Развалени зъби, подути венци и рак на устната кухина: близо

...
Развалени зъби, подути венци и рак на устната кухина: близо
Коментари Харесай

Близо половината от населението на света се бори с това заболяване

Развалени зъби, подути венци и рак на устната празнина: близо половината от популацията на света се бори с орални болести, съобщи Франс прес, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

В нов отчет СЗО показва, че 45 % от популацията на света, или към 3,5 милиарда души, страдат от болести на устната празнина.

" Оралното здраве от дълго време е подценявано в международното опазване на здравето, макар че евтините превантивни ограничения могат да предотвратят доста от тези болести ", сподели в изказване генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

В отчета на здравната организация, който предлага първата цялостна картина на тежестта на болесттите на устната празнина в 194 страни, се показва, че през последните 30 години записаните случаи са се нараснали с 1 милиард, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това е " явен симптом, че доста хора нямат достъп до профилактика и лекуване на тези болести ", най-често срещаните от които са кариес, заболявания на венците, загубата на зъби и ракът на устната празнина, се споделя в отчета.

Нелекуваният кариес е най-често срещаното заболяване, засягащо към 2,5 милиарда души по света. Около 1 милиард страдат от заболяване на венците, което е съществена причина за цялостна загуба на зъби.

Според СЗО всяка година се диагностицират към 380 000 нови случая на рак на устната празнина.

Основните рискови фактори са високата консумация на захар, както и използването на тютюн и алкохол.

Световната здравна организация предизвиква управляващите да се оправят с тези общи рискови фактори " посредством промотиране на уравновесено хранене с ниско наличие на захари, прекъсване на тютюнопушенето във всичките му форми, понижаване на потреблението на алкохол и увеличение на достъпа до ефикасни и налични флуорирани пасти за зъби ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР