Регионалният министър Гроздан Караджов се закани да внесе поправки в

...
Регионалният министър Гроздан Караджов се закани да внесе поправки в
Коментари Харесай

Караджов: Връщам държавата в строителния контрол

Регионалният министър Гроздан Караджов се закани да внесе ремонти в Закона за устройството на територията, с които да се върне контролът на страната върху всички строителни обекти, в това число преместваемите, а не надзорът върху построяването на другите здания да е на разнообразни институции и общините да работят като локални феодали в тези и други случаи. Това съобщи той в изявление за БНР В неделя.

Според Гроздан Караджов през последните години е налице локален феодализъм, а " страната се е изключила от функционалностите си в дребния и междинния град, а локалният хайлайф взема решение всички въпроси по този начин, както може би в миналото Българска комунистическа партия структурите решаваха за всичко ".

Той напомни, че за пръв път тази година в бюджета на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) са заложени половин милион лв. за разрушение на противозаконни обекти. " Това би трябвало да е явен знак към всички, които се канят да вършат градежи без разрешителни ", съобщи той.

По думите му заложеният бюджет за срутване на противозаконни здания е знак, че първата такава може да е така наречен подпорна стена на плажа край предпазената околност " Алепу ", при която под претекст, че ще е брегоукрепително оборудване и ваканционно населено място в едно има излети тонове бетон и построени кафези наоколо до плажа.

" Но ще дам късмет на компанията, тъй като е сериозна, и законът планува те сами да си отстранен оборудването ", сподели Караджов.

Пред ноември 2021 година градежът. Така последният оповестил се за вложител на плана - предприемачът от Приморско Стоян Василев, който през април 2021 година сподели, че е придобил от " ГБС Турс " отстъпено право на градеж и на разрешението за градеж на ваканционното населено място, би трябвало да събори самичък издигнатото. Василев обаче съобщи, че ще заведе иск против страната в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

ДНСК нямаше пари за план за събарянето

Караджов уточни като проблем до момента, че ДНСК даже не е имала пари да заплати за изработването на план за събарянето на оборудването край Алепу. " Части от подпорната стена би трябвало да останат и би трябвало планово решение до каква степен да се събори и какво да се зарине ", изясни той.

Напролет ще се вземат ограничения, тъй че да се ограничи изпреварването в Кресненското дефиле, заяви Гроздан Караджов. " Основният фактор палач там е рисковото изпреварване ", изясни той. Ще се търси решение и на проблемите по пътя Русе-Бяла.

Относно желанието за разширението обхвана на ТОЛ системата Караджов акцентира, че европейският принцип е съответствие 2:1 от заплащаното от тежкотоварните превозвачи и надлежно от жителите за винетки. У нас е противоположното – близо 280 милиона заплащат жителите, а ставката за тежкотоварния транспорт за второкласните пътища е нула, уточни районният министър, само че добави, че не се планува повишаване на винетките.

Решение против варварската неправда при липса на винетка

Той се закани до месец да се оправи с " варварската неправда " с така наречен обезщетителни такси, които заплащат притежателите на коли, които не са купили винетка, а са регистрирани да карат по пътищата, изискващи това. Сега постоянно те получавали информация, че са глобени даже с месеци забавяне е дължимите суми можело да набъбнат до няколкостотин лв. вместо до цената на винетката, в случай че получат уведомление още на другия ден. Такива такси дължат и хората, които са сбъркали регистрационния номер на автомобила си, до момента в който са купували винетка.

Работи се по обективен механизъм за тези обезщетителни такси, които са прикрити санкции, страната дължи тази обикновена правдивост и аз ще виждам до месец да я свърша, разгласи той.

Не може да спрем заплащанията по инхаус поръчките

Няма по какъв начин на този стадий актуалното ръководство да спре да заплаща по контракти, подписани от предходното, изясни още веднъж Караджов. Той напомни, че инхаус поръчките за контракти с дъщерни компании са регламентирани от европейското законодателство, само че условието е 80 % от предоставеното да се извърши от съответното дъщерно сдружение, а у нас това не се съблюдава.

" В нашия случай приказваме за подписани контракти за 4 милиарда за автомагистрала " Хемус ", за 1 милиард за пътя Ботевград – Видин, за половин милиард за свлачища. В тези всичките контракти АПИ разпорежда на сдружение, което също е благосъстоятелност на Министерство на регионалното развитие да направи автомагистрали, пътища, да оправи свлачища, без това сдружение - " Автомагистрали " ЕАД, да има и най-малката опция да го свърши единствено. Всички тези контракти са превъзложени на други компании - всичката работа да я свършат те, а те резервират една комисионна, която в някои контракти варира от 8%, в други стига до 14%. Законът за публичните поръчки е бил заобиколен. Защо – аз мога единствено да предсказвам ", съобщи районният министър.

Последиците за страната са разнообразни, в случай че това заобикаляне е унищожаемо или незначително юридически, счита той.

Без решение на съда може са плащаме още повече

" Тези контракти са такива, само че до момента в който съдът не ги прогласи за оскъдни или за унищожаеми, в двата случая ще има разнообразни правни последствия и разнообразни, големи опасности за страната – в единия от случаите: когато са унищожаеми. Огромни опасности. Рискове, които доближават до 50% от горецитираните суми, не са за занемаряване ", изясни той.

" Докато не се прогласят от съда тези контракти, ние сме задължени да си плащаме всичко, което е действително осъществено и актувано. Иначе ще бъдем ние неизправната страна и ще платим още 15% наказателна клауза. Плащаме, тъй като ГЕРБ са ги подписали тези контракти. Това е толкоз просто и разумно ", съобщи Караджов.

" Тук няма нищо сензационно. Това е пиратка, която се хвърли в Народното събрание и звучи и наподобява атрактивно, само че в нея няма никакво наличие... която ти хвърлят в краката и ти се смеят, а тя единствено създава тон и пушек, нищо повече. Това е тяхна неточност, за която ние продължаваме да плащаме, техни грехове ", уточни още Караджов.

Едва след поръчания от Министерския съвет заключителен юридически разбор на всички вероятни опасности ще мога да предложа решение, разясни министърът на районното развиване.

" Без тези данни аз не мога да се обърна към Народното събрание. Единият вероятен вид е Народното събрание да ги санира, да ги оздрави тези нездрави контракти и да се продължи с тях. Другият вид е да се сезира съдът и съдът в своето решение ще дефинира по какъв начин се развързват тези връзки дефинитивно ", сподели още той.

Амбиция за ремонт на 3 хиляди км пътища

Пътната мрежа е в извънредно положение, означи още министър Караджов, споменавайки " пътища, които над 20 години не са пипани ".

" Разбирането в Министерски съвет, в цялото държавно управление е, че би трябвало да стартираме от ремонтирането на републиканската пътна мрежа. Затова съм си сложил амбициозна задача – 4 години по към 3 хиляди километра да ремонтираме ", сподели той.

2.4 милиарда лева са средствата, които ще отидат непосредствено от бюджета за пътища, посочи районният министър.

" Отделно има и средства, които идват по европейските стратегии за така наречен ново строителство ", напомни Караджов.

Въпрос на няколко месеца е да се отпуши процедурата за пътя Русе – Велико Търново и да стартира действителното строителство, счита той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР