Редица американски медии съобщават този уикенд, че са получили обезпокояваща

...
Редица американски медии съобщават този уикенд, че са получили обезпокояваща
Коментари Харесай

15 от 23-те маймуни с мозъчни чипове Neuralink на Мъск са починали

Редица американски медии оповестяват този уикенд, че са получили обезпокоителна информация от „ Комитета на лекарите за виновна медицина “ (PCRM) по отношение на опитите с мозъчните чипове Neuralink на Елон Мъск в Калифорнийския университет Дейвис.

Групата за отбрана на правата на животните, която е прегледала над 700 страници документи, ветеринарни записи и отчети от актове за гибел, посредством искане за обществени документи в университета. Оказва се, че в интервала сред 2017 и 2020 година 15 от 23-те маймуни, взели участие в опитите са умряли.

Компанията Neuralink бе учредена през 2016 година за да оказва помощ на хората да се възвръщат от травматични увреждания на мозъка и гръбначния мозък. Според проекта имплантите ще могат да оказват помощ при меланхолия и други психологични разстройства. На по-късен стадий те ще могат да свързват хората с интернет за всичко - от стрийминг на музика до съвсем телепатична връзка. Компанията постоянно е изтъквала своите триумфи, като да вземем за пример проява върху прасе през 2020 година и видеоклип от 2021 година, в който макак играе игра единствено с мозъка си.

Проектът основава огромен интерес от страна на известни персони, а хора, страдащи от парализа, постоянно насочат петиции към Мъск в обществените медии да бъдат включени в тестванията върху хора. По-рано предприемачът съобщи, че се надява да стартира тествания с хора през 2021 година, само че тази цел беше изместена за 2022 година. Въз основа на констатациите на PCRM мозъчните чипове може би не са подготвени.

" Почти всяка една маймуна, на която са били сложени импланти в главата, е страдала от мъчителни последствия за здравето ", споделя шефът на PCRM по въпросите на научноизследователската активност Джереми Бекъм. " Честно казано, те осакатяваха и убиваха животните. "

Чиповете Neuralink са вградени посредством продупчване на дупки в черепите на маймуните. Един от приматите развива тежка кожна зараза и се постанова да бъде евтаназиран. При друга маймуна са открити изчезнали пръсти на ръцете и краката, " евентуално от самонараняване или друга неуточнена контузия ". Тя също би трябвало да бъде умъртвена. Трето животно почнало да повръща неконтролируемо малко след интервенцията, а дни по-късно " изглеждало, че е припаднало от безсилие ". Аутопсията сподели, че животното е получило мозъчен кръвоизлив.

В четвъртък PCRM подаде тъжба до Министерството на земеделието на Съединени американски щати, в която упреква Университета Дейвис и Neuralink в девет нарушавания на Закона за отбрана на животните. " Много от маймуните, в случай че не и всички, са изпитали изключителни премеждия вследствие на несъответстващите грижи за животните и мощно инвазивните пробни импланти в главата по време на опитите, които са били осъществени за създаване на това, което Neuralink и Елон Мъск обществено са описали като " мозъчно-машинен интерфейс ", " написа групата в жалбата.

Говорител на Калифорнийския университет в Дейвис отговори на жалбата, като съобщи: " Стремим се да осигурим допустимо най-хубавите грижи за животните, които са под наше ръководство. Изследванията върху животни са строго регламентирани и UC Davis съблюдава всички използвани закони и разпореждания, в това число тези на Министерството на земеделието на Съединени американски щати. "

А тук ще намерите още!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР