Развитието на икономиката е предпоставка за разрешаване на демографската криза,

...
Развитието на икономиката е предпоставка за разрешаване на демографската криза,
Коментари Харесай

Стефан Янев: Най-важната задача е да спрем инфлацията

Развитието на стопанската система е причина за разрешаване на демографската рецесия, в която надълбоко навлизаме Предлагаме ограничения за стимулиране на българското произвеждане Искаме ББР да подкрепя дребните земеделци Длъжни сме да съставим работещ постоянен кабинет За триумфа са нужни две неща - да работим обединени като нация и да имаме своите водачи Трябва да върнем доверието на хората в институциите, споделя водачът на " Български напредък " Стефан Янев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Янев, коя е най-важната задача пред " Български напредък " в идващия парламент?
-->
- Най-важната тематика пред всички партии в Народното събрание би трябвало да бъде преодоляването на инфлацията, тъй като това е дневният ред на обществото сега. Това е и един от най-честите въпроси, които ни задават хората по време на многочислените ни срещи в страната - по какъв начин ще се преборим с инфлацията, с галопиращите цените и за оцеляването. Ние като партия сме споделили нашите цели и нашите хрумвания, по които страната би трябвало да върви при намиране на единодушие и поддръжка от другите партии в 49-ия парламент - а точно битка с картелите и спекулата.

Следващият приоритет е развиването на българската стопанска система, на дребния и междинния бизнес, тъй като развиването на стопанската система е причина за разрешаване на демографската рецесия, в която надълбоко навлизаме. Развитието на бизнеса ще разреши и развиването на обществените стратегии. Не можем да си позволим България да не бъде и обществена страна.

- Какви ограничения предлага " Български напредък " за преодоляване на инфлацията?

- Регулирането на пазара би трябвало да стане със комбиниране от ограничения, ориентирани към стимулиране на българското произвеждане, тъй като инфлация се бори с произвеждане. Предлагаме Българската банка за развиване да подкрепя дребния и междинния бизнес и в частност българските аграрни стопани, с цел да може създадената продукция да е налична за всички. Това е мярка, която може да даде резултат още до края на годината и още при започване на работата на 49-ото Народно събрание може да се извърши при рационален разговор с всички партии. Друга ефикасна мярка, съгласно нас, е създаването на регулаторен механизъм, съгласно който в хранителната верига предпочитано да се оферират плодове и зеленчуци, създадени на да вземем за пример, не повече от 100 километра от мястото, където се продават. Тази регулация може да се направи въз основата на карта на българското земеделие, която демонстрира какви благоприятни условия има сега. Виждаме, че в Европа към този момент се ползват сходни практики.

- Ще съумее ли 49-ият парламент да излъчи работещо държавно управление? Коя е печелившата формула?

- Длъжни сме да създадем всичко допустимо това да се случи. На страната ни е нужно работещо държавно управление. Помните, че по време на 48-ото Народно заседание доминираше тонът на абсурда, на борбата, персоналните нападки и мощното его. Той бе продължение на тогавашната предизборна акция и не спря по време на работата на Народното събрание. Напоследък в обществените изяви на политиците от всички партии следим повече сдържаност. Ние от партия " Български напредък ", през цялото време говорехме за разговор, за взаимоотношение, за решение на проблемите в полза на хората. Според нас печелившата формула е тъкмо тази - политическата рецесия може да бъде решена по пътя на разговора, на рационалните взаимни отстъпки и причини, което да докара до реализиране на това единодушие по национални цели, което ни липсва.

- Кой ще държи ключа към сполучлив мандат?

- Според нас ключът за сполучлив мандат се назовава съдружно съглашение. Това е верният метод, по който политическите партии могат да заявят своите цели, да поемат ангажимент и да излъчат държавно управление, зад което да застанат. Това е формулата, която ще изведе страната от рецесията и ще я сложи на пътя на икономическото и общественото развиване.

- Кои са трите целта, към които би трябвало да се обединят партиите, за сформиране на държавно управление?

- Ние от " Български напредък " считаме, че главен приоритет би трябвало да е сигурността във всичките й форми - национална сигурност, вътрешна сигурност и публичен ред, икономическа сигурност. Вече говорихме за ограниченията за битка с инфлацията, ограниченията за повишение на производството, за подкрепяне на дребния и междинния бизнес. Както и нуждата от всеобхватна правосъдна промяна, която да подсигурява действието на системата на правосъдие, с цел да върне у хората чувството за правдивост. Към сигурността би трябвало да прибавим опазването на здравето и образованието. Българинът би трябвало да се усеща сигурен в личната си татковина, сигурен за утрешния ден - своя и на децата си.

- Хората имат ли доверие в институциите?

- За страдание все по-видимо за всички ни е неналичието на доверие в институциите. И това е обвързвано точно с от дълго време изгубеното базово чувство за правдивост. Пътят за връщане на това доверие ще бъде дълъг и минава през строгото съблюдаване на върховенството на закона и правилото, че законът е идентичен за всички. Ние от " Български напредък " ще поставим всички усилия  да стартираме този развой. Гарантирането на правдивост във взаимоотношенията сред обществото и институциите ще бъде първия симптом, че страната е тръгнала по пътя на развиването.

Трябва да върнем доверието на хората в институциите.

- Войната в Украйна навлиза в нова фаза. Наблюдава се, въпреки и страхливо, дипломатическо оживление в интернационален проект. Каква би трябвало да е позицията на България?

- Пред нас изборът Изток или Запад не стои на дневен ред. Ние сме го създали преди години. България е член на НАТО и на Европейския съюз и въпросът е по какъв начин страната ни да се нарежда в тези организации, тъй че по най-хубавия метод да бъдат предпазени българските национални ползи.

Партия " Български напредък " е партия на мира. Смятаме, че гласът на България в тези организации може да бъде гласът на мира.

Знаете, че всяка война приключва на масата на договарянията, на дипломацията и в търсене на прагматични решения, които ще успокоят обстановката и ще дадат опция за възобновяване и за задоволително бъдеще и за двете страни, които вземат участие във войната.

Ние, партия " Български напредък ", работим в полза на България, в полза на националната ни сигурност и в полза на бъдещото геополитическо позициониране на страната ни освен във връзка с този спор, само че и във връзка с изменящия се свят. В резултат на тази война към този момент виждаме сигналите, че международният ред ще бъде друг.

Ситуационното доближаване сред Русия и Китай нямам доверие, че е в положение да промени фрапантно разликата сред страните в света. Това е развой, който върви от години, а ние в този момент виждаме епизоди от този развой. Това е преходът от еднополюсен към двуполюсен свят.

- Светът се трансформира - и софтуерно, и геополитически. Успява ли българската политическа класа да бъде в крайник със международните трендове или е потънала в дребни разногласия?

- Политическата класа освен у нас, само че и в множеството страни сякаш не съумява да отговори на упованията на жителите. Особено след Ковид-пандемията, която сложи началото на проблемите с веригите на доставките, преквалификацията на фрагментите, инфлацията. Войната в Украйна в допълнение усили тежестта на управническите решения и сложи пред тествания политическия хайлайф в целия свят.

Ние не вършим изключение. Да се върнем единствено няколко месеца обратно. 48-ото Народно заседание запомнихме с борба, заради демонстрацията на политическо и персонално его.  Цялата картина беше смекчена от напъните, които се направиха към края на Народното събрание, в границите на третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Тогава се реализира по този начин наречената лидерска среща.

Този път лидерската среща би трябвало да бъде първоначално, в първите дни на Народното събрание. Така че всички причини, хрумвания и въпроси, да бъдат сложени на масата и дружно да търсим общото решение.

- Може ли да се случи възходът на България? Кой е пътят към просперираща и почтена България?

- Възходът на България би трябвало да се случи. Дължим го на децата и на внуците си, изискуем го на родителите си и прадедите си. Пътят няма да нито елементарен, нито къс, само че би трябвало да имаме сили и кураж да го извървим. Началото би трябвало да стартира с обединяване в общата идея България. Водещи би трябвало да бъдат изконните ни полезности и фамилни обичаи.

Оптимист съм, че това ще се случи и мотив за оптимизма ми са стотиците срещи, които организирах по време на акцията. Хората, с които разговарях, желаят да се случи възхода на България. Те са подготвени да работят за това, имат хрумвания, споделят оферти.

За триумфа са нужни две неща - да работим обединени като нация и да имаме своите водачи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР