Регионалните здравни инспекции в страната вече разполагат и с новата

...
Регионалните здравни инспекции в страната вече разполагат и с новата
Коментари Харесай

Регионалните здравни инспекции в страната вече разполагат с новата ваксина срещу ковид - Валнева

Регионалните здравни инспекции в страната към този момент разполагат и с новата ваксина против Ковид -19 " Валнева ", основана по обичайната технология. Такава е доставена и в Пловдивоще предходната седмица, заяви за Агенция " Фокус " доктор Милена Панайотова, шеф дирекция " Надзор на заразните заболявания “ към РЗИ.

Ваксината съдържа инактивирани цели вирусни частици от истинския вариант на Ковид, които не могат да причинят заболяване. Тя се ползва за първична имунизация при лица на възраст от 18 до 50 години, като схемата на приложение на имунизацията е двудозова, с период сред дозите от 28 дни. Страната ни разполага с над 10000 дози от нея, по информация от Министерството на здравеопазването.

Тази нова ваксина не е приспособена за новите вируси, означи доктор Панайотова.

Адаптирани са имунизациите и на Модерна, и на Пфайзер, само че те са за бустерните дози. Модерна е против BА1, а Пфайзер - против BА1 и против BА 4-5. Ваксината за  първична имунизация си е същата, против Уханския вариант, сподели още Панайотова. Трябва да се означи, че първичната доза е 30 микрограма, а бустерите са по 15 микрограма.  

В кабинета на РЗИ - Пловдив стартира ежедневна имунизация с имунизацията Модерна, която до момента се правеше единствено понеделник и четвъртък.  Това заяви за Агенция " Фокус " доктор Милена Панайотова, шеф дирекция " Надзор на заразните заболявания “ към РЗИ. Кабинетът разполага с приспособена ваксина " Модерна ", която е предопределена единствено за лица над 12-годишна възраст, които са имунизирани с първична имунизацияи са минали 3 месеца от датата на последната сложена доза, или поставена  първа бустерна доза.

Ваксината ще се ползва в имунизационния кабинет всеки ден от 9 до 16 часа.

Не се чака друга ваксина, с изключение на ваксина на Пфайзер за първична имунизация, която ще е за бебета до 5 години. Комбинирана ваксина за Ковид -19 и грип няма да се получава в страната ни към този момент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР