Разследването на трагедията на магистрала Струма, при която загинаха 45

...
Разследването на трагедията на магистрала Струма, при която загинаха 45
Коментари Харесай

Наши превозвачи: Пожарът е убил пътниците, не ударът

Разследването на нещастието на автомагистрала " Струма ", при която починаха 45 македонски жители, продължава. Случилото се е без аналог у нас и повдигна редица въпроси, включително и по какъв начин се реализира контролът от институциите върху автобусните транспорти и задоволителен ли е.

Участъкът е тежък, има един сериозен надолнище, който може би е подвел водача, само че аргументите може да са доста, разяснява пред Българска национална телевизия Магдалена Милтенова, представител на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

За страдание, не злополуката, а пожарът е умъртвил пасажерите, счита Милтенова.

По думите й, има тежък проблем на турската граница, защото там престоят е извънредно дълъг от време на време се постанова да се чака с часове, което се отразява тежко на водачите.

Контролът е безусловно идентичен - и денем, и през нощта. Той се реализира от " Автомобилна администрация ", добави Милтенова. Това е нов рейс, той сигурно е бил екипиран с ограничител на скоростта, изясни тя.

Що се отнася до аргументите за нещастието и дали положението на пътя е имало значение, към този момент специалистите не се наемат с изрично мнение.

„ На този стадий е мъчно да се каже каква е повода за тази покруса, само че най-вероятно ще се окаже, че тя не е единствено една. Има комплекс от аргументи – от безхаберието освен от страна на нашата страна, а и от цялата конюнктура що се касае до пътна сигурност, образование на водачи, изпити и всичко останало ”, съобщи пред Нова телевизия Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България.

„ Ако на мястото на случая имаше ясна вярно сложена и отговаряща на българките и европейските стандарти маркировка, с насочващи стрелки, най-вероятно лидерът нямаше да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно ”, сподели още той.

Според инж. Владимир Жиянски, пътен специалист и архитект, има два фактора, довели до нещастието. „ Единият е отсъствието на магистрално осветяване. Това е народен проблем. Втората причина е така наречен „ еластична ограда ”. Доказано е, че тя е нездравословна. Това е повода за нещастието в Своге. Тогава починаха 20 души, а в този момент са 45. Причината е същата ”, разяснява той.

„ Трябва всички да си създадем изводите по какъв начин да не се стига до сходни произшествия. На първо място сигурността в инфраструктурата би трябвало да бъде изведена като главен приоритет. Освен това би трябвало да има обмисляне и финансиране. Пътното поддържане е главният фактор, касаещ сигурността ”, уточни Николай Иванов - ръководител на Българска браншова асоциация „ Пътна сигурност “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР