РЕГЛАМЕНТЗа изпълнение на процедура по избиране на МЛАДЕЖКИ УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН

...
РЕГЛАМЕНТЗа изпълнение на процедура по избиране на МЛАДЕЖКИ УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН
Коментари Харесай

В Бургас избират младежки ученически омбудсман

РЕГЛАМЕНТ

За осъществяване на процедура по избиране на МЛАДЕЖКИ УЧЕНИЧЕСКИ ОМБУДСМАН НА ОБЩИНА БУРГАС

І. ЦЕЛИ.

1. Да се задейства още по-осезателно учащата се юноша в интерес на учебното заведение и обществото.

2. Да се сътвори паралелна на съществуващата от години форма на младежко самоуправление в гр. Бургас – Асоциация „ Бургаски юношески парламент “ /АБМП/ като по този метод се разшири присъединяване на младежите в публичния живот.

ІІ. ЗАДАЧИ.

1. Младежкият училищен омбудсман на община Бургас ще обезпечава спомагателна опция за практикуване правата и угаждане ползите на учащите се и младежта в връзките им с шефовете на учебните заведения, педагогическите препоръки, учебните настоятелства, други юношески структури и/или учебни общности в района.

2. Той/Тя ще следи директно и ще се среща с настоящите проблеми на младежта, като приема тъжби и сигнали, ревизира ги и се произнася по тях и/или посредничи сред страните за споразумяване на зародилите разногласия.

3. На районно равнище Младежки училищен омбудсман взаимодейства с Обществения медиатор на територията на община Бургас, може да насочва рекомендации и да инициира аргументирани оферти до локалната власт, до АБМП – Бургас, съответните учебни общности, както и до разнообразни органи и институции от локално значение, чиято активност директно касае младежите (напр.: МКБППМН, Бюро по труда, Дирекция „ Здравеопазване, обществени действия и спорт ”, Дирекция „ Младежки действия “ към Община Бургас и др.)

4. В рамките на своите пълномощия той/тя ще провежда полемики, диспути, начинания, решение на примерни проблеми и други, като в същото време изготвя и систематични отчети, отразяващи позитивните и негативни трендове в работата му.

5. В активността си Младежки училищен омбудсман на община Бургас се подкрепя от зам. омбудсман. Така се дава опция на будни младежи с гражданско съзнание и сила да придобият и показват учредителен опит в работата с разнообразни органи, институции и организации и да заразят с тях и други свои връстници, с цел да повярват, че тяхното бъдеще зависи от тях.

ІІІ. ИЗБОР.

1. Младежки училищен омбудсман на община Бургас и неговият заместител се избират измежду учениците от 9-ти до 11-ти клас на учебните заведения в община Бургас, като мандатът им е 1-годишен, с право да бъдат преизбирани за още един мандат.

2. Всяка двойка претенденти би трябвало по едно и също време да дава отговор на следните условия и критерии:

2.1. Да са възпитаници в 9 – 11 клас.

2.2. Да имат високи морални качества.

2.3. Да имат триумф над „ Много добър ” 5.00 за предходния образователен период.

2.4. Да нямат наложени санкции.

2.5. Да са се записали съответно и в период за присъединяване в избора.

3. Двойката претенденти се записва за присъединяване в избора в период от 2 седмици (14 дни) след оповестяването му, като показа лист с имената и подписите на най-малко 20 (двадесет души) свои симпатизанти и поддръжници – възпитаници и/или учители (не родители и/или други роднини), както и 2 (две) писмени рекомендации от учители, като едната наложително е от класния началник, удостоверяваща условията по т.2.3 и т.2.4. Всеки има право да поддържа с подписа си единствено една номинация. Постигнатия триумф се удостоверява с прибавен документ за триумфа на претендента за приключен първи образователен период, подписано от класния началник. Подаването на изброените документи за кандидатстване става в кабинета на Обществения медиатор на територията на община Бургас, находящ се на пл. „ Тройката “, Културен Дом НХК, ет.2, стая Е2.4, или като сканирани файлове на ел. поща:, като се остави номер на телефон за връзка при потребност от спомагателна информация.

4. Комисията по избора е в състав от 5 души: Общественият медиатор на община Бургас, Кмета на община Бургас (или друго несъмнено от него лице) Координатора на Асоциация Бургаски юношески парламент, Председателя и заместител ръководителя на Асоциацията.

5. Комисията оповестява имената на позволените претенденти в период от една седмица от подаване на документите, афишира датата и часа на състезанието. След събеседването Комисията оповестява не повече от три двойки претенденти, класирали се за край. Крайното гласоподаване се прави скрито с бюлетини, върху които са изписани имената на двойките, стигнали до край.

6. Самият избор се организира от Комисията след привършване на събеседванията и допускането избор на най-много 3 (три) двойки претенденти, които дават отговор на условията и са утвърдени. Гласуването е скрито и става с бюлетини, върху които са изписани имената на желаните претенденти. До един час след приключването на избора Комисията преброява бюлетините, изготвя протокол за резултатите и афишира спечелилата вота двойка. За определени се афишират претендентите, които са получили квалифицирано болшинство 2/3 от всички членове на изборния орган (т. е. най-малко 3 действителни гласа от 5-те членове на Комисията). Ако няма определени претенденти, в границите на идващия 1 час, се организира нов тур. В балотажа вземат участие първите 2 (две) двойки претенденти, получили най-вече гласове на първия тур. За определена се афишира двойката, събрала по-голям брой действителни гласове.

Регламентът е съгласуван с правилата и политиките на ревизираната още преди 15 година Европейска харта за присъединяване на младежите в живота на Общините и районите (21. 05. 2003). Ангажирането по този метод на младежите им разрешава да имат дейна роля в обществените промени, да се интегрират по-добре, а не да се затварят в себе си, да живеят дружно в естетика и да вземат участие директно във вземането на засягащи ги решения. Избирането на Младежки училищен омбудсман основава действителни предпоставки младежите да повярват и на себе си, и на институциите, както и да покачат своята правна просвета и гражданско съзнание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР