Редно ли е да влезеш Право само с матура? Отговор

...
Редно ли е да влезеш Право само с матура? Отговор
Коментари Харесай

Редно ли е да влезеш Право само с матура?

Редно ли е да влезеш Право единствено с матура? Отговор на този въпрос даде деканът на Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ” проф. доктор Даниел Вълчев, някогашен министър на образованието. Качеството на юридическото обучение няма да се утежни поради обстоятелството, че тази година приемът ще става с матура, безапелационен бе той. Вълчев напомни, че решението – да се признава оценката от матурата за тази компетентност, към момента не е дефинитивно, въпреки че най-вероятно ще бъде признато. През годините държавният зрелостен изпит еволюира и дава обективни резултати, сподели Вълчев.

„ Правото е контролирана специалност, заради което условията за входа във висшите учебни заведения се контролират от една разпоредба за единните държавни условия за компетентност „ Право “. Министерският съвет ще би трябвало да одобри смяна на тази разпоредба и по изключение единствено за тази образователна година ние да одобряваме с оценка от ДЗИ “, разясни юристът. Според него дебатът в обществото е по два разнообразни въпроса – няма ли този елементарен вход да докара до намаляване на качеството на юридическото обучение. И не се ли нарушават правата на кандидат-студентите, които цяла година са се готвили по български език и история. Проблемът не е в приемането, а в завършването на компетентност „ Право ”, сподели Даниел Вълчев.

„ Нивото на образование в Юридическия факултет в СУ е извънредно високо. Това е видно от огромния % успеваемост на студентите на адвокатските и магистратските изпити. Не желая да наскърбявам никого, само че равнището е ниско в други правни факултети. Това е казусът – в България няма обединен завършващ изпит за всички адвокати в България. Не може при нас адвокатският изпит да е сложен и да приключват към 80% от студентите, а в други факултети изпитът да се състои в това да отговориш кой век е основана България – 7, 17 или 27. Не би трябвало да прикриваме тези обстоятелства и би трябвало да се вземе решение “, разясни Вълчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР