Редица диви и домашни животни са били отровени отново в

...
Редица диви и домашни животни са били отровени отново в
Коментари Харесай

За нов случай с отровени животни край Кресна сигнализират еколози

Редица диви и домашни животни са били отровени още веднъж в региона на Кресненското дефиле. Това се случва няколко месеца откакто цяла колония белоглави лешояди стана жертва на отравяне в района. Става дума още веднъж за място сред Долно Церово и Горно Церово, където са открити отровени дива свиня, кучета и птици. Сигналът е подаден в РИОСВ-Благоевград в петък, откъдето се чака инспекция.

Еколози от Фонда за дивата флора и фауна, които от доста години се пробват да възстановят белоглавия лешояд в Кресненското дефиле алармират, че са намерели умъртвени животни още веднъж там този петък.

От Фонда напомнят скандалния случай с отровени и убити над 30 белоглави лешояда в Кресненския пролом през април тази година, когато беше сезирана прокуратурата и държавните органи. Мястото на тровене тогава беше локализирано от институциите и беше потвърдено от Българската организация за сигурност по храните с лабораторни токсикологични разбори, особено извършени в испанска лаборатория. " Оказа се мъртвец на крава, наръсен с отрова, край село Церово, около който бяха открити труповете на няколко лешояда, диви свине, лисици и други. "

След пет месеца историята се повтаря и през днешния ден са открити отровени диви свиня, кучета, птици сред Долно и Горно Церово.

Природозащитниците се надяват този път да няма лешояди след жертвите. " След месеци положени старания, колонията в Кресненския пролом съумя да се възвърне до 25 птици ".
Разследването по случая от април към момента " отлежава ", липсва и обвиняване, макар че мястото на престъплението е намерено и потвърдено от БАБХ, явен е притежателят на наръсената с отрова крава, акцентират от фонда за диви животни.

Законът планува доста строго наказване за такова закононарушение против природата, в случай че то се потвърди.

" Дневник " изпрати питане за резултатите от инспекцията на районната екоинспекция в Благоевград.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР