Разследването срещу Веселин Марешки за заплахи спрямо собственици на аптеки

...
Разследването срещу Веселин Марешки за заплахи спрямо собственици на аптеки
Коментари Харесай

Прокуратурата: Марешки е тормозел аптеки с ниски цени и им пращал проверки

Разследването против Веселин Марешки за закани по отношение на притежатели на аптеки е почнало, откакто прокуратурата е получила доказателства посредством специфични разследващи средства. А СРС-ата са били разрешени по друго обвиняване против варненския предприемач - за рекет и побой.

Това описа пред Българска национална телевизия представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, откакто предходната седмица Сотир Цацаров изиска имунитета за повторно на водача на Воля и народен представител Веселин Марешки. Освен на него прокурорът изиска имунитетите и на други двама депутати от Воля - Пламен Христов и Кръстина Таскова. Обвинението е, че Марешки е заплашил седем притежатели на аптеки с увреждане на имуществото им. 

Ето каква е схемата, която разкри Арнаудова: 

Собствениците на аптеките са били натискани да купуват медикаменти от тъкмо избран снабдител, в противоположен случай наоколо до обектите им са били отваряни наказателни аптеки, които са продавали с 10 % по евтини лекарства. Така посредством дъмпингови цени са те са били принуждавани или да се съгласят или да продадат бизнеса си. Освен с нелоялна конкуренция аптекарите са били рекетирани и посредством поръчкови инспекции от Агенцията по медикаментите.

По данни на Изпълнителната организация по медикаментите през 2013 година са били отнети, за първи път в историята на тази организация, 13 лиценза на аптеки, главните нарушавания, за които са били санитарни и строителни условия, а на процедура, а това е доказано и от съдилищата - Изпълнителната организация по медикаментите не има компетенциите, с цел да глоби притежателите на аптеки.

" Според доказателствата на прокуратурата Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова са работили в съизвършителство, т.е. нормално съучастничество. Според прокурорите от Окръжна прокуратура Варна е имало известни доказателства за съществуване на проведена незаконна група и по тази причина делото в началото е изпратено в профилираната прокуратура. Но задоволително такива доказателства няма. Ако в границите на следствието се съберат доказателства за група, делото още веднъж ще бъде изпратено на профилираната прокуратура.

Наблюдаващите прокурори имат строен проект за следствие, в случай че получат имунитетите на тримата депутатите. Считаме, че има известни доказателства за форми на съучастничество и от други лица, само че би трябвало да се съберат доказателства, с цел да се издигнат обвинявания, изясни още Арнаудова " - описа Арнаудова. 

Така по нейните думи това дело скоро няма да завърши. По него би трябвало да се разпитат повече от 80 лица съгласно предварителните планове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР