Регионална здравна инспекция - Силистра обявява стипендиантски позицииПравителството прие Списък

...
Регионална здравна инспекция - Силистра обявява стипендиантски позицииПравителството прие Списък
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 18 октомври 2023 г.

Регионална здравна ревизия - Силистра афишира стипендиантски позиции

Правителството одобри Списък на специалностите, за които съществува дефицит на специалисти в администрациите и за които могат да се дават стипендии през 2024 година
Седма поредна година продължава стипендиантската стратегия в държавната администрация, регламентирана в Закона за държавния чиновник. Основната цел е администрациите да притеглят нужните им фрагменти още преди да са приключили образователно-квалификационната си степен, а незабавно по-късно да им дават опция за работа.
Процедурата по асортимент се организира от комисия от съответната администрация на три стадия - по документи, писмен изпит и изявление. Размерът на месечната стипендия се дефинира от съответната администрация и не може да надвишава 330 лева, а срокът, за който стипендиантът се задължава да работи в съответната администрация след довеждане докрай на висшето си обучение, е минимум 3 години.
През 2024 година стипендиантски места ще разгласи Регионалната здравна ревизия - Силистра за специалностите „ Фармация “, „ Медицина “ и „ Обществено здраве и здравен мениджмънт “.

Приет е отчет за осъществяването на Плана за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието ни в Европейски Съюз, към 30 септември

С Решение на Министерския съвет беше признат отчет към 30 септември т.г. за осъществяването на Плана за деяние за 2023 година с ограниченията, произлизащи от участието на Република България в Европейския съюз.
От общо 168 ограничения със период за осъществяване до края на септември са изпълнени 95. Процентът неизпълнени в период ограничения е 43.5%.
От неизпълнените 73 ограничения 46 са законопроекти, като 22 от тях са утвърдени от Министерски съвет и импортирани за разглеждане от Народното събрание. За останалите следва да се положат спомагателни старания за бързото им правене.
В Плана за деяние за 2023 година има 52 ограничения, свързани със стартирали процедури за нарушаване по член 258 и член 260 от Договора за действието на Европейския съюз. С осъществяването на тези ограничения България ще в профил позволените нарушавания на правото на Европейския съюз, установени от Европейската комисия в границите на 42 процедури.
В Приложение №2 към отчета са посочени 21 невъведени наставления на Европейския съюз в региона на Вътрешния пазар със период за въвеждане до края на месец ноември 2023 година През последните две години страната ни съществено увеличи недостига си на въвеждане на европейските наставления, като националният недостиг в Табло за Вътрешния пазар и конкурентоспособността (Single Market and Competitiveness Scoreboard)* е 1.6 % и той е доста по-висок от избраната в Акта за единния пазар цел от 0,5 %.
С цел превъзмогване на недостига при въвеждане на директивите в региона на вътрешния пазар продължава засиленият мониторинг, в това число и на междинните периоди за осъществяване на националните ограничения.
*Издание ноември 2023 година с наставления с изминал период на въвеждане до 31 май 2023 година

Одобрен е План за осъществяване на Националната тактика за хората с увреждания 
за интервала 2023 - 2024 година

Създаване на благоприятни условия за работа и подобаващи условия на труд за хора с увреждания, обезпечаване на налична среда, достъп до приобщаващо обучение и качествени здравни услуги - това са част от целите в Плана за деяние за интервала 2023 - 2024 година за осъществяване на Националната тактика за хората с увреждания 2021 - 2030 година Документът, който беше утвърден от държавното управление, включва още ограничения и действия за поощряване на тяхното присъединяване в културния живот и в спортни надпревари.
Изпълнението на проекта ще способства за продължение на водената досега политика за хората с увреждания и ще надгради напъните за възстановяване на качеството на техния живот посредством основаването на условия за пълноценно им и равноправно присъединяване в общността.

Одобрен е Доклад за равнопоставеността сред дамите и мъжете за 2022 година

Правителството утвърди Доклад за равнопоставеността на дамите и мъжете за 2022 година Документът отразява резултатите от осъществяването на политиките в пет предпочитани области: равнопоставеност на дамите и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа самостоятелност, понижаване на разликите по пол в заплащането и приходите, поощряване на равнопоставеността на дамите и мъжете в процесите на взимане на решения, битка с насилието и отбрана и поддръжка на жертвите, превъзмогване на стандартите по пол в разнообразни сфери на публичния живот и на сексизма.
Според данните в отчета през четвъртото тримесечие на 2022 година броят на заетите в България на възраст 15 и повече навършени години доближава 3,197 млн. души, от които 1,702 млн. са мъже и 1.495 млн. - дами. Коефициентът на претовареност за дамите (15 - 64 г.) е 67,9%, а за мъжете от същата възрастова група - 74,9%.
През 2021 година, последната, за която има данни, регистрираната разлика в заплащането е 11,8% в интерес на мъжете, което е известно понижение по отношение на предходните години. Най-голяма разлика в заплащането се вижда в региона на финансовите и застрахователни действия, а най-малка - в областта на административните и спомагателните действия.
Статистиката демонстрира, че през 2022 година междинният месечен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст е 709,51 лева За мъжете той е 797,19 лева, а за дамите 658,69 лева Средната дълготрайност на приемане на персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст за трета категория труд през 2022 година е 27,5 години за дамите и 21,4 години за мъжете. През миналата година междинният застрахователен приход е бил 1298,45 лева Мъжете са се осигурявали приблизително върху 1340,64 лева, а дамите - върху 1254,20 лева
Физическо или полово принуждение от лица, разнообразни от колегата, са претърпели през целия си живот 5.9% от дамите на възраст 18 - 74 година От полов тормоз на работното място през живота си са потърпевши 12.2 % от дамите на възраст 18-74 години.
Акцент в отчета е подложен върху осъществяването на Закона за равнопоставеност сред мъжете и дамите. Отчетена е и активността на Националния съвет по равнопоставеност на дамите и мъжете към Министерския съвет, който е орган за реализиране на съвещания, съдействие и съгласуваност сред централните и териториалните органи на изпълнителната власт и структурите на гражданското общество.

Българска академия на науките ще съставлява България в Aсоциация GEANT

Българската академията на науките (БАН) ще съставлява България в Асоциация GEANT, която ръководи едноименната европейска мрежова инфраструктура, реши Министерският съвет.
Необходимите за задачата средства за 2023 година ще се обезпечат от бюджетите на Българска академия на науките и Министерство на образованието и науката, а средствата за идващите години ще се обезпечават годишно по бюджета на Българска академия на науките от разчетените средства в централния бюджет за осъществяване на действия по Стратегията за развиване на научните проучвания и Националната пътна карта за съответната година.
GEANT е най-голямата и напреднала в софтуерно отношение международна цифрова и информационна мрежова инфраструктура в областта на образованието и науката с над 50 млн. консуматори в над 10 000 организации в цяла Европа. Тя дава опция за продан на огромно количество данни и безграничен достъп до връзки, научни калкулации, разбор, предпазване, приложения и други запаси, нужни за осъществяването на интернационалните, включително междуправителствени, научни и просветителни планове в региона на нуклеарната физика, климатичните промени, астрономията, геномиката, суперкомпютърните калкулации и други
Българска академия на науките досега е подпомагала присъединяване на България в тази значима европейска самодейност, като на територията на Академията и с присъединяване на нейни експерти се поддържа опорното съоръжение на GEANT. Там се намира и главният възел на националната, изследователска мрежа, обвързван с този на GEANT.

Разширяват се дейностите по систематична интеграция 

Правителството одобри изменение на свое Решение № 727 от 5.12.2019 година за установяване на административните органи, чиито осведомителни системи ще бъдат поддържани от „ Информационно обслужване “ АД. С измененията се уголемяват дейностите по систематична интеграция и на сдружението се разпорежда и построяването и поддържането на Информационна система за централизирано създаване и поддържане на регистри. Чрез нея министърът на електронното ръководство дава опция за основаване и водене на регистри в електронен тип, които отговорят на условията на Закона за електронно ръководство. Целта е посредством системата да бъдат цифровизирани голям брой регистри в къси периоди. 
Административните органи, лицата, осъществяващи обществени функционалности, и организациите, предоставящи публични услуги, употребяват системата гратис и без ограничаване за всички регистри, за които не разполагат със профилирана осведомителна система.  
Промяната се постанова и заради обстоятелството, че настоящата процедура за създаване на съответната система е прекъсната при започване на 2023 година и е предмет на правосъдно обжалване.  

Удължава се срокът за доставки от Русия, свързани с плановия ремонт на Шести блок на 
АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД

Доставката на блокове вътрешно-реакторни детектори за Шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ ще бъде допустима до 15 ноември 2023 година Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, променяйки предишно свое решение за даване на дерогация от възбраните, въведени с Регламент №833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.
В предходното държавно решение срокът на доставките беше закрепен до приключване на контракта сред АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД и неговия контрагент „ Спартак-В “ ООД - а точно 15.09.2023 година Със свое писмо съветските производители уведомяват за допустимо закъснение в превоза до България поради въведени засилени ограничения за сигурност и специфични инспекции в пристанище Кавказ, което е единствената допустима изходна точка за доставка на съответните произведения до АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД. Така новият период за доставка е 15 ноември 2023 г. 
С днешното решение на Министерския съвет дерогацията за доставки за АЕЦ „ Козлодуй " от възбраните, въведени с Регламент №833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, се удължава до същата дата.

Кабинетът даде единодушие за назначение на Иван Иванов на поста почетно консулско длъжностно лице на Индонезия със седалище в Обзор

Във връзка с получено от индонезийската страна съобщение за настъпил завършек на мандата на почетното консулско длъжностно лице на страната във Велико Търново, Министерският съвет отдръпна даденото единодушие за разкриване на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, и за назначение на почетно консулско длъжностно лице на Индонезия във Велико Търново.
Министерският съвет даде единодушие по предлагането на индонезийската страна за разкриване на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, на Република Индонезия в Обзор и за назначението на господин Иван Иванов на поста почетно консулско длъжностно лице на Индонезия, със седалище в Обзор и с консулски окръг, обхващащ територията на област Бургас.
Очаква се решението да спомогне за усилването на двустранното съдействие с Индонезия в търговско-икономическата сфера, културата, образованието и др. 

Министерският съвет назначи Огнян Гаврилов за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на България в Съединени американски щати със седалище в град Сакраменто

Министерският съвет одобри решение за освобождение по тяхна молба на господин Брукс Олсън и господин Богомил Балкански от длъжността почетни (нещатни) консулски длъжностни лица на Република България в Съединените американски щати надлежно със седалища в градовете Сакраменто и Сан Франциско и с консулски окръзи, обхващащи територията на Северна Калифорния и Силициевата котловина.
Със същото решение Министерският съвет назначи господин Огнян Гаврилов за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в Съединените американски щати със седалище в град Сакраменто и с консулски окръг, обхващащ територията на Северна Калифорния, в това число и Силициевата котловина.
Г-н Огнян Гаврилов е ръководещ акционер в правна адвокатска фирма „ Gavrilov & Brooks ”, чиито клиенти са компании, включени в класацията „ Fortune 500 ", банки, държавни организации, интернационалните корпорации, дребни предприятия и физически лица. Член е на Управителния съвет и е външен основен юрист на „ Bearpaw Holdings LLC ". Работи в консултативния бизнес панел на общинския колективен окръг на гр. Сакраменто. Съосновател е и президент на Славяно-американската комерсиална камара, която има принос 24-ти май да бъде разгласен за Ден на славянското завещание от законодателния орган на щата Калифорния.
От 2022 година господин Гаврилов е президент на новосъздадената неправителствена организация „ Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education ” (BG FACE), сплотяваща ръководители на българската общественост на Западния бряг на Съединени американски щати. През 2023 година е учредена стипендията „ Огнян Гаврилов ", която ще разреши на български студенти-юристи от Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски " да продължат своето обучение в магистърските стратегии на елитното Юридическо учебно заведение Макджордж към Тихоокеанския университет.
Назначаването на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в град Сакраменто, Северна Калифорния, ще способства за разширение на контактите с локалната администрация и за по-нататъшно развиване на връзките със Съединени американски щати в основни за страната ни области като търговията, вложенията, туризма, осведомителните технологии, образованието, науката и културата.

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 87 034 лева по три неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на компенсации на обща стойност 87 034 лева в осъществяване на три решения на Европейския съд по правата на индивида против България („ Съдът “, ЕСПЧ). Те са постановени в интервала 23.05.2023 година - 18.07.2023 година
Делото „ А. Е. против България “ е обвързвано с следствието на изказванията, че жалбоподателката А.Е. е била жертва на домашно принуждение от 23-годишен мъж, с който е съжителствала. Европейски съд по правата на човека постанови, че е налице нарушаване на член 3 (забрана на изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание) от Конвенцията зазащита на правата на индивида и главните свободи („ Конвенцията “), заради това, че управляващите не са дали на жалбоподателката съответна отбрана. Съдът откри и нарушаване и на член 14 от Конвенцията (забрана на дискриминацията) заради това, че страната не се оправя съответно със отбраната на дамите против домашно принуждение. Европейски съд по правата на човека присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 10 000 евро и 3000 евро за разноски и разходи.
Делото „ Станеви против България “ касае невъзможността на жалбоподателите (майка и дъщеря) да получат обезщетение за неимуществените вреди, претърпени от гибелта на техния брачен партньор, надлежно татко, който умрял от пострадванията си, получени в автомобилна злополука. Съдът заключава, че при съответните условия по делото държавата-ответник не е осигурила средство, позволяващо уместно обезщетение, както изисква член 2 от Конвенцията в нарушаване на позитивното процесуално обвързване на страната според тази наредба. Европейски съд по правата на човека присъжда на жалбоподателките обезщетение за неимуществени вреди в размер на 12 000 за всяка от тях, както и 2000 евро за разноски и разходи.
Делото „ Наковски против България “ визира отнемането на имущество на жалбоподателя, за което се смята, че е добито посредством закононарушение. В съответния случай и прилагайки правилата по делото „ Тодоров и други “, Европейски съд по правата на човека намира нарушаване на член 1 от Протокол №1 към Конвенцията във връзка с отнемането на имуществото на жалбоподателя и неустановяването на каузална връзка сред него и незаконната му активност. Присъжда му 3000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро за разходи в производството пред Европейски съд по правата на човека.

Битовите клиенти на „ Топлофикация Габрово “ ще бъдат финансово подкрепени за идния зимен сезон

Битовите клиенти на „ Топлофикация Габрово “ ЕАД ще бъдат финансово подкрепени за идния зимен сезон. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки особено създадената за задачата стратегия. Заради голям брой проблеми с топлофикационната услуга, липса на вложения, неведнъж спиране на топлоснабдяването през последните години, обезценка на мрежата, по-рано през годината стана ясно, че локалната топлофикация няма да работи през идния зимен сезон. Това наложи търсенето на различни решения, с което се ангажираха министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на финансите.
Приетата от държавното управление стратегия планува всички битови клиенти да получат еднократно закрепена сума, избрана на база осредненото количество потребена от тях топлинна сила през последните три отоплителни сезона. Размерът на подпомагането се пресмята по специфична формула, която включва цената, по която електроразпределителното сдружение в Габрово продава електрическа енергия на крайните битови клиенти за интервала 1 юли 2023 година - 30 юни 2024 година, както и одобрената от КЕВР цена на топлинната сила за „ Топлофикация Габрово “ ЕАД за същия ценови интервал.
От програмата ще се възползват към 4120 битови клиенти на топлинна сила. С Постановление на Министерски съвет следва да бъде утвърден спомагателен трансфер по бюджета на община Габрово за 2023 година в размер на 730 000 лева
Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени посредством Община Габрово със средствата от този трансфер.

16 млн. лева ще бъдат обезпечени като антиинфлационна мярка в поддръжка за земеделските стопани за компенсиране на разноски за вода за напояване

Министерският съвет одобри Постановление за възобновяване на средства по бюджета на Министерството на енергетиката за 2023 година Постановлението се приема в осъществяване на Решение № 294 на Министерския съвет от 2023 година за одобрение на финансиране на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2023 година
С Постановлението ще бъдат обезпечени средства в размер на 16 млн. лева като антиинфлационна мярка под формата на държавна поддръжка за земеделските стопани за компенсиране на част от разноските за вода за напояване.

Правителството утвърди коефициента по експортното обезпечаване за 2023 година

Правителството одобри Решение за одобрение на коефициента по член 10, алинея 4 от Закона за експортното обезпечаване за 2023 година в размер на 7,00.
Решението се приема в осъществяване на наредбите на Закона за експортното обезпечаване (ЗЕЗ) и признатата през м. декември 2004 година Наредба за реда и методиката за установяване на коефициента по член 10, алинея 4 от Закона за експортното обезпечаване и за установяване на механизма за заявяване на средства от централния бюджет и погашение на застрахователни компенсации.
С приемането на решението от Министерския съвет бе утвърден застрахователният потенциал на " Българската организация за експортно обезпечаване " ЕАД („ БАЕЗ “ ЕАД) за 2023 година за сключваните застрахователни и презастрахователни контракти по реда на Закона за експортното обезпечаване.

Над 8 млн. лева за три национални стратегии в науката

Правителството отпусна 8 500 000 лева за осъществяването на вторите стадии на три национални стратегии в региона на науката.
1 600 000 лева са за Националната научна стратегия „ Развитие и одобряване на българистиката в чужбина “. Тя е ориентирана към осъществяване на целеви научни проучвания посредством основаване на мрежа от откриватели, която включва както преподаватели от България и чужбина, по този начин и студенти, докторанти и млади учени, с интерес към българистиката и нейното разпространение. До момента е направена база данни с 207 българисти от разнообразни страни и континенти, готови са анкети, ориентирани към изследователските полета на българистиката. Създадена е онлайн библиографска платформа „ Езиковедска българистика. Библиография на българска езиковедска литература “, както и „ Концепция за цифрови просветителни и проучвателен стратегии за отдалечено образование на студенти и докторанти “.
За Националната стратегия за полярни проучвания „ От полюс до полюс “ 2022 - 2025 година “ се дават 3 600 000 лева. Целта на програмата е осъществяване на мултидисциплинарни научни проучвания и мониторинг на съставни елементи от полярната околната среда посредством създаване на устойчива партньорска мрежа сред научни организации и висши учебни заведения. Чрез включването на научноизследователския транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ за първи път в полярните проучвания на България се увеличи доста пространството за научна работа, както на българските учени, по този начин и на техните задгранични сътрудници в полярните райони и Световния океан.
3 300 000 лева са за Националната научна стратегия „ Сигурност и защита “, чиято цел е обезпечаване на удобна среда за развиване на обществото и страната посредством координирани и целеви фундаментални и приложни научни проучвания в региона на сигурността и защитата. По програмата се прави научноизследователска, научно-приложна и приложна активност в региона на сигурността, киберсигурността и киберотбраната, както и защита и отбрана на популацията при бедствия и повреди.

Правителството утвърди 12 329 317 лева за финансиране на държавни културни институти 

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 12 329 317 лева за финансиране на държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело, на музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент и на читалищата.
От тях 10 757 317 лева се отпускат по бюджетите на общини за финансова поддръжка на музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент и на читалищата, а 1 572 000 лева ще бъдат планувани по бюджета на Министерство на културата за финансова поддръжка за държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело.
С даването на спомагателните средства ще се обезпечат нужните гаранции за непоклатимост на държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело, на музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент и на читалищата. По този метод ще се увеличи и качеството на осъществяването на стратегиите и дейностите на горепосочените културни институти по отношение на опазването и представянето на движими и недвижими културни полезности, обезпечаване на дейно библиотечно-информационно обслужване на необятен кръг консуматори, възстановяване достъпа на жителите до културни артикули, ще се обезпечат и по-добри хонорари на заетия личен състав в тези обществени услуги.
Допълнителните средства се дават по отношение на признатите в член 1, алинея 5, т. 6.3. и т. 6.4. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година (ДВ, бр. 66 от 2023 година С до 8% се усилват стойностните индикатори на стандартите за финансирането на държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело, както и на музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент. Стандартите за финансиране на  читалищата се усилват с спомагателни до 4% за 2023 година, в това число за възнагражденията на личния състав.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на културата

Правителството утвърди спомагателни разноски за осъществяване на културни стратегии в чужбина, проекти за ръководство и запазване на недвижимо културно завещание, финансиране на държавни културни институти в региона на театралните изкуства и други действия по реда на ЗЗРК и ЗКН, планувани в член 1, алинея 5, т. 6.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, област „ Култура и изкуства “, в размер на 17 665 000 лева С посочената сума ще се усилят разноските по бюджета на Министерството на културата за 2023 година, както следва:
- по " Политика в региона на запазване на движимото и недвижимото културно завещание ", Бюджетна стратегия " Опазване на недвижимото културно завещание ", с 1 511 000 лева.;
- по „ Политика в региона на основаване и разпространение на модерно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено обучение “, бюджетна стратегия " Сценични изкуства ", с 14 154 000 лева и бюджетна стратегия „ Популяризиране на българската просвета в чужбина “ - 1 000 000 лева ;
- по Бюджетна стратегия " Администрация " - 1 000 000 лева

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на земеделието и храните

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на земеделието и храните за 2023 година в размер на 8 000 000 лева
Със средствата ще бъдат увеличени възнагражденията на личния състав в Българската организация по сигурност на храните и Изпълнителната организация по горите, считано от 1 август 2023 година
С постановлението се цели обезпечаване на дейно действие на администрацията на Българската организация по сигурност на храните и Изпълнителната организация по горите. Цели се и възстановяване ва организацията на работа, както и повишение на мотивацията за привличане и задържане на чиновници в структурите и въвеждане на по-справедливо възнаграждение на чиновниците.

Отпускат се 27,5 млн. лева на Държавен фонд „ Земеделие “ за подкрепяне на аграрни стопани посредством помощ de minimis

Правителството одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “ за 2023 година в размер на 27,5 млн. лева Средствата се отпускат за обезпечаване на поддръжка в секторите „ Животновъдство “, включително пчелен мед и в бранш „ Растениевъдство “ посредством помощ de minimis, като общият размер на помощта за 2023 година става 47,5 млн. лева Съгласно Меморандум сред Министерския съвет, Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите и Инициативния комитет за осъществяване на общонационален аграрни митинг, поддръжката посредством минималната помощ de minimis ще бъде ориентирана към най-малките аграрни произовдители. 
Чрез финансовата поддръжка ще се предотврати оформянето на отрицателна обстановка при действието на най-малките аграрни стопани от първичното селскостопанско произвеждане. Осигуряването на финансов запас за даване на помощ от вида de minimis има за цел компенсиране на част от индустриалните разноски и обезпечаване на средства за подготовка на годишна продукция 2024.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на държавното управление се отчуждават парцели и елементи от парцели - частна благосъстоятелност, нужни за построяването на автомагистрала „ Русе - Велико Търново “. Подлежащите на отчуждаване парцели се намират в землищата на селата Обретеник, община Борово; Белцов, община Ценово; Стърмен, гр. Бяла, Полско Косово и село Пейчиново, община Бяла, област Русе. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на 36 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Безмер, с. Кабиле, с. Завой, община Тунджа, област Ямбол. Това ще разреши реализацията на народен обект Подобекти 22, 23 и 24, от Позиция 2: „ Премахване на прелезите и създаване на надлези/подлези за жп сектор Пловдив - Бургас “, на план „ Рехабилитация на жп линия Пловдив - Бургас, Фаза 2 “.
С решение на държавното управление Общинска администрация - Антоново получава безплатно правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, на община Антоново, област Търговище. Имотът е нужен на общината за облекчаване на обществени потребности на жителите на обитаемото място. Той ще бъде употребен за Клуб на пенсионера с разнообразни кътове по ползи - игра на шах и табла, направа на плетива, пресъздаване на традиции, работилници по занаяти, фолклорни и кулинарни представяния, в това число за културни и спортни мероприятия за локалното население. Същият ще се употребява и ръководи от община Антоново с неикономическа цел, само за визираните действия. Общината няма да дава услуги с заплатен темперамент и да генерира облага от тях. На територията на парцела с повърхност от 3000 кв. м има издигната постройка за ветеринарна амбулатория, състояща се от две тела - едното със застроена повърхност 77,22 кв. м и второто - едноетажно със застроена повърхност 53,63 кв. м. Предвижда се ангажимент на регионалния шеф на област Търговище да създаде механизъм за надзор, посредством който да реализира периодически инспекции за осъществяване на изискванията, при които се трансферира парцелът.
По решение на държавното управление община Разград получава парцел - частна държавна благосъстоятелност с повърхност 54 кв. м за построяването на улица „ Дунав “ в сектора от ул. „ Паркова “ до ул. „ Св. Климент “. С осъществяването на плана ще се освободи придвижването в централната градска част, а трафикът ще се пренасочи към изходите на града. Ако общината не осъществя обекта до 5 години от придобиването на парцела, тя ще би трябвало да го трансферира на страната.
Имот в община Доспат, ръководен от Министерството на вътрешните работи, от обществена държавна благосъстоятелност става частна държавна благосъстоятелност. Той се намира в околност „ До селото “ в село Бръщен и съставлява терен с повърхност 970 кв. м, дружно с издигната в него административна постройка на два етажа и партер.

България и Обединеното кралство ще подпишат Съвместна декларация за стратегическото партньорство

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще подпише Съвместна декларация за стратегическото партньорство сред Република България и Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, чийто план бе утвърден с решение на Министерския съвет през днешния ден.
Документът, разискван в прелиминарен порядък сред министерствата на външните работи на двете страни, засвидетелства упоритостите на България и Англия да развиват и обогатяват своето взаимоотношение в основни области, като: външни работи, сигурност и отбрана; правораздаване и вътрешни работи; икономическо и комерсиално сътрудничество; технологии, просвета, опазване на здравето, обучение, просвета и околна среда; държавно съдействие. Съгласно текста на Декларацията, министрите на външните работи на двете страни ще следят осъществяването на заложените действия.

Одобрена е българската позиция за неофициалното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди позицията на Република България, от подготвеност на Министерството на вътрешните работи, за присъединяване в неофициално съвещание на Съвета “Правосъдие и вътрешни работи ”, формат „ Вътрешни работи “, което ще се организира на 19 октомври 2023 година в гр. Люксембург, Люксембург.
Представените пред Министерски съвет за утвърждение позиции се отнасят до: Регламент за попречване и битка със половото принуждение над деца - непълен общ подход; Общо положение на Шенгенското пространство - продан на мнения; Прилагане на оперативната съгласуемост - продан на мнения; Убежище и миграция: външно измерение - продан на мнения; Предотвратяване на онлайн радикализацията на малолетни и малолетни лица: настоящо положение и последващи стъпки - продан на отзиви.

Одобрена е позицията на България за идното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Одобрена е позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство на 23-24 октомври 2023 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург. 
По време на съвещанието Испанското председателство и Комисията ще показват информация по отношение на аспектите, свързани с храните, от предлагането за Директива по отношение на отпадъците. Република България показва своята кардинална поддръжка по предлагането за Директива и към напъните на Европейската комисия за предприемане на спомагателни ограничения за понижаване на загубите на храни и питателните боклуци по цялата верига. В същото време е належащо да бъде регистрирано евентуалното влияние от дейностите, произлизащи от осъществяването на бъдещите условия за понижаване на отпадъците, върху разноските на икономическите оператори в хранителния бранш.
Очаква се също на съвещанието министрите да обсъдят обстановката на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на съветската инвазия в Украйна. В изискванията на продължаваща повече от година и половина война в Украйна, нововъзникналият спор сред Израел и организацията „ Хамас “ може да задълбочи провокациите пред селското стопанство в Европейския съюз. Извън обсега на Стратегическите проекти, за реализиране на дейно ръководство на рецесии считаме, че следва да се вкарат принадлежности за изключителна реакция и поддръжка към земеделския бранш в Европейския съюз с съответно равнище на подкрепяне, съобразени с естеството и мащаба на съответната рецесия. Те следва да бъдат с опростени правила за използване и по-бърз режим на утвърждение от страна на Европейската комисия.

Одобрен е отчетът с резултатите от неофициално съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 15 и 16 септември 2023 година в Сантяго де Компостела, Испания.
В рамките на съвещанието за първи път се срещнаха министрите на стопанската система и финансите от Европейски Съюз и Общността на страните от Латинска Америка и Карибите. Срещата утвърди девет водещи плана, включени в тактиката на Европейски Съюз за огромни вложения в развиването на инфраструктурата в целия свят - Глобален портал.
Министрите дискутираха и укрепването на потенциала на многостранните финансови институции и банките за развиване за укрепване на световната мрежа за финансова сигурност.
Вторият ден от неофициалната среща бе отдаден на взаимоотношението сред фискалната и паричната политика и стратегическата автономност, икономическа сигурност и европейските обществени богатства. Участниците разискаха включването на детайли, свързани със сигурността и стратегическата автономност в дебатите за икономическата политика на национално и европейско равнище, с цел да се адресират актуалните провокации и да се подтикват растежът, основаването на работни места и двойният зелен и дигитален преход.

Кабинетът утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициална среща на министрите на образованието и младежта на Европейски Съюз, част „ Образование “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициална среща на министрите на образованието и младежта на Европейски Съюз - част „ Образование “, която се организира на 18 и 19 септември 2023 година в гр. Сарагоса, Кралство Испания. От българска страна в съвещанието взе участие госпожа Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката.
По първата сесия на тематика „ Подпомагане при прехода, триумфа и завършването на виеше обучение от студенти в неравностойно състояние “ страните членки се сплотиха към тезата, че би трябвало да се ползва самостоятелен и еластичен метод за поддръжка, а системата да бъде отворена към всички. Насърчава се съдействието сред университетите и локалната общественост, използване на инструментите по Програма „ Еразъм+ “ и другите форми на европейски партньорства. България обърна внимание на разнородността на категорията на студентите в неравностойно състояние, показа националните ограничения и план, по който работи в границите на самодейността в поддръжка на промените по Болонския развой.
Дискусиите във втората сесия бяха по въпроса „ По какъв метод образованието предизвиква демократичното поданство и нашите общи полезности в Европейски Съюз? “. Държавите членки се сплотиха към смисъла на медийната просветеност, сериозното мислене, цифровото обучение, компетентностите и обмена на положителни практики. В хода на изявлението си България даде като образец Националната олимпиада по гражданско обучение в страната ни и Европейското съревнование по диспути за студенти, на което страната ни беше хазаин неотдавна. България организира и двустранни срещи с Естония, Румъния и Словения, на които бяха разисквани предизвикателната, свързани с просветителните промени, STEM и дигитализацията.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неформалн
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР