Регулаторните изстъпления на Пекин върху китайския технологичен бранш са отнели

...
Регулаторните изстъпления на Пекин върху китайския технологичен бранш са отнели
Коментари Харесай

Китайските технологични магнати олекнаха с 87 млрд. долара

Регулаторните изстъпления на Пекин върху китайския софтуерен отрасъл са лишили 87 милиарда щ. $ от чистото персонално положение на най-богатите играчи от бранша от началото на юли.

Общото чисто благосъстояние на двете дузини китайски милиардери от региона на осведомителните и биотехнологиите, чиито активи следи организация " Блумбърг ", е паднало с 16% откогато платформата за онлайн поръчки на автомобилни прехвърляния Didi Chuxing записва бумаги на борсата в Ню Йорк в края на юни, демонстрират калкулации на " Файненшъл таймс ". Първоначалната обществена емисия на Didi в размер на 4.4 милиарда $, която компанията пусна макар частните предизвестия на китайските управляващи тя да бъде забавена поради опасения за отбраната на персоналните данни, бе последвана от регулаторна стихия.   

Пекин от дълго време се пробва да затегне хватката върху бранша, който оказа помощ за трансформирането на втората по величина международна стопанска система, предизвиквайки срив на цените на акциите на най-големите китайски софтуерни групи. Контролните органи предявяват искания и условия във връзка с монополните позиции на колосите, на съхраняването на данните, на отбраната на трудовите хонорари, на безконтролното им разгръщане.  

Колин Хуанг - създател на уеб страницата за електронна търговия Pinduoduo - е обиден най-тежко със счетоводни загуби от 15.6 милиарда щ. $, или една трета от персоналното му положение. Пони Ма - основателят на интернет групата " Тенсент " - е изгубил (на хартия) над 12 милиарда $ или 22% от чистото си благосъстояние и сега е на трето място в класацията на най-заможните китайци след Джак Ма - създател на конкурентната група " Алибаба ". Личното положение на Джак Ма е намаляло с 2.6 милиарда $ от началото на юли и с общо 13 милиарда $ откогато китайските управляващи анулираха през ноември 2020-а първичната обществена оферта на платфирмата му за финансови технологии " Ант груп "   

Основателите на най-големите компании за онлайн специализация също изгубиха част от благосъстоянието си откакто през юли Пекин разгласи, че те би трябвало да се преструктурират и да станат организации с идеална цел. В резултат акциите на най-голямата китайска компания за образование New Oriental Education изгубиха 74% през предишния месец, а пазарната оценка на 12-процентния дял на нейния основател Ю Минхонг падна от 3 милиарда $ на 500 млн. $.    

За разлика от потърпевшите милиардери, " събратята им " от секторите, които вложителите считат за по-ниско рискови или даже ползващи се с поддръжката на държавното управление, са нараснали положението си през последните седмици. Което навежда анализаторите на мисълта, че в азиатския исполин се организира " пренареждане в натрупването на благосъстояние ".

Китай има над 1000 милиардери, двойно повече в сравнение с преди пет години, с помощта на бързото множене на сполучливи софтуерни групи. След извършените в последно време разнородни регулаторни акции обаче везните наклониха по-предпазливите и обичайни бизнесмени. 

Сред спечелилите е Чонг Шаншан - началник на империята за бутилирана вода Nongfu Spring, който изпревари по персонално положение Джак Ма и Пони Ма и оглави писъка на китайските милиардери с чисто 72 милиарда $ - с към 5 милиарда $ повече в сравнение с в края на юни и с към 24 милиарда задатък пред Джак Ма. 

Деветимата най-богати манати от автоиндустрията получиха рамо от висшите китайски водачи, които поддържаха бранша, ориентиращ се към производството на електрически коли. Те са добавили общо 22 милиарда щ. $ към сумарното си чисто благосъстояние от началото на предишния месец.   

Единадесетте милиардери, които преобладават бързо разрастващия се бранш за възобновима сила, също са се " облажили " - общото им чисто персонално положение е повишено с 13.6 милиарда $ от 1 юли насам.   

Анализаторите не виждат аргументи Пекин да отслаби натиска си върху софтуерните магнати, нито да отдръпна поддръжката си за производителите на коли или за компаниите от зеления енергиен бранш през 2021-а. И предлагат на вложителите да насочат вложенията си към тях. Наблюдателите поучават да се наблюдават изключително деликатно политическите изказвания на Китайската комунистическа партия за бъдещи насоки. Те цитират коментарите на президента Си Дзинпин, който в тирада през юли сподели на бизнесмените, че " мислите и дейностите им би трябвало да са съобразени с анализите, оценките, решенията и планирането " на партията. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР