

Георги Дюлгеров среща в новия си филм Бенковски с неговия Юда

Режисьорът Георги Дюлгеров сбъдна една от своите дълго отлагани фантазии и може да се зарадва на достижението си по случай своя 80-и рожден ден.

 

Той приключи фотосите на своя нов исторически филм, носещ заглавието " Записки по едно изменничество ", в който споделя историята на революционера и воин от Априлското въстание – Георги Бенковски, и неговия изменник – дядо Вълю. Сценарият на кино лентата е основан на книгата на Захари Стоянов " Записки по българските въстания ", а премиерата на огромния екран е планувана за 29 септември – тъкмо в навечерието на 80-ия празник на режисьора.

 

Това е вторият опит на Георги Дюлгеров да сътвори филм по " Записки по българските въстания ", след неуспеха на неговия първи опит през 1975 година с кино лентата " Да отвориш рана ", в който Руси Чанев беше очакван за основната роля. В новия филм в функциите на Бенковски и Захари Стоянов се изявяват младите звезди от Народния спектакъл Пламен Димов, който ще влезе в ролята на Бенковски и Иван Николов като Захари Стоянов. Големият артист Ивайло Христов ще извърши ролята на дядо Вълю.

 

 „ Този филм е за едно огромно другарство сред двама мощни, почтени мъже. За свободата вътре и отвън нас, за невъзможността да бъдеш свободен, в случай че вътрешно си плебей – без значение на кого. Захари Стоянов не прости измяната на дядо Вълю, той го пожалва. Пожалва го, тъй като не има вяра, че българите сме предателско племе. Вярва, че всеки има личен път. И историята на един народ е точно това – низ от доста персонални истории и препречени пътища, които в последна степен ни демонстрират през какви стадии сме минали в развиването си като народ “, споделя проф. Георги Дюлгеров, режисьор и сценарист на кино лентата, който тази година получи и премията за изцяло творчество на Съюза на българските кино дейци.

 

В своите 94 минути филмът предлага правилен на спомените на Захари Стоянов взор към срещата му с Бенковски, опитите му да провежда хора, които до момента за нищо не са проведени – млади, напряко деца, неопитни, неуки, неможещи, всеки един необикновен, достигнал до друго място в пътя си като човек, искащ свободата или не напълно. Захари Стоянов и трима другари, съпроводени от още толкоз конни жандарми, отиват да арестуват предателя дядо Вълю.

 

На лобното място на войводата Бенковски 10 години по-късно дядо Вълю отхвърля измяната си. Дори присъстващите не знаят кой тъкмо е Бенковски. В техния край го назовават Хаджи Георги. Затова Захари Стоянов разказва войводата и негови присъщи прояви. Постепенно споменът му навлиза в последните дни на Бенковски: първата среща с дядо Вълю, импулсът у последния да стане свободен човек и неусетната смяна у него, с цел да се стигне до предателската клопка, в която четиримата бегълци се натъкват на турска пусия. Бенковски е погубен. Единствено Захари се избавя. На лобното място жандармите се гласят да арестуват стареца, само че Захари пожалва предателя, тъй като и у него е свеж споменът за робското съществуване. Дядо Вълю прави метани и пред новите господари.

 

Оператор на кино лентата е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров – Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева – студентка на Георги Дюлгеров. Самият режисьор е родом от Бургас и е потомък на бежанци от Егейска Македония и Одринска Тракия. Историческата тематика му е особена близка. Той е режисьор и съсценарист дружно с Руси Чанев на един от най-хубавите сериали преди 1989 година „ Мера съгласно мера “, отдаден на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година

 

Георги Дюлгеров е извънредно удовлетворен от работата си с Пламен Димов и Ивайло Христов. Младият артист, който се превъплъщава в Бенковски, за пръв път се снима във филм на режисьор. С Ивайло Христов режисьорът е работил и преди. „ За първи път го снимах в „ Мера съгласно мера “, където изигра двама братя близнаци, само че през 1988 година седнахме и написахме сюжета на „ АкаТаМус ” като съавтори и тогава доста се сближихме. Изяли сме нужната торба сол дружно... Снимал съм го и в „ АкаТаМус ”, „ Черната лястовица ”, „ Буферна зона ” и в този момент – в новия филм. Ивайло, в полза на истината, е човек, който си споделя какво мисли. И той имаше своите градивни оферти по сюжета. Благодарение на него намалихме ужасно доста разговора, пипнахме драматургията към един по-крими миг. Той е необикновен артист ”, не пести суперлативи Дюлгеров.

 

„ Пламен Димов като Бенковски и Иван Николов като Захари Стоянов също ги фотографирам за пръв път. И двамата ми изпълниха душата. Много съм удовлетворен от тях. Правят доста положителни функции. Много безрезервно работиха ”, благополучен е именитият режисьор.

Инфо: Уикенд

Тагове: Георги Дюлгеров режисьор Захари Стоянов Георги Бенковски Пламен Димов Руси Чанев Иван Николов Ивайло Христов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР