Развръзката на политическата криза в Италия ще стане ясна до

...
Развръзката на политическата криза в Италия ще стане ясна до
Коментари Харесай

Развръзката на политическата криза в Италия предстои до часове


Развръзката на политическата рецесия в Италия ще стане ясна до часове - нов кабинет на премиера Марио Драги или предварителни избори през есента взема решение италианският парламент, оповестява Българска национална телевизия.

След раздор в ръководещата коалиция, Драги подаде оставка, която президентът на страната Серджо Матарела не одобри. Сенатът гласоподава избор на доверие довечера, а вотът в долната камара на Народното събрание ще бъде на следващия ден.

Премиерът Марио Драги изиска от депутатите поддръжка, с цел да продължи да ръководи страната и по този начин да се избегнат предварителни избори. И подсети, че Италия е изправена пред провокации като войната в Украйна, летящите нагоре цени и общественото неравноправие.

"Италия няма потребност от изкуствена непоклатимост, която изчезва при конфликта с тежки решения. Италия се нуждае от нов пакт за доверие, по този начин откровен и действителен, като този, който ни разреши да променим страната към по-добро. Готови ли са партиите и Народното събрание да основат още веднъж подобен пакт? Готови ли сте? ", попита Драги.

Новият пакт за доверие, за който приканва Драги, с цел да закрепи ръководството до изборите през юни 2023 година, няма да е лесна задача. Досега някогашният началник на ЕЦБ успяваше да удържа заварката на разнородната коалиция, формирала кабинета му: антисистемното Движение "5 звезди ", крайнодясната партия "Лига " на Матео Салвини, дясноцентристката "Форца Италия " на Силвио Берлускони, лявоцентристката Демократическа партия. Разривът настъпи, откакто Движението "5 звезди " отхвърли да поддържа основен избор на доверие предходната седмица.

Драги има задоволително гласове, с цел да остане на власт и без "Движение 5 звезди ", само че той отхвърля сходен вид, защото първичният му мандат беше да оглави държавно управление на националното единение с партии от целия политически набор. Ситуацията се усложнява от това, че две от партиите към този момент отхвърлят към този момент да са в коалиция с "Пет звезди ".

Италия е третата стопанска система в Евросъюза и най- огромният реципиент на средства от Европейския фонд за възобновяване от Ковид-19 - става дума за над 191 милиарда евро, само че приемането им зависи от избрани промени и би се забавило от възможни нови избори.

Ако въпреки всичко се стигне до вид предварителни избори, те ще са през есента - нещо, което не се е случвало в Италия от Втората международна война.

И също така, по силата на новата конституция, депутатите ще са с 336 по-малко в сравнение с в досегашния парламент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР