Разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и

...
Разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и
Коментари Харесай

Радев и Фидан: България и Турция трябва да сътрудничат за ограничаване на негативните последици от войната за региона

Разширяването на транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност сред България и Турция ще способства за икономическото развиване, стабилността и сигурността освен на двете страни, само че и на цяла Европа. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Турция Хакан Фидан, който е на публично посещаване у нас, оповестиха от прессекретариата на президентската институция. 

Хакан Фидан също дефинира като приоритет задълбочаването на свързаността сред двете страни.  

Президентът Румен Радев открои взаимната работа по време на служебното държавно управление за разширение на потенциала на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и подписания меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. Предвид смяната в световните вериги за доставки усилването на транспортните ни връзки и увеличението на потенциала на пропускателните пунктове ще придаде нов подтик и вероятност на търговско-икономическото съдействие за целия район на Централна и Югоизточна Европа, съобщи Румен Радев. 

Българският държавен глава оцени високо, че в разгара на енергийната рецесия в Европа Турция обезпечи своевременен достъп на страната ни до турските терминали за полутечен газ, което не разреши България да изпитва усложнения при резервирането на слотове. Президентът подчертава и върху значимостта на оферти от България и поощрен от Европейската комисия план „ Solidarity ring “ за транспорт на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива благоприятни условия и за Турция в тази тенденция.

Партньорството в областта на сигурността също беше разисквано по време на срещата. Румен Радев и Хакан Фидан означиха положителното съдействие сред България и Турция за защита на общата граница и противодействието на незаконния трафик на хора. Обща беше позицията, че двете страни следва да засилят съдействието си и за ограничение на отрицателните последствия от войната на Русия против Украйна за целия район, само че прекъсването на военните дейности и установяването на дълготраен мир е най-устойчивото решение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР