Референдумът за отделяне на Обзор е валиденШампанско започнаха да гърмях

...
Референдумът за отделяне на Обзор е валиденШампанско започнаха да гърмях
Коментари Харесай

Шампанско в Обзор. Ще се отдели ли от Несебър?

Референдумът за обособяване на Обзор е годен
Шампанско започнаха да гърмях жителите на Обзор, откакто стана ясно, че референдумът, който организират през днешния ден е годен. Той е за отделянето на морския град от Несебър и развиването му като независима община.

Още в 12 ч. на обяд стана ясно, че до урните са отишли близо 45% от имащите право на глас. Час по-късно, по данни на ОИК, бюлетина са пуснали 51, 68% от гласоподавателите.

Новината безусловно взриви пристрастеностите в Обзор и доста от локалните поданици гръмнаха шампанско, уверени че отделянето им в независима община към този момент е реалност и въпрос на време това да бъде публично оповестено.

Жителите на града и 6 села дават отговор с " да " или " не " на въпроса: " Подкрепяте ли предлагането за отделяне на нова община с център град Обзор? ". Вотът в неделя мина при голям интерес. Още преди отваряне на секционните комисии, пред тях се извиха опашки от гласоподаватели. Сред първите пристигнали да гласоподават, още в 6 часа сутринта бе 91-годишният Димитър Кисьов, който се придвижваше с патерица. Резултатите от референдума ще бъдат приети, в случай че 40% от имащите право на избор гласоподават. Тази граница бе премината още на обяд.

" Гражданите на Обзор желаят развиване. Те го виждат единствено с раздялата с Община Несебър. Създаде се предприемчив комитет, който събра над 1 300 подписа, което е 70% от гласувалите на локалните избори. Самата територия, която обособява този комитет са шест села. На нея има голям брой хотели, голям сграден фонд, гори, дълги плажни линии - все предпоставки за един добър бюджет и финансиране на новата община ", разяснява кметът на Обзор Христо Янев.

Целта е да се сътвори напълно нова община с шест съставни селища. Градоначалникът е на мнение, че в случай че Обзор се трансформира в обособена община, ще има задоволително доходи за прехрана и развиване. От своя страна кметът на Недебър Николай Димитров се разгласи срещу отделянето и през седмицата съобщи, че гладът му е давал задоволително пари на Обзор.

Идеята за развода с Несебър е от най-малко 15 години, само че до момента опитите на хората да се отделят в самастоятелна община удряха на камък. Имаше даже концепция да минат към област Варна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР