редупреждение за хепатит А отправи в ефира на Нова тв

...
редупреждение за хепатит А отправи в ефира на Нова тв
Коментари Харесай

Опасна болест дебне децата ни в училище

редупреждение за хепатит А насочи в ефира на Нова тв проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

ВИЖ ОЩЕ: Грипна зараза в Дупница и Сапарева баня

Първият контакт с вирусa става в учебните заведения, съобщи проф. Кантарджиев. И съобщи, че българите би трябвало да знаят някои неща за хепатит А. За разлика от другите видове хепатит, вирусът вид А не е по този начин рисков. Но заболяването на мръсните ръце въобще не трябва да се подценява. В момента имаме завишение, което е особено за късната есен. Не е някаква изненада и не е обвързвано със нечист въздух или вода, изясни специалистът. „ Ако хепатит А е водна зараза, то това се схваща, тъй като за малко време заболяват доста хора. Не следим сходно нещо, а последователно увеличение. Това, което може да се направи, е постоянно да мием ръцете си ”, уточни Кантарджиев.

Професорът даде своя разбор и за още няколко болести, които се следят сега. „ Варицелата е типична детска шарка. Последните години имаме няколко десетки хиляди случаи годишно. Няма някакво огромно нарастване ”, успокои родителите проф. доктор Кантарджиев.

По отношение на грипа той уточни, че всяка година от грип умират няколко хиляди души. „ Това са основно възрастни хора, които стават жертва на затрудненията от болестта. Намалелият имунитет, високата температура и изтощението вършат организма предразположен на бактериални инфекции. Това са бактериалните пневмонии. На 10 000 заболели от грип един може да получи инфектиране на мозъка, а на към 3 000 заболели – един да стартира непосредствено с вирусна, грипна пневмония ”, обясни професорът.

В момента има едва епидемиологично разпространяване на грипа, добави той. „ Това значи, че за броени дни случаите се усилват. През последната седмица имаме към 40% повече от предходната. Все още не сме достигнали мощно епидемиологично разпространяване и пика на грипа ”, заключи проф. Кантарджиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР