Разследване за длъжностно престъпление е образувала Апелативна прокуратура-Варна за придобиването

...
Разследване за длъжностно престъпление е образувала Апелативна прокуратура-Варна за придобиването
Коментари Харесай

По сигнал на ДБ: Прокуратурата разследва кмета на Варна заради Пловдивския панаир

Разследване за длъжностно закононарушение е образувала Апелативна прокуратура-Варна за придобиването на дялове от Пловдивския панаир от предприемача Георги Гергов. Това заяви депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България ” Стела Николова, съгласно която досъдебното произвеждане е поради отхвърли на кмета на Варна Иван Портних да извърши решение на общинския съвет и да върне на страната акциите на общината в Панаира.

„ Ако за някого акциите, които Варна има от „ Пловдивски панаир “ АД, са толкоз значими, да ги купи ”, разяснява в сряда пред публицисти Портних, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Чудесно е, че има формирано досъдебно произвеждане по случая, тъй като по този начин истината ще излезе нескрито ”, сподели още кметът. По думите му въпросът с акциите на Варна „ е остарял и актуалната кметска администрация не е продавала нищо на Георги Гергов ”.

„ Пловдив или страната могат да получат акциите, в случай че платят 16 милиона лв. ”, твърди той. А средствата щели да се употребяват целево за разрешаване на казуса с така наречен Дупкат в центъра на морския град.
  Предисторията
През 2017 година Общинският съвет във Варна гласоподава акциите на „ Пловдивски панаир “ АД да бъдат върнати в Министерството на стопанската система. Това по този начин и не се случи, което разреши на Георги Гергов да стартира процедура по окончателното преодоляване на сдружението, се споделя в позицията на депутата Стела Николова, която пък бе общински консултант в града.

През декември 2021 година тя подаде сигнал до прокуратурата, че кметът не е извършил решението от 2017 година, а Общинският съвет не е избирал представител в общото заседание на „ Пловдивски панаир “ цели 5 години. От това може да настъпи щета, защото няма кой да пази ползите му в общото заседание на „ Пловдивски панаир “ АД.

„ Това дава вяра, че в последна сметка бездействието на кмета Портних в интерес на ползите на Георги Гергов за сметка на общината и страната ще бъде осъдено “, разяснява Николова.

“Г-н Портних и болшинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още на следващия ден да подхващат дейности, като внесат точка в дневния ред на сесия на Оценка за съвместимост за връщане на акциите от “Пловдивски панаир ” на страната и по този метод да облекчат ситуацията на господин Портних във връзка с това досъдебно произвеждане, като възстановят и публичния интерес и запазят Пловдивския панаир за всички българи ”, счита тя.

“Призовавам господин Бойко Борисов, в случай че не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да подреди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на стопанската система ”, съобщи Стела Николова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР