Развитието на операционната система Windows е сравнително добре познато, но

...
Развитието на операционната система Windows е сравнително добре познато, но
Коментари Харесай

История на операционните системи на Apple: от System Monitor до Apple CP/M

Развитието на операционната система Windows е относително добре познато, само че не може да се каже същото за macOS и Linux.
По принцип, би могло да се покаже историята на Mac OS X, само че за тази цел ще би трябвало да се задълбочим в по-ранните System 7 и Mac OS 8 и 9, което е много объркващо. Нека да стартираме през цялото време – компютърът Apple I и неговия античен в нашите очи фърмуер, а по-късно последователно да се придвижим до последната версия macOS X.

System Monitor: фърмуерът за Apple I


За показания през 1976 година Apple I е казано доста и няма да се повтаряме. Накратко, това е просто една платка с процесора MOS Technology 6502. По това време неговите съперници Intel 8080 и Motorola 6800 са били 10 пъти по-скъпи – към $200 за разлика от рожбата на MOS с цена едвам $25. А като се има поради, че Стив Джобс и Стив Возняк е трябвало да продадат най-малко 50 от тези платки, а по това време са нямали доста пари, тази спестовност и доста основна. И по този начин, получил се е компютър-платка с 4 KB оперативна памет, която е можело да бъде разширена до 8 KB, а от конекторите участват единствено порт за клавиатурата и изходи за тв приемник и касетофон. Това е. Няма кутия, зареждане и клавиатура. Потребителят би трябвало да си ги закупи независимо.

Що се отнася до операционната система – няма такава. Компютърът е имал единствено фърмуер с име System Monitor с размер едвам 256 байта – една четвърт от килобайта! Нейните съществени задания са да даде на потребителя да работи от команден ред благодарение на клавиатурата, да набира и започва стратегии и да гледа измененията, настъпили в паметта. Поддържа се работата само с езика за програмиране Apple BASIC, записан на касетата, включена в комплекта. Все още няма никакви пиксели – компютърът може да демонстрира само 24 реда по 80 признака на ред. Графика естествено, също няма.



По това време има „нормални“ операционни системи – да вземем за пример UNIX V6 – пълноценна Оценка за съвместимост с ядро и редица чисто модерни функционалности. И с цена на лиценза към $20 000. Разбираемо е, че се е употребила единствено в университетите и за домашни цели не е подобаваща.
Apple DOS


Въпреки че компютърът Apple I е сполучлив, той остава на пазара единствено към една година. Основният проблем е, че това на процедура е конструктор и с цел да се стартира работа с него е належащо да се закупят и останалите неща и всичко това да се сглоби. Нещо, от което единствено гийковете се интересуват, както на процедура е и в този момент. Ето за какво, през 1977 година бе показан Apple II – компютър от вида всичко-в-едно, към този момент с интегрирана клавиатура и подложен в корпус. Още повече, че това устройства поддържа цветна графика и е първият сходен домакински компютър. Разбираемо е, че Apple II става извънредно известен и неговата последна версия излиза цели 10 години по-късно – през 1986 година е показан 16-битовия IIgs. Естествено, през това време, за тези компютри е написана не една операционна система.

Вградената памет по това време е доста скъпа (нещо като SSD преди няколко години) и е по-изгодно да се употребяват някакви външни дискове, макар че и те не са доста евтини. Но това е и повода първата операционна система система за Apple II да се назовава DOS — Disk Operating System или дискова операционна система. Разбира се, тя няма никакво отношение към MS-DOS. Но е носила името DOS 3.1, с което съвпаденията с Microsoft стават много. Причината за това е банална: първата компилация на операционната система е имала номер 0.1, а с всеки идващ билд, втората цифра се усилва с 1. Когато стигне 9, се трансформира първата цифра – т.е., след 0.9 следва 1.0. Пол Лафтън, един от програмистите на тази Оценка за съвместимост, взема решение да размени номера на версията с номера на билда и системата получава името DOS 3.1. И по този начин, първите две версии не са се изгубили, както смятат някои.

Apple II има единствено едно флопидисково устройство и експертите измислят напълно простичко решение: при стартирането на компютъра, във флопито се оставя дискетата с Apple DOS. Тя по-късно се изважда и се заменя с някоя друга.

Като цяло, системата е към този момент доста по-съвършена, макар че работи със същия BASIC. Поддържат се имена на файлове с до 30 признака а файловете са четири вида: вид A — Applesoft BASIC, B – двоичен, вид I – Integer BASIC и вид T – текстов.

Първоначално системата работи с единствено с флопита Apple Disk II и едностранни дискети с потенциал 140 KB. На диска за всеки файл се записва неговото име, вида, флагът за отбрана от запис, номерът на първия бранш и размерът на файла в браншове. В бъдеще, същият метод се употребява за работа с хард дисковете, които се преглеждат като голям брой местни дискове от по 140 KB. Но системата към момента не може да работи с времето и няма по какъв начин да се разбере по кое време е основан или изменен който и да е файл.



Вече не може да се прави съпоставяне с примитивния System Monitor, само че и до UNIX V6 е прекомерно надалеч.

Това бе задоволително за множеството консуматори. Apple II и неговите многочислени последващи модификации бяха доста известни в България, а и освен в България по това време.
Apple Pascal


През 70-те и 90-те години стана изключително известна системата p-System, основана в Калифорнийския университет, Сан Диего (UCSD). Системата е много гъвкава и елементарно се портва, тъй като се употребява виртуална машина, изпълняваща байт-кода p-code. Най-популярният програмен език, основан за нея е UCSD Pascal. Марк Алън и Ричард Гливс, студенти от този университет, през лятото на 1978 година го приспособяват за процесора 6502 и една година по-късно излиза Apple Pascal и едноименния компютър Apple II Pascal, създаван в продължение на 5 години.

Тази система е към този момент доста по-добра от Apple DOS. Първо, изменен е методът за запис на файловете: до момента в който в DOS, дребната операционна система записва файла в първия открит свободен бранш, тук първо се прави опит да бъдат открити няколко следващи свободни браншове, в който да се запише файла. Това значително покачва скоростта на четене.

Второ, дребната Оценка за съвместимост към този момент може да работи с времето и в този момент се отбелязва, по кое време тъкмо е основан файла и времето на неговата последна смяна.

Трето, изменени са имената на файловете – до момента те са били 30 случайни признака, само че в този момент са единствено 15, освен това само букви и числа. Това е направено най-вече с цел да може елементарно да се чете информацията за файла на екрана с 40 признака на ред.

В комплекта към тази машина се дава стратегия за работа с дисковете, компилатор за Pascal и нелош асемблер. Но се появява нов проблем – системата не се побира на една дискета от 140 KB. Необходими са две и даже три. При работа се постанова тяхната непрекъсната промяна, което е прекомерно неловко.
Apple CP/M


В края на 70-те години на промяна на станалия извънредно известен в целия свят процесор MOS 6502, идва не по-малко известният Zilog Z-80, за който и през днешния ден, след цели 30 години, се написа програмен продукт.

Тук Microsoft взема решение да не остане настрани и стартира производството на копроцесорната платка Z-80 SoftCard. Идеята на тази платка е, че при слагането и и в един от слотовете на Apple II, компютърът получава още един пълностоен процесор – това е Z-80, и опция за стартирането на софтуера за много известната по това време операционна система CP/M.

В последна сметка се получава една симпатична домашна, а и превъзходна образователна машина, която по нищо не отстъпва на UNIX, а и към този момент задоволително наподобява на днешните операционни системи – към този момент има BIOS, базова дискова система за работа със запаметяващите устройства и команден процесор за работа от команден ред. Това е повода процесорната платка със Z-80 да се продава доста добре – на процедура не е належащо да се купува нов личен компютър. Една и съща машина работи и започва както софтуера на 6502, по този начин и на Z-80. И всичко това благодарение на единствено една платка, която е доста по-евтина от един компютър.

Успехът на SoftCard докара до появяването на сходни аналози и за други процесори. Такава бе да вземем за пример платката Stellation Mill, основана на процесора 6809, даваща опция за пускане на системата в действително време OS-9.

Тези копроцесорни карти значително удължиха живота на Apple II, само че в последна сметка излиза наяве, че би трябвало да се върви напред и през 1980 година се появява Apple III със системата SOS. Но на това ще се се спрем идващия път, когато е обърнем внимание на идващия цикъл от историята на операционните системи на Apple.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР