Регистрира се значителен спад на свободните индустриални площи и ограничена

...
Регистрира се значителен спад на свободните индустриални площи и ограничена
Коментари Харесай

Наемите удариха тавана, поскъпна издръжката на бизнес имотите

Регистрира се забележителен спад на свободните индустриални площи и лимитирана строителна интензивност Разрастване при ритейл парковете и дискаунт веригите, означават от Cushman&Wakefield Forton
При над 76 хиляди кв. м наети офис площи пазарът в София записва интензивност, сравнима с времето преди пандемията, демонстрират данните за четвъртото тримесечие на 2022 година на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton. Общото асимилиране за годината доближи 186 655 кв. м.

„ Въпреки че наподобява оптимистичен, този размер се образува най-вече от подновявания и премествания, с най-малък чист резултат за пазара “, разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman&Wakefield Forton.
-->
„ Оптимизацията на площите се очерта като трайна наклонност през последните години, защото доста компании продължиха да употребяват офисите си с понижен потенциал заради наложения хибриден модел на работа “, добавя Явор Костов.

През 2022 година пазарът на офис площи в София e движен най-вече от наематели с изтичащи контракти, които възобновяват наемите си или се реалокират на нова локация. Нетното ново асимилиране остава умерено с годишен размер от 48 683 кв. м.

Инвестицията в нови площи означи забележим спад през 2022 година Завършените офиси понижават до 55 514 кв. м през годината, защото доста планове бяха отсрочени във времето. Това обаче ще даде повече време на наличните офис площи да бъдат усвоени и се чака да резервира постоянен % на свободните площи. Към края на 2022 година техният дял в София е към 16%.

Площите в развой на създаване в София към този момент са под 200 000 кв. м, макар че през есента започва нова фаза от огромен офис план. Конкуренцията не съумя да натисне цените надолу и за първи път след Covid-19 те означиха повишаване, което се обуславя от покачването на строителните разноски и условия към офис пространствата.

Високият инфлационен напън докара до повишение на наемите на офисите клас А и Б в столицата и огромните градове. Към края на 2022 година първокласните площи в централната част на София се предлагаха на цени от 15,5-16 евро/кв. м, а офисите по главните булеварди към този момент се договарят на 14-15 евро/кв. м, показаха от Cushman&Wakefield Forton. Тежестта за наемателите се усили и поради нарасналите такси за поддръжка. В София те варират в диапазона 3,5-4 евро/кв. м. 

Офис пазарите в огромните градове също означиха растеж на наемите през последните месеци на 2022 година, като офертните цени се покачиха с към 10%.

Индустриални и логистични площи

Последното тримесечие на 2022 година регистрира забележителен спад на общия размер свободни логистични площи в столицата, като делът на незаетите пространства спадна под 1% от общото предложение. Обемът на наетите площи и на приключените за лично прилагане в София за интервала възлиза на 104 000 кв. м.

От една страна, интензивността на комерсиалните и логистични компании и възходящото асимилиране докара до привършване на незаетите площи. От друга, тази наклонност бе подбудена и от бързо покачилите се строителни разноски, които ограничиха интензивността на бизнесмените и предлагането в сегмента чартърен.

„ Изминалата година може да бъде избрана като сходна на 2021 година във връзка с интензивността на пазара. Наблюдаваме структурни промени при веригите на доставка и мощно развиване на електронната търговия. Това докара до засилено търсене на площи за депозиране и бе главен мотор за напредък на бранша “, споделя Жоро Ангелов, управител „ Индустриални и логистични площи ” в Cushman&Wakefield Forton.

През последното тримесечие бяха приключени два нови обекта с обща повърхност 13 000 кв. м. Към края на годината общо 319 898 кв. м логистични, складови и индустриални площи са в градеж, като към 40% от пазара са планове за отдаване чартърен. Все повече наематели разчитат на така наречен строителство по поръчка, което дават отговор на техните самостоятелни потребности и условия.

Есента на 2022 година записва продължаващо нарастване на наемните равнища вследствие на несигурната икономическа конюнктура и покачващите се строителни и оперативни разноски. Първокласните логистични площи над 10 000 кв. м в София се отдават на цена 4,75 евро/кв. м, а дребните и междинни пространства се усилиха до 5 евро/кв. м през четвъртото тримесечие от 4,6 евро/кв. м през предходното.

Търговски площи

Изминалата 2022 година беше белязана от извънредно бързото развиване на сегмента, изключително при ритейл парковете. Фактори като повишаването на приходите и възобновяване на посещаемостта на комерсиалните центрове способстваха за възвръщането на сегмента на равнищата отпреди рецесията. През годината бяха открити над 100 000 кв. м нови ритейл паркове, което е съвсем три пъти над площите, открити през 2021 година Към този миг опериращите ритейл паркове у нас възлиза на малко над 300 000 кв. м.

Търговските центрове не регистрират изключително оживление, като тези в София записват лек спад на незаетите площи в границите на последното тримесечие - до 5.6%.

„ Продължаваме да следим интензивно разгръщане на дискаунт веригите в цялата страна. През годината на пазара навлязоха и нови марки в сегмента на бюджетния или междинен клас облекла и обувки, главно такива с наличие или настояща агресия в района ”, разяснява Красимир Петров, управител Управление на парцели и активи в Cushman&Wakefield Forton.

И в този сегмент наемните равнища означават сдържан растеж, като наемите в комерсиалните центрове се резервират постоянни – 35 евро/кв.м., с наклонност за леко нарастване през първото тримесечие на 2023 година Наемите на магазини, ситуирани на централни търговски улици, както и тези в ритейл парковете набъбнаха с 5%, отразявайки инфлацията и обвързваното с нея нарастване на разноските на наемодателите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР