Разследването идентифицира като действителен източник на средствата за придобиване на

...
Разследването идентифицира като действителен източник на средствата за придобиване на
Коментари Харесай

Прокуратурата: Борисов лично е дал парите за къщата в Барселона

" Разследването разпознава като автентичен източник на средствата за придобиване на парцела Бойко Методиев Борисов ". Това се твърди във импортираните от основния прокурор Иван Гешев документи по следствието " Барселонагейт ". То се форсира внезапно, откакто ГЕРБ стартира да поддържа уволнението на българския основен прокурор. Част от документите бяха оповестени първо от проверяващия уебсайт " Биволъ ", а по-късно извадки бяха пуснати и от основния редактор на Bird Атанас Чобанов.

" Средства в посочения размер не могат да имат законен генезис, защото Борисов не е имал имущество, което да му разреши да извърши подобен разход. Парите за закупуване на парцела са минали през сдружение “Tера Тур Сервиз ” ЕООД, което е било ръководено от бащата на лицето Валентин Василев Златев, който се намира в близки другарски връзки с Борисов. Борисов все още на придобиването на парцела е поддържал интимна връзка с Йовчева, от която има дете. Тази връзка се отхвърля от Борисов, само че са събрани доказателства, по тази причина че той отхвърля връзките си с посоченото лице, с цел да не бъде махленски в корупционни дейности ”, се споделя в формалния документ на прокуратурата, подписан от прокурор Стефан Христов от Софийската градска прокуратура, осветлен от " Биволъ ".

Става дума за парцел за 2.9 млн. евро в Барселона, добит за там да живеят Борислава Йовчева и нейното семейство.

Част от информацията за тази къща беше разкрита още през 2016 година в записите от аферата " Яневагейт ", а няколко години по-късно каталунската полиция стартира следствие по сигнал на БОЕЦ.

Софийската градска прокуратура желае снемането на имунитета на Бойко Борисов, с цел да бъде разследван като участник в проведена незаконна група за " пране на пари ". Прокуратурата подозира, че парите за къщата в Барселона са били генерирани от корупционни закононарушения на разположение, заемащо висша обществена служба.

Прокуратурата е изпратила молба за правна помощ до Турция за откриване на банкови сметки и парцели на Борислава Йовчева и Бейзат Яхя, който е апетитен като непосредствен до Валентин Златев и Бойко Борисов. Прокуратурата подозира, че Яхя е изнесъл в Турция 300 милиона лв. и е закупил за Йовчева първокласен парцел след 2015 година

" Биволъ " и Bird прецизират, че не разполагат с документи от прокуратурата, които да потвърждават изказванията на прокурора, че Борисов е " автентичен източник на средствата ", както и че " е поддържал интимна връзка с Йовчева, от която има дете ".

Не е известно да е юридически ДНК тест, който може да откри сходно нещо. Двете медии не разполагат и с документи, които да демонстрират, че незаконния генезис на средствата или така наречен предикатно закононарушение, което е генерирало корупционния приход преди да стартира закононарушението " пране на пари ".

Фирмата " Тера Тур Сeрвиз " е благосъстоятелност на офшорна компания, само че като автентичен притежател в българския Търговски указател е заявен Валентин Златев, непосредствен другар на Борисов. До момента беше известно, че Александър Чаушев е купил парцела и той твърдеше пред медиите, че го е направил със свои средства, а не с пари на юридическо лице по контракт за мандат. Чаушев е дълготраен чиновник на Валентин Златев



Във вторник се чака основният прокурор Иван Гешев да приказва пред евродепутатите от Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права, които провеждат изключително разискване на обстановката в България. За събитието, което е планувано за 13 юни, заяви първо евродепутатът Елена Йончева (БСП), която е част от мониторинговата група.

" Идеята е евродепутатите да бъдат осведомени с измененията в Закона за правосъдната власт, както и с неочакваното развиване по каузи, които Европейският парламент следи от години, и въпроси, зараждащи от изминал запис от съвещанието на управлението на " Продължаваме промяната ", изясни Елена Йончева повода за чуването при започване на предходната седмица.

България е под наблюдаване на мониторинговата група от лятото на 2020 година Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, с цел да бъде изслушан като министър председател на България, само че и двата пъти не се яви и прати министри.

Гешев може да се окаже в неприятната обстановка да пътува за сесията на Европейския парламент в Страсбург, откакто бъде препоръчан за уволняване от Висшия правосъден съвет в понеделник. Той дейно ще заема този пост до издаване на декрет за освобождението му от президента.

За четвъртък идната седмица е планувано и послание към нацията от Иван Гешев, което трябваше да се случи през днешния ден, само че бе отсрочено по " персонални аргументи ".
Преди 10 дни някогашната миска Ивайла Бакалова, която е основен очевидец по този по " Барселонагейт ", за първи път беше разпитана по него в прокуратурата. Тя разгласи, че ще приказва без боязън за това, което знае. Бившата Мис България е другарка с Борислава Йовчева, която живееше с детето си в къщата в Барселона. Преди година Бакалова описа в предаването " ЕвроДикофф ", че татко на детето на Йовчева е Бойко Борисов.

" Този проблем е очеваден за цяла България, само че до момента прокуратура спеше. Щастлива съм, че най-сетне се разсъни и стартира да проверява ", сподели Бакалова.

На 31 май Борисов сподели, че " няма никакви терзания по въпроса (за " Барселонагейт " ), само че няма да се откаже от имунитета си.

" Никакви. Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв парцел в Испания! Какво повече да отговоря? Аз Ивайла Бакалова не съм я виждал от десетилетия. Нито съм разговарял с нея, нито каквото и да било ", сподели Борисов във връзка новината, че прокуратурата е призовала за разпит като очевидец Ивайла Бакалова.

Бившият началник на " Лукойл България " Валентин Златев също бе разпитван от прокуратурата. ПРед публицисти той сподели, че знае за случая с къщата в Барселона най-вече от медиите. В отговор на въпрос дали Чаушев има благоприятни условия самичък да си купи къща, за която се твърди, че коства над 5 млн. лв. евро, Златев посъветва публицистите да не имат вяра на клюки. Той изясни, че не е толкоз непосредствен с Чаушев, с цел да има такава информация.

Валентин Златев съобщи още, че не знае детайлности по случая " Барселонагейт ". Допълни, че за първи път е викан на разпит по това дело.

Преди това по делото бе разпитан и самият Бойко Борисов. След разпита неговият юрист Менко Менков сподели, че за 4 години следствие Борисов е ходил общо три пъти на разпити.

" Въпросите постоянно били едни и същи - дали познава някого ", сподели Менков и предвижда, че вероятността Борисов да стане обвинен по това следствие е нулева. Лидерът на ГЕРБ е ходил в Барселона единствено в ролята си на основен секретар на Министерство на вътрешните работи, кмет на София и на министър председател, сподели юристът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР