Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково
Коментари Харесай

Извънредно! Спират ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград незабавно

Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково стопира активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД в Димитровград поради нарушавания на нормите за качество на въздуха, оповестиха от екоминистерството. Днес инспекцията издаде насилствена административна мярка за прекъсване на горивната апаратура.

Решението е след поредност от нарушавания на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и неспазване на условия в комплексното позволение на предприятието, за които са формирани редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци. Със прекъсването на инсталацията се преустановяват нарушаванията и се предотвратява непосредствената заплаха от замърсяване на околната среда по съставния елемент атмосферен въздух, с което се лимитира и рискът за здравето на хората.

Според заповедта за налагане на мярката „ Топлоелектрическа централа Марица 3 “ АД би трябвало да спре работа неотложно. Горивната апаратура ще бъде спряна през днешния ден посредством наложително извеждане от употреба и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса) към казан ОР 380в за произвеждане на електрическа енергия с мощ 370 MWth.

Операторът не е спазил изискването в комплексното позволение за излъчванията на отпадъчни газове и излъчванията на серен диоксид са довели до нарушаване на нормите за наличие на нездравословни субстанции в атмосферния въздух на Димитровград.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда напомнят, че през 2021 година след обновяване на работата на оператора на 25 май са регистрирани стойности на серен диоксид, които надвишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3 (при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година). Данните са от автоматизираната измервателна станция „ Раковски “ в Димитровград. При една от последните инспекции през февруари инспекцията е открила и изпускане на забележими неорганизирани излъчвания от нездравословни субстанции в сиво-черен цвят от компрометираните сектори на постройката на котелното помещение.

Не е спазено съотношението за комбинирано изгаряне на въглища и биомаса, заложено също като изискване на разрешителното – нарушаването е открито от Регионална инспекция за опазване на околната среда всеки месец от юни 2021 година насам.

В края на октомври при инспекция по сигнал за запрашаване са открити и неорганизирани излъчвания от въглищен прахуляк поради изчезнала облицовка от ламарина, развалена от разяждане и мощни ветрове. На 5 ноември е обещано наставление за ремонт, което не е изпълнено и досега.

От май до декември 2021 година в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково са регистрирани 25 сигнала по отношение на нередности при активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ” АД – Димитровград, а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Срокът на деяние на насилствената мярка е до привеждане на горивната апаратура в положение, което да не разрешава пораждане на непосредствена заплаха от замърсяването на околната среда по съставен елемент атмосферен въздух по смисъла на член 4 от Закон за опазване на околната среда, както и до недопускане на неорганизирани излъчвания на нездравословни субстанции, установени от контролния орган по Закон за опазване на околната среда и контролния орган по Закона за устройство на територията.

От министерството напомнят, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия против България, което е в напреднала фаза и се чака решение на Съда на Европейски Съюз и налагане на наказания на страната ни.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР