Реакторът за термоядрен синтез KSTAR постави нов рекорд в режим-H,

...
Реакторът за термоядрен синтез KSTAR постави нов рекорд в режим-H,
Коментари Харесай

Южнокорейското „изкуствено слънце“ достигна 7 пъти по-висока температура от тази в ядрото на Слънцето

Реакторът за термоядрен синтез KSTAR сложи нов връх в режим-H, като поддържаше температура от 100 милиона градуса по Целзий в продължение на повече от 100 секунди...

Емил Василев 15:01 | 29.03.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 11:38 | 28.03.2024

Установено е, че ВЕЦ-овете отделят големи количества метан и това е сериозен проблем

IT НовиниДаниел Десподов - 9:20 | 28.03.2024

Германия стартира да употребява някогашните атомни електроцентрали като акумулаторни складове на електрическа сила

IT НовиниДаниел Десподов - 10:34 | 27.03.2024

Кой език се счита за „ най-бързият “ език в света и каква е скоростта на гласовия продан на информацията

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

За първи път реакторът за термоядрен синтез на Корейския институт за термоядрена сила Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) доближи температури, 7 пъти по-високи от тези в ядрото на Слънцето. Постигнато по време на тестванията сред декември 2023 година и февруари 2024 година, това слага нов връх за плана за термоядрен реактор.

Изследователите от KSTAR, които стоят зад отчета за реактора, съумяха да поддържат температури 100 милиона градуса по Целзий в продължение на 48 секунди. За съпоставяне, температурата в ядрото на нашето Слънце е 15 милиона градуса по Целзий.

Освен това, реакторът поддържаше тази температура в режим на висока компактност (H-режим) в продължение на повече от 100 секунди. H-режимът е устойчиво положение на плазмата, което е по-добре лимитирано от режима с ниска степен на дребнавост.

Това е последният от многото триумфи на KSTAR. Например, през 2021 година KSTAR сложи нов връх, като съумя да работи при температура от 1 милион градуса по Целзий и поддържаше свръхгореща плазма в продължение на 30 секунди.

KSTAR: 7 пъти по-горещ от Слънцето

Термоядреният синтез е развой, който имитира същия развой, който генерира светлина и топлота в звездите. Той включва обединение на водород и други леки детайли, с цел да се освободи голяма сила, която специалистите в тази област се надяват да употребяват за безкрайно електричество без въглеродни излъчвания. Това постоянно се назовава „ Свещеният Граал “ на енергийния преход.

Според Корейския народен съвет за научни проучвания и технологии (NST) основаването на технология, която може да поддържа високотемпературна плазма с висока компактност, в която реакциите на термоядрен синтез протичат най-ефективно за продължителни интервали от време е от решаващо значение.

Според NST тайната на тези огромни достижения са волфрамовите дивертори. Това са жизненоважни съставни елементи, ситуирани на дъното на вакуумния съд в устройството за магнитен синтез.

Те играят решаваща роля за изхвърлянето на отпадъчните газове и примесите от реактора, като в същото време устоят на обилни топлинни натоварвания на повърхността. Екипът на KSTAR неотдавна мина към потребление на волфрам вместо въглерод в диверторите си.

Волфрамът – тайната съставна част на триумфа

Волфрамът има най-висока температура на размразяване от всички метали и триумфът на екипа в поддържането на H-режим за по-дълги интервали от време се дължи основно на този сполучлив ъпгрейд. Национален съюз на труда оповестява, че тази смяна е довела до доста усъвършенстване.

Успехът на волфрамовите дивертори може да обезпечи скъпи данни за плана за ). ITER е интернационален мегапроект за термоядрен синтез на стойност 21,5 милиарда $, който се създава във Франция от десетки страни, в това число Корея, Китай, Съединени американски щати, Европейски Съюз и Русия.

Recharge News оповестява, че ITER се чака да бъде изцяло пуснат в употреба до 2035 година. Волфрамът ще се употребява в личните му дивертори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР