Реформата на регистъра предвижда преминаването му от персонална към реална

...
Реформата на регистъра предвижда преминаването му от персонална към реална
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно пълна дигитализация на имотния регистър у нас

Реформата на регистъра планува прекосяването му от лична към действителна система на регистриране

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене цялостната цифровизация на имотния указател. Според проекта до 30 юни 2026 година Агенцията по вписванията би трябвало да цифровизира наличния книжен списък в службите по вписванията, оповестява пресцентърът на Министерството на правораздаването.

Дигитализацията на имотния указател беше част от препоръчани промени в Закона за кадастъра и имотния указател, препоръчани от Министерството на правораздаването. Това е и един от уговорките, които страната ни е поела по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ).

Това е вторият закон по ПВУ, иницииран от министерството, който беше утвърден от Народното събрание. В края на предходната година депутатите дефинитивно утвърдиха препоръчаните промени в Закона за правната помощ.

Измененията в Закона за кадастъра и имотния указател обезпечават цялостната цифровизация на имотния указател, воден от Агенцията по вписванията, посредством основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи.

Това е същностна част от промяната на регистъра посредством прекосяването му от лична към действителна система на регистриране (не по персони, а по имот), планувано още през 2000 година, прецизират от правосъдното ведомство. Към момента вписванията не престават да се реализират по персоналната система единствено на хартия.

Сега нормативно се урежда имотният указател като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. Регламентира се еднаквост сред наличието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, надлежно наличието на партидното дело на хартия и в електронна форма.

Законово се дефинира пълномощието на службите по вписванията да вкарват информация в електронните партиди на недвижими парцели и електронните партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

Архивът от вписани актове на книжен притежател за интервала от 1900 година до 2009 година в службите по вписванията, който би трябвало да бъде цифровизиран, е голям. По данни от броене през 2018 година архивните масиви, които са единствено на книжен притежател, възлизат на почти 40 610 656 страници.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР