Разследващите органи в МВР да могат да образуват досъдебни производства

...
Разследващите органи в МВР да могат да образуват досъдебни производства
Коментари Харесай

Бойко Рашков поиска извънредни пълномощия за полицаите

Разследващите органи в Министерство на вътрешните работи да могат да образуват досъдебни производства и да повдигат обвинявания като се уведоми съответният прокурор.

Такава концепция разгласи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Според Рашков наказателният развой ще се деформализира и ще се ускорят дейностите по следствието, в случай че отпадне потвърждаването на постановлението за привличане на обвинен от прокурор, само че пък се сътвори обвързване проверяващият орган неотложно да изпрати акта си на съответния прокурор, с цел да упражни контрол за правда.

Министърът уточни, че повода да прави такова предложение е положението на българската прокуратура сега и нормативното споразумяване на пълномощията на прокуратурата и проверяващите органи, което е " сериозна спънка за навреме следствие ". Според него тези оферти за законодателни промени не лимитират правата и свободите на жителите.

Бойко Рашков означи още, че министърът на вътрешните работи, основният прокурор, ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/, ръководителят на Държавната организация " Национална сигурност " и оперативният чиновник имат пълномощие да желаят използване на специфични разследващи средства /СРС/, а проверяващият служител на реда не може. По думите му би трябвало да се даде опция проверяващите служители на реда да желаят потребление на СРС непосредствено от съда, а не да отнесе настояването към способния прокурор, който да посредничи и да го показа пред съда.

Министърът на вътрешните работи отхвърли обвиняванията на ръководителя на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров, че допускът му до класифицирана информация е лишен поради напън от него и премиера. " Не изпитвам никакви отрицателни усеща към този човек, евентуално е сюрпризиран ", разяснява Рашков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР