Разследването за полицейското насилие по време на антиправителствените протести от

...
Разследването за полицейското насилие по време на антиправителствените протести от
Коментари Харесай

Полицейското насилие под колоните на МС е ненаказано вече над 2 години

Разследването за полицейското принуждение по време на антиправителствените митинги от лятото на 2020 година към момента не е завършило. Това дадоха отговор от Софийската районна прокуратура на въпроса на " Сега " за хода на делото. В писмения отговор няма информация какво пречи на държавното обвиняване да завърши следствието и да изправи пред съда служителите на реда, които счита за отговорни, или пък да приключи следствието, в случай че одобри, че закононарушения няма.

Прокуратурата образува следствието през август 2020 година, само че упрекна четирима служители на реда по неотложност едвам през август 2021 година, когато записите от охранителните камери на НСО, разкриващи бруталното отношение на униформените към арестуваните по време на митинга, видяха бял свят посредством специфичната парламентарна комисия, проверяваща насилието. През март т.г. към наказателна отговорност е притеглен и пети служител на реда.

След това обаче разследването против четиримата в началото упрекнати беше частично прекъснато от прокуратурата. Производството продължи срещу петия служител на реда, който е упрекнат, че самичък и в съучастничество с трима други неустановени служители на реда нанесъл лека телесна повреда на протестиращ юноша.

Четиримата служители на реда бяха упрекнати, че удряйки студента Евгени Марчев с ръце и крайници, са нанесли лека телесна щета на студента - разтърсване на мозъка и други травми. Прокуратурата обаче стига до извода, че четиримата не са били Марчев, а различен юноша. Адвокатът на Марчев Полина Велчева обаче изясни тогава, че боят е еднакъв, т.е. няма потребност делото против четиримата да бъде прекъснато, тъй като те няма по какъв начин да получат нови обвинявания за същото. От постановлението на прокурора, с което " Сега " се срещна през април, се вижда, че той занапред ще събира още доказателства и ще мисли дали да повдига обвинявания за побоя зад колоните на Министерски съвет.

От постановлението се схваща още, че в багра зад колоните са взели участие 16 служители на реда, а потърпевшите са 8. Марчев е обичай от четирима, които за прокуратурата са единствено " еднообразен чиновник ", означени като №11, №6, №12 и №13. Самоличността на тези полицейски чиновници не е открита, няма даже индиции кои биха могли да са те, написа прокурор Иван Иванов в постановлението си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР