, разследващ журналист от Белингкат, все още не е получил

...
, разследващ журналист от Белингкат, все още не е получил
Коментари Харесай

Христо Грозев пред "Сега": Готов съм да бъда изслушан в парламента

, проверяващ публицист от " Белингкат ", към момента не е получил покана да бъде изслушан от парламентарната комисия за надзор над службите. Това сподели Грозев пред " Сега ". Попитан дали ще се яви онлайн в комисията, Грозев отговори, че на драго сърце, само че към момента няма покана.

На 31 декември депутатите от " Демократична България " Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов желаеха Грозев да бъде изслушан от комисията, чиито членове са. Тяхното искане беше чуването да е 5 януари, четвъртък, когато всекидневно заседава комисията. И упорстваха, в случай че няма планувано постоянно съвещание за на следващия ден, да бъде свикано изключително. Оказва се обаче, че съвещание има, само че Грозев не е в дневния ред, сподели инспекция на " Сега ". До през днешния ден комисията се председателстваше от Даниел Митов (ГЕРБ). Днес шефското място на ротационен принцип зае някогашният вътрешен министър Бойко Рашков, който е народен представител от " Продължаваме промяната ".

Мирчев и Атанасов оферират в комисията да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от президентството бе обявено, че са били подхванати дейности от страна на институциите, в това число посредством съдействие с партньорските служби. Основанието за искане на чуване на журналиста Грозев е, че " оповестяването на български жител за търсене от страна, спонсор на тероризма, според резолюция на Европейския парламент, съставлява опасност за националната сигурност ", показват Мирчев и Атанасов в писмото си до Даниел Митов.

Пред " Сега " Мирчев сподели, че писмото е било изпратено и до Бойко Рашков. Дневният ред за съвещанието на комисията се дефинира от ръководителя й. Мирчев и Атанасов внесоха преди малко и искане до Рашков въпреки всичко Грозев да бъде включен в дневния ред за съвещанието на комисията за на следващия ден, или да бъде свикано настрана изключително съвещание по тематиката.

Министерство на вътрешните работи още чака отговори от Русия

Руското Министерство на вътрешните работи към момента не е дало отговор на българското за какво тъкмо се търси Грозев. Това споделиха за " Сега " от Министерство на вътрешните работи. На 29 декември, откакто беше привикана във Външно министерство, съветската посланичка Елеонора Митрофанова предложи Министерство на вътрешните работи да си пита съветските управляващи за какво е издирван Грозев. Министерство на вътрешните работи незабавно разгласи, че ще го направи. Явно обаче седмица не стига на Москва да отговори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР